Έγινε ευθανασία στο λευκό τιγράκι - Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ελλάδα
Έγινε ευθανασία στο λευκό τιγράκι - Η ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση της υγείας ήταν μη αναστρέψιμη για τη μικρή Χασίγια - «Κάθε αναπνοή του ζώου ήταν γι’ αυτό ένας αβάσταχτος πόνος», αναφέρεται χαρακτηριστικά

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook Το Αττικό Πάρκο αποχαιρέτησε το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας (10/4) τη μικρή Χασίγια.

Πρόκειται για τη μικρή λευκή τίγρη που συγκίνησε το πανελλήνιο όταν εγκαταλείφθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, στην οποία κατόπιν υπόδειξης των επιστημόνων το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας έγινε ευθανασία.

 Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ότι έγινε ευθανασία στη μικρή λευκή τίγρη, που κάποιος ασυνείδητος λαθρέμπορος άγριας ζωής παράτησε στα τέλη Φεβρουαρίου σε κάδο απορριμμάτων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της επιτροπής των 12 κτηνιάτρων που ορίστηκαν για την περίπτωσή της, καθώς και των γνωμοδοτήσεων ειδικών από το εξωτερικό, καθώς τα προβλήματα στην υγεία του ζώου ήταν τεράστια και μη αναστρέψιμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Δυστυχώς τα σοβαρά ανίατα επίπονα γενετικά προβλήματά του, ασύμβατα με μια στοιχειωδώς ποιοτική ζωή και τους κανόνες ευζωίας, οδήγησαν τόσο τους Έλληνες κτηνιάτρους που αποτελούσαν μέλη της επιτροπής, αλλά και τους ξένους ειδικούς, στο να εισηγηθούν ομόφωνα στις αρμόδιες αρχές πως η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή, όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο υποφέρει χωρίς να υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

Ακολουθώντας την τελική εντολή των αρχών, παρουσία κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η μικρή Χασίγια έφυγε σήμερα ανώδυνα, στο χώρο όπου διέμεινε όλο αυτό το διάστημα και ανάμεσα στους ανθρώπους που την φρόντισαν, την αγάπησαν και δέθηκαν πολύ μαζί της αυτές τις 6 εβδομάδες.

Το ζώο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο παθολογικής ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Ευχή όλων με αφορμή την θλιβερή ιστορία να ευαισθητοποιηθούν όλοι περισσότερο για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στην χώρα μας και να υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων αρχών στην κατεύθυνση αυτή».

 Λε Σουέρ: «Ειλημμένη απόφαση η ευθανασία για το τιγράκι - Όσοι αντιδρούν δεν έχουν δει τις εξετάσεις»

Οι κτηνίατροι και οι ειδικοί σε Ελλάδα και εξωτερικό αποφάνθηκαν ομόφωνα ότι η μόνη λύση για τη μικρή λευκή τίγρη που εγκαταλείφθηκε από αγνώστους Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι η ευθανασία, δεδομένης της μη αναστρέψιμης κατάστασης της υγείας της. Οι φιλόζωοι, στην πλειοψηφία τους, συμφωνούν με αυτή τη δυσάρεστη, όμως απαραίτητη, λύση και κάνουν έκκληση η «θυσία» της να μην πάει χαμένη.

Μαζί τους συμφωνεί και ο διευθυντής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, όπου βρέθηκε, φιλοξενήθηκε και νοσηλεύτηκε το τιγράκι.

«Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση. Όσοι αντιδρούν στην απόφαση αυτή, δεν έχουν δει τις εξετάσεις που έχουν δει οι κτηνίατροι», επισήμανε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ μιλώντας στο OPEN, σημειώνοντας ότι το ζώο είναι παράλυτο και δεν αναπτύσσεται, πέραν των άλλων πολύ σοβαρών προβλημάτων που έχει.

«Μην ξεχνάμε το παραεμπόριο άγριων ζώων, από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, πηγαίντε μια Κυριακή στο Σχιστό να δείτε τι γίνεται», επισημαίνει ο διευθυντής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Σε ανακοίνωση η φιλοζωική οργάνωση «Νέμεσις», που παρακολουθούσε την υπόθεση και συμμετείχε και στις εξετάσεις του ζώου με δικό της κτηνίατρο, αιτιολογεί την απόφαση και παράλληλα καλεί την Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά με το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής.

«Η Χασίγια αγαπήθηκε από όλους και σ’ αυτό επιτρέψτε μας να πούμε ότι ήταν τυχερή, αφού έστω και υπό αυτές τις συνθήκες είχε τόσο κόσμο δίπλα της και δεν αφέθηκε σε κάποιο υπόγειο να σβήσει με αφόρητους πόνους. Τα ευρήματα των εξετάσεων έδειξαν ένα "διαλυμένο" κυριολεκτικά στο εσωτερικό του ζώου , στο οποίο δινόταν τριπλό σχήμα δυνατών παυσίπονων και ναρκωτικής ουσίας για να μπορεί κατ' ελάχιστον να αντέχει τους πόνους.

Μυοσκελετικό, πνεύμονες, στένωση λεκάνης και σπονδυλικής στήλης, απίστευτη οστεοπενία κληρονομικής φύσεως, που οι επιστήμονες, όπως μας είπαν, δεν είχαν ποτέ συναντήσει σε άλλο ζώο, 33 κατάγματα και σπασίματα λόγω της οστεοπενίας σε όλο το σκελετό του ζώου, πρόπτωση εντέρου και πλήρης μη αναστρέψιμη παράλυσή του, είναι μερικά από τα ευρήματα των και συμπεράσματα από τις εξετάσεις, που της έγιναν, ενώ υπέστη και ανακοπή, που οι γιατροί μετά από πολλές προσπάθειες την επανάφεραν, πάντα σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από αρμόδια άτομα.

Κάθε αναπνοή του ζώου ήταν γι’ αυτό ένας αβάσταχτος πόνος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News