Γιάννης Οικονόμου: Ο πολακισμός είναι δηλητήριο για τη Δημοκρατία μας

Ελλάδα
Γιάννης Οικονόμου: Ο πολακισμός είναι δηλητήριο για τη Δημοκρατία μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Η ποιότητα της προεκλογικής περιόδου έχει προξενήσει αντιδράσεις σε μέρος της πολιτικής κοινωνίας, το οποίο θεωρεί ότι ο δημόσιος διάλογος δεν είναι όσο πολιτικός θα περίμεναν οι πολίτες και εστιάζεται σε αλληλοκατηγορίες, fake news και τοξικότητα"

«Η ποιότητα της προεκλογικής περιόδου έχει προξενήσει αντιδράσεις σε μέρος της πολιτικής κοινωνίας, το οποίο θεωρεί ότι ο δημόσιος διάλογος δεν είναι όσο πολιτικός θα περίμεναν οι πολίτες και εστιάζεται σε αλληλοκατηγορίες, fake news και τοξικότητα», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που απογοητεύονται από το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και πως ένα κομμάτι της εξεγείρεται και ζητά να μιλήσουμε περισσότερο πολιτικά, θεωρώντας πως πρόκειται για «λασπομαχία», η οποία «υποτιμά τους πολίτες και συσκοτίζει από τα ζέοντα διακυβεύματα: την εισαγόμενη ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα του δημοσίου, το εισόδημα, την ανεργία, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια εκπαίδευση, τη νεανική βία και παραβατικότητα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη στέγαση και πολλά άλλα».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου «από τη σκοπιά του μέλους της κυβέρνησης», υποστηρίζει πως η πλευρά αυτή προσπαθεί «ο προεκλογικός διάλογος να είναι καθαυτό πολιτικός, δίχως το παραμικρό ψήγμα μικροπολιτικής και τοξικότητας. Όχι μόνο διότι η πολιτικότητα είναι βασική καταστατική μας αρχή, αλλά κυρίως διότι η κυβέρνησή μας έχει παραγάγει πλούσιο και ευρύ έργο, μέσα σε ομολογουμένως δύσκολες διεθνείς συνθήκες. Έργο για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε, να το εξηγήσουμε, να το υπερασπιστούμε, και εν τέλει να κριθούμε για αυτό. Έργο που αποτελεί πυξίδα αλλά και τεκμήριο αξιοπιστίας για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής σε ένα δημοκρατικό και φιλελεύθερο κράτος. Γιατί η πολιτική είναι κατεξοχήν επίλυση προβλημάτων και ο πραγματισμός η θεμελιώδης αρχή ενός σύγχρονου πολιτικού», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου λέει επίσης πως «με ευθύνη όμως των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, στο δημόσιο διάλογο επικρατεί μια ιδιότυπη αυτοαναφορικότητα. Προσπαθούν με ψέματα και κατασκευασμένα γεγονότα να επιβάλλουν μια ατζέντα τοξικότητας, που θεωρούν ότι εξυπηρετεί τον αγώνα τους ενάντια στην κυβέρνηση». Κάνει δε λόγο για «έναν αγώνα απόλυτα καταστροφικό και καθόλου δημιουργικό» και προσθέτει πως δυστυχώς «ένα μέρος της κοινής γνώμης επιτείνει αυτή την κατάσταση, καθώς ανατροφοδοτεί αυτή την ατζέντα στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία συχνά επικαθορίζουν την επικαιρότητα και το περιεχόμενο ακόμα και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης».

Στο άρθρο του ο κ. Οικονόμου καταλήγει υπογραμμίζοντας πως «η σκανδαλολογία και τα fake news, όταν προέρχονται μάλιστα από κόμματα και θεσμικά πρόσωπα, δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα, γιατί τότε μένουν σκιές και οι υποψίες γιγαντώνονται. Οφείλουμε στην κοινωνία των πολιτών ο προεκλογικός διάλογος να γίνει επί των γεγονότων και της πραγματικότητας, γιατί οι πολίτες περιμένουν συζήτηση και απαντήσεις στα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Αλλά αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των κομμάτων, πρωτίστως των κοινοβουλευτικών. Ο πολακισμός είναι δηλητήριο για τη Δημοκρατία μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News