Σπύρος Μπιμπίλας: Παρών στα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ – Τι θα καταθέσει (vid)

Ελλάδα
Σπύρος Μπιμπίλας: Παρών στα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ – Τι θα καταθέσει (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηθοποιός είδε με τα μάτια τους κουκουλοφόρους να πραγματοποιούν επίθεση κατά του περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ., κι έπειτα έναν εκ των αστυνομικών να πυροβολεί στον αέρα τέσσερις φορές για εκφοβισμό

Ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας βρισκόταν μπροστά στο επεισόδιο με την επίθεση των κουκουλοφόρων στο περιπολικό έξω από την ΑΣΟΕΕ και σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να καταθέσει για το συμβάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ηθοποιός είδε με τα μάτια τους κουκουλοφόρους να πραγματοποιούν επίθεση κατά του περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ., κι έπειτα έναν εκ των αστυνομικών να πυροβολεί στον αέρα τέσσερις φορές για εκφοβισμό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπιμπίλας προτίθεται να καταθέσει για τα όσα συνέβησαν μπροστά του και να πάρει το μέρος των αστυνομικών.

Τι είπε ο αστυνομικός για τους πυροβολισμούς έξω από την ΑΣΟΕΕ

«Πυροβόλησα στον αέρα τέσσερις φορές, γιατί φοβήθηκα ότι θα με λιντσάρουν», είπε ο αστυνομικός που βρέθηκε μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του στην Πατησίων, την ώρα που περίπου 35 κουκουλοφόροι με ορμητήριο την ΑΣΟΕΕ έκαναν επεισόδια, βάζοντας φωτιά σε κάδους και κλείνοντας τον δρόμο.

Οι κουκουλοφόροι, όμως, δεν έμειναν μόνο εκεί. Βλέποντας ότι στο αντίθετο ρεύμα βρίσκεται περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., που σύμφωνα με το Κέντρο της Αστυνομίας, είχε την εντολή να μην περάσει από την Πατησίων (και στα δύο ρεύματα) άρχισαν να πετούν πέτρες και να το καταδιώκουν. Οι δύο αστυνομικοί βγήκαν από το περιπολικό και άρχισαν να τρέχουν ενώ ο συνάδελφός τους άνοιξε πυρ στον αέρα για εκφοβισμό. Ο αστυνομικός συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος και σε βάρος του διατάχθηκε ΕΔΕ για τους πυροβολισμούς.

Καλλιακμάνης: «Κι εγώ θα πυροβολούσα στον αέρα»

Για το περιστατικό με τους τέσσερις πυροβολισμούς από αστυνομικό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από την ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων μίλησε ο πρόεδρος των αστυνομικών νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, στο OPEN.

«Η εντολή από τη ΓΑΔΑ ήταν όντως να μην περάσει κανένα περιπολικό μόνο του μπροστά από το σημείο εκεί. Και πολύ σωστά γιατί δεν μπορεί ένα περιστατικό να περάσει από τη στιγμή που έχουν βγει 35 μπάχαλοι και ρίχνουν πέτρες. Το περιπολικό πέρασε από μπροστά από την ΑΣΟΕΕ, για ποιο λόγο εξετάζεται, δεν θα έπρεπε να περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιακμάνης.

//--> //-->

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής πρόσθεσε: «Θα έπρεπε οι αστυνομικοί να ελεγχθούν για αυτό». Όμως, τόνισε ότι ο αστυνομικός ακολούθησε πρωτόκολλο, συμπληρώνοντας ότι αν και ο ίδιος ήταν σε μια παρόμοια περίπτωση όπου έχει περικυκλωθεί και εγκλωβιστεί από 35 άτομα και δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο «εγώ θα έριχνα στον αέρα, δεν θα πυροβολούσα τα παιδιά, θα πυροβολούσα στον αέρα» είπε.

«Ξέφραγο αμπέλι η ΑΣΟΕΕ»

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, μιλώντας στο MEGA, για τους πυροβολισμούς του αστυνομικού έξω από την ΑΣΟΕΕ, σημείωσε: «Τριάντα κουκουλοφόροι βγήκαν έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μπορεί κάποιος να μας πει ποιοι είναι αυτοί οι 30. Δεν ξέρουμε τι είναι αυτοί, πώς μπήκαν, τι βάζουν και τι βγάζουν. Δεν μπορεί να απαντήσει κανένας, γιατί είναι (η ΑΣΟΕΕ) ένα ξέφραγκο αμπέλι. Όποια στιγμή να περάσεις είναι μία ορθάνοιχτη πόρτα, όποιος θέλει μπαίνει». Στη συνέχεια ο κ. Κρικέτος μίλησε για τον πυροβολισμό του αστυνομικού.

//--> //-->

«Αν κινδυνέψει αστυνομικός βάσει νόμου πρέπει να βγάλει όπλο», είπε και πρόσθεσε: «Αν δεν είχε πυροβολήσει ο αστυνομικός για να σώσει την ζωή του, σήμερα θα είχαμε τραγικά αποτελέσματα. Όταν κινδυνεύει η ζωή, πυροβολείς στον αέρα, όπου κι αν κινδυνέψει η ζωή του αστυνομικού», τόνισε ο κ. Κρικέτος και είπε ότι αυτό προβλέπεται στους κανονισμούς.

Γιατί ελέγχονται οι αστυνομικοί που βρέθηκαν έξω από την ΑΣΟΕΕ

Ο λόγος που οι αστυνομικοί ελέγχονται πειθαρχικά είναι γιατί δεν πειθάρχησαν στις εντολές που είχαν λάβει, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Τονίζεται μάλιστα ότι είχε δοθεί εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μην περάσουν από το σημείο περιπολικά, καθώς η Αστυνομία προετοίμαζε παρέμβαση με διμοιρίες των ΜΑΤ. Επιχείρηση η οποία διεξήχθη 20 λεπτά αργότερα από το περιστατικό με το περιπολικό.

Σύμφωνα με non paper, τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία υποχωρητικότητα από την πλευρά της Αστυνομίας απέναντι στους αναρχικούς, αλλά η δράση της Αστυνομίας αναπτύσσεται με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι όπως θέλει ο καθένας.

Η δικογραφία εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε σχηματίζεται αυτεπάγγελτα και αποστέλλεται στον Εισαγγελέα όπως προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια ο αστυνομικός, αφέθη ελεύθερος, αφού κατά την κρίση του Εισαγγελέα δεν υπήρξε λόγος κράτησης. Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, κατά τον κανονισμό, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του.

Αν ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου απαλλαγεί στην ποινική διαδικασία, απαλλάσσεται και στην πειθαρχική, σύμφωνα με τον κανονισμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News