Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: Πλήρης στήριξη στον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη για την κατάθεσή του στη δίκη Πισπιρίγκου (vid)

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέφρασε την πλήρη στήριξη στον γιατρό για τη στοχοποίηση που δέχεται ίδιος και οι άλλοι γιατροί και θα υπάρξει πλήρης νομική υποστήριξη από την ΥΠΕ στις μηνύσεις που τους έχουν υποβληθεί αλλά και σε μηνύσεις που θα κάνουν για την προάσπιση της προσωπικότητας τους

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (6/4) η συνάντηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη με τον διευθυντή ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέα Ηλιάδη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέφρασε την πλήρη στήριξη στον γιατρό για τη στοχοποίηση που δέχεται ίδιος και οι άλλοι γιατροί και θα υπάρξει πλήρης νομική υποστήριξη από την ΥΠΕ στις μηνύσεις που τους έχουν υποβληθεί αλλά και σε μηνύσεις που θα κάνουν για την προάσπιση της προσωπικότητας τους.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει τα πρακτικά της δίκης για την υπόθεση της Πάτρας με τα τρία αδέρφια που χάθηκαν και αν έχουν ειπωθεί πράγματα που θίγουν θεσμούς το υπουργείο Υγείας θα κινηθεί αυτοτελώς.

«Εκφράζουμε την απόλυτη στήριξη μας στους θεσμούς του υπουργείου και ειδικά στον ΕΟΜ και στο θεσμό των μεταμοσχεύσεων, ο οποίος στη χώρα μας γίνεται με πλήρη ασφάλειά και διαφάνεια και από τις μεταμοσχεύσεις σώζονται εκατοντάδες ζωές ετησίως. Ειδικά μάλιστα τη στιγμή που σε ένα ήδη αυστηρό πλαίσιο προβήκαμε στην αναθεώρηση του, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των συμμετεχόντων και επομένως αποκρούουμε κάθε φωνή που με προκλητικό τρόπο δυναμιτίζει έναν θεσμό που σώζει ζωές», τόνισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σε δήλωσή του ο κ. Ηλιάδης, μετά τη συνάντηση, ευχαρίστησε τον υπουργό για τη στήριξή του, τη Μίνα Γκάγκα για την παρουσία της και τον διοικητή κ. Καρβέλη. «Θα ήθελα να σας πω ότι κανένας μας δεν είναι πάνω από την ιδέα των μεταμοσχεύσεων. Κανένας δεν μπορεί να αγγίξει τις ψυχές των παιδιών που έδωσαν με τον θάνατό τους ζωή σε άλλα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση Κούγια για τη συνάντηση Πλεύρη-Ηλιάδη

«Πρώτη φορά στην καριέρα μου, η οποία σε λίγο συμπληρώνει 50 χρόνια, βλέπω έναν μάρτυρα ενός Δικαστηρίου να έρχεται στο Δικαστήριο, συνοδευόμενος από δικηγόρο και την επομένη να επισκέπτεται τον υπουργό Υγείας, συνοδευόμενος πάλι από δικηγόρο και αφού προηγουμένως έχει ενημερώσει όλα τα μέσα τηλεοράσεως για να τον απαθανατίσουν.

Με τον κύριο αυτόν θα ασχοληθούμε νόμιμα στις 25/4/2023 και τότε είμαι βέβαιος ότι θα αντιληφθούν όλοι, ακόμη και οι πλέον δύσπιστοι, πώς οικοδομήθηκε η κατηγορία εις βάρος της κυρίας Σ.Π.

Εγώ θέλω να του υποβάλω μόνο μια ερώτηση: γιατί το παιδί, ενώ είναι ζωντανό, του ψύχει τον εγκέφαλο;

Θεσσαλονίκη, 6.4.2023

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Αλέξιος Χ. Κούγιας».

Το ποίημα - σπόντα του Ανδρέα Ηλιάδη στον Κούγια

Με τους στίχους του ποιήματος «Διάλεξη στη Λευκωσία» του Κώστα Μόντη επέλεξε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, να απαντήσει στον Αλέξη Κούγια, ο οποίος άφησε υπονοούμενα για εμπορία οργάνων, κατά τη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Ο κ. Ηλιάδης μετά την επίθεση από τον ποινικολόγο μέσα στη δικαστική αίθουσα, ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη, ο οποίος και θα τον δεχτεί σήμερα (6/4).

Ο κ. Πλεύρης εξέφρασε εξ αρχής την υποστήριξή του στον γιατρό, επισημαίνοντας στον κ. Κούγια να προσέξει τα λόγια του.

Το ποίημα που ανάρτησε ο Ανδρέας Ηλιάδης λέει τα εξής:

«Μικροί άνθρωποι

στις μεγάλες αίθουσες

φροντίζουν να μιλούν

για ό,τι πιο πολύ δεν ξέρουν.

Και τους ακούν με θαυμασμό

άλλοι μικρότεροί τους

και τους χειροκροτούν.

Μια τρομερήν αντήχηση

κάνουν τα κούφια χέρια που χτυπούν

των κούφιων

γιατί όλη εκείνη η κούφια απέραντη αίθουσα

έχει επίτηδες χτιστή

μ’ ηχητική πολλή

κατάλληλη για τα μικρά χειροκροτήματα».

ΕΟΜ: «Ανοίκεια επίθεση στον θεσμό της δωρεάς οργάνων»

Τη στήριξή του στον εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη εξέφρασε και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι με τις αναφορές του Αλέξη Κούγια «πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων, καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ανοίκεια επίθεση στον θεσμό της δωρεάς οργάνων στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας:

Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε σήμερα, στο πλαίσιο ακροαματικής διαδικασίας πολύκροτης δίκης, να πλήττεται βάναυσα η διαδικασία της Δωρεάς Οργάνων καθώς και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό που εμπλέκεται σε αυτή.

Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης, δ/ντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. του Ρίου Πατρών, χαρακτηρίστηκε, από συνήγορο υπεράσπισης, ως “διακινητής οργάνων προς μεταμόσχευση” σε χώρα του εξωτερικού. Προφανώς, ο συνήγορος δεν έχει επαρκή ενημέρωση και δεν γνωρίζει ότι στις αποφάσεις και στις διαδικασίες της δωρεάς οργάνων εμπλέκονται δεκάδες ιατροί, τόσο στην πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου του δότη, όσο και στην αφαίρεση και μεταμόσχευση των οργάνων. Επιπρόσθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης δεν γνωρίζει ότι η προσφορά των οργάνων, μετά την πιστοποίηση του εγκεφαλικού θανάτου και την απαραίτητη συναίνεση της οικογένειας του δότη, συντονίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και μόνο. Ο ΕΟΜ προσφέρει, βάσει αυστηρών κανόνων και πρωτοκόλλων, τα όργανα σε μεταμοσχευτικές μονάδες της χώρας μας ή στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας διατηρεί διακρατική συνεργασία, κυρίως για παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις οργάνων, που δεν πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Δεκάδες παιδιά από την Ελλάδα έχουν μεταμοσχευτεί στην Ιταλία με μοσχεύματα που προέρχονται από Έλληνες ή Ιταλούς δότες.

Ο ΕΟΜ, ως αρμόδιος φορέας για τη διασφάλιση των μεταμοσχεύσεων και τη διαχείριση κάθε δότη και κάθε προσφερόμενου οργάνου στην Ελλάδα, στέκεται στο πλευρό του κ. Ηλιάδη, όπως και κάθε ιατρού, που θεωρεί ότι το ιατρικό του καθήκον δεν σταματάει με την απώλεια ενός ασθενούς, αλλά συνεχίζεται και στη σωτηρία άλλων ανθρώπων. Ο κ. Ηλιάδης χαίρει του απόλυτου σεβασμού και της εκτίμησης τόσο της ιατρικής μεταμοσχευτικής κοινότητας της χώρας, όσο των ίδιων των οικογενειών των παιδιών που έγιναν δωρητές οργάνων, ως ο ιατρός που πρόσφερε μια ανακουφιστική διέξοδο στην απώλεια του παιδιού τους.

Σήμερα, ο κ. Ηλιάδης και το προσωπικό της ΜΕΘ του Ρίου, όπως και η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων, δέχονται μια ανοίκεια επίθεση με αβάσιμα επιχειρήματα που φαίνεται να εκπορεύονται από πλημμελή ενημέρωση και πιθανόν συνωμοσιολογία. Σε μία χρονική περίοδο, που όλη η κοινωνία, όλη η ιατρική, η δημοσιογραφική κοινότητα και η πολιτική τάξη της χώρας, έχουν υποστηρίξει έμπρακτα τη Δωρεά Οργάνων και γίνονται ενέργειες που στοχεύουν να βγάλουν τη χώρα μας από το μεταμοσχευτικό τέλμα δεκαετιών, το οποίο στερεί στους Έλληνες πολίτες το δώρο της μεταμόσχευσης.

Ο ΕΟΜ καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων και τον μάρτυρα κατηγορίας από επιθέσεις αποπροσανατολισμού. Η αναστολή των πρωτοβουλιών από τους ιατρούς των ΜΕΘ, αναφορικά με την εκκίνηση των διαδικασιών δωρεάς θα κοστίσει άμεσα σε ζωές ασθενών».

Υπαινιγμοί Κούγια κατά του Ηλιάδη για εμπόριο οργάνων στο εξωτερικό

Υπενθυμίζεται ότι στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε την Τετάρτη (5/4) ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών ο Ανδρέας Ηλιάδης. Ο εντατικολόγος χαρακτήρισε της ανακοπή της μικρής κάτι «σπάνιο, αιφνίδιο στα παιδιά» περιγράφοντας τις κρίσιμες ώρες της διακομιδής του παιδιού.

Προς το τέλος της διαδικασίας επανήλθε στη δικαστική αίθουσα ο Αλέξης Κούγιας, που αγόρευε σε άλλη υπόθεση και έκανε κάποιες ερωτήσεις στο μάρτυρα, υποβάλλοντας στη συνέχεια και αίτημα για κλήση σε κατάθεση των Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη, Αγγελική Τσιόλα για να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Ηλιάδη.

Κούγιας: Φημίζεστε ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις. Είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν έχει κούριερ για να μεταφέρει όργανα. Είμαι περήφανος όμως που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή όσα είπε ο συνήγορος και απαιτώ να ανακαλέσετε! Είμαι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσβάλλετε τους ανθρώπους που δώρισαν όργανα!

Πρόεδρος: Μην γελάτε.

Κούγιας: Δεν απαγορεύεται. Ειδικά όταν μιλάμε για αυτό το γιατρό.

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως κι έχετε σχέση με νοσοκομεία του εξωτερικού που στέλνετε όργανα παιδιών για μεταμόσχευση και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς παιδιών να δωρίσουν όργανα και που έχουν πάει;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ΕΟΜ. Όταν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος εμείς προτείνουμε τη δωρεά που είναι πολύπλοκη.

Προέδρος: Πόσες φορές;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό. Στο σύνολο 14.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν;

Μάρτυρας: Το τελευταίο παιδί ήταν η Ειρήνη, κάποιων μηνών. Το προηγούμενο ήταν ένα παιδάκι από καρδιακή ανακοπή, ο Θωμάς από τα Γρεβενά.

«Η θέση της κυρίας Πισπιρίγκου είναι ότι είναι ένα γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει για τη Μαλένα και την Ίριδα. Οι ερωτήσεις έχουν άμεση σχέση για το τι συνέβη στην εντατική του Ρίου», εξήγησε ο Αλέξης Κούγιας.

«Θέλω να κάνω ένα αίτημα. Όλα όσα ανέφερε ο μάρτυρας εδώ δεν τα είπε στην ανακριτική κατάθεση. Εδώ είπε πρόσωπα. Είπε για την κυρία Τσιόλα, είπε ότι μίλησε με συναδέλφους του για τη Μαλένα και του είπαν ότι δεν πείστηκαν για ηπατική ανεπάρκεια. Μίλησε για την Ίριδα. Ζητούμε να κληθούν οι Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτης Τσαντίρης, Αγγελική Τσιόλα. Οι πρώτοι δύο πρέπει να εξεταστούν για τον θάνατο της Μαλένας και η τρίτη για την Ίριδα», είπε ο κ. Κούγιας, ζητώντας την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Ηλιάδη.

Πηγή: newsbomb.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια