Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με ηλεκτρονικές απάτες και λεία 2 εκατ. ευρώ - 15 συλλήψεις

Ελλάδα
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με ηλεκτρονικές απάτες και λεία 2 εκατ. ευρώ - 15 συλλήψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι έξι απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Εγκληματική οργάνωση που είχε διαπράξει δεκάδες απάτες σε βάρος πολιτών και επιχειρήσεων σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, αποσπώντας χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης, έπειτα από πολύμηνη έρευνα που πραγματοποίησε.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (4/4) σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, που παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες είχαν καταφέρει να αποσπάσουν σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ με την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν από τον περασμένο Ιούλιο, όταν και συγκρότησαν το κύκλωμα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξιάρχος Γεώργιος Τζήμας και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος, ο τρόπος δράσης των μελών του κυκλώματος ήταν ο εξής:

Οι δράστες τηλεφωνούσαν σε εταιρίες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή αγοράς μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο (link) που οδηγούσε σε ιστοσελίδα που προσομοίαζε την επίσημη σελίδα της τράπεζας και τους ζητούσαν να εισάγουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό, δήθεν για να εγκρίνουν τη συναλλαγή.

Έπειτα αποκτούσαν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό και πραγματοποιούσαν διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων προς τραπεζικούς λογαριασμούς ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» έναντι χρηματικής αμοιβής.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι έξι απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:

-38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες,

-10 βιβλιάρια καταθέσεων,

-75 κινητά τηλέφωνα,

-20 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

-6 αυτοκίνητα,

-2 συσκευές καταγραφής εικόνας,

-διάφορα κοσμήματα,

-το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ και

-πλήθος εγγράφων μεταφοράς χρημάτων.

Επίσης κατασχέθηκαν ένα πιστόλι με γεμιστήρα και τρία φυσίγγια, ένα πιστόλι κρότου – αερίου και ένα κυνηγετικό όπλο. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Με αφορμή την εξιχνίαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. υπενθύμισαν στους πολίτες ότι οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ sms ή email στα οποία ζητάνε τους προσωπικούς κωδικούς του e-banking.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News