Μεγάλη απάτη με τραπεζικές κάρτες - Εξαρθρώθηκε σπείρα στη Θεσσαλονίκη με θύματα και από την Κρήτη

Κρήτη
Μεγάλη απάτη με τραπεζικές κάρτες - Εξαρθρώθηκε σπείρα στη Θεσσαλονίκη με θύματα και από την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολούθηση εξιχνιάστηκαν 87 περιπτώσεις απάτης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη κ.α.

Λεία που αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ κατάφερε να αποκομίσει από ανυποψίαστους πολίτες και εταιρίες, αδειάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, η οποία διέπραττε ψηφιακές απάτες με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, προτού η δράση της αποκαλυφθεί από την αστυνομία. Τα “πλοκάμια” της σπείρας είχαν εξαπλωθεί και στην Κρήτη, καθώς συμπολίτες μας από το νησί έπεσαν στα δίχτυα της απατεώνων.

Όπως επισήμανε ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας, αστυνόμος Α' Πέτρος Τάνος, «μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα και Κρήτη και σε άλλες περιοχές».

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, με τη συνεργασία διαφόρων τμημάτων της ΕΛΑΣ και με τη συνδρομή και της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη της σπείρας, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολούθηση.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες σε περιοχές της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 34 ατόμων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος 233 δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι παρείχαν στο κύκλωμα τα στοιχεία ταυτότητάς τους, τις κάρτες των κινητών τηλεφώνων τους και τους κωδικούς e-banking, έναντι αμοιβής 300 έως 500 ευρώ, τα οποία οι δράστες στη συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν για τις συναλλαγές τους με τα θύματα της απάτης, ώστε να αποκρύπτεται η πραγματική τους ταυτότητα και να καλύπτονται τα ίχνη τους.

Αμέσως μετά τη μεταφορά των χρημάτων στους λογαριασμούς των τρίτων, οι δράστες, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που είχαν στην κατοχή τους, προέβαιναν άμεσα σε ανάληψη των χρημάτων, τα οποία στη συνέχεια δαπανούσαν για αγορές ακριβών αυτοκινήτων και προϊόντων και γενικώς για να διάγουν πολυτελή βίο.

«Για μια ακόμα φορά, η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε με υποδειγματικό τρόπο, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, υπόθεση με ηλεκτρονικές απάτες, που συνιστούν μια από τις προκλήσεις της νέας ψηφιακής πραγματικότητας», τόνισε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, ταξίαρχος Γεώργιος Τζήμας, και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση αποκάλυψης της δράσης της σπείρας.

Οι δράστες ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να ξεγελάσουν τα θύματά τους. Αρχικώς, τηλεφωνούσαν σε εταιρείες, επιχειρήσεις, καταστήματα ή φυσικά πρόσωπα, δήθεν για εξόφληση χρέους ή καταβολή επιδόματος ή ακόμα και για αγορά μέσω διαδικτυακής αγγελίας. Στη συνέχεια έστελναν μήνυμα στο κινητό ή στο email των παθόντων, με υπερσύνδεσμο, που ανοίγοντάς τον, εμφάνιζε ιστοσελίδα, η οποία προσομοίαζε σε επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζάς τους και τους ζητούσαν τους κωδικούς τους για να επαληθευτεί η συναλλαγή.

Με αυτόν τον τρόπο, οι απατεώνες αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των εξαπατηθέντων, τους οποίους και άδειαζαν, μεταφέροντας τα χρήματα στους λογαριασμούς των ατόμων, που είχαν «στρατολογήσει» για τον ρόλο του ενδιάμεσου έναντι αμοιβής και στη συνέχεια προέβαιναν σε άμεση ανάληψη των χρημάτων.

«Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, οι οποίες έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα και Κρήτη και σε άλλες περιοχές», επισήμανε ο προϊστάμενος του γραφείου ενημέρωσης δημοσιογράφων Κεντρικής Μακεδονίας, αστυνόμος Α' Πέτρος Τάνος.

Η σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης των ημεδαπών -μεταξύ αυτών και δύο γυναίκες, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν- εντοπίζεται τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, με πολυάριθμα μέλη, με διαρκή δράση και με διακριτούς ρόλους και με σκοπό την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων.

Διέθεταν, δε, καλή γνώση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καλή οργάνωση ώστε να δρουν σε περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερη πειθώ στις τηλεφωνικές επαφές με τα θύματά τους, που ήταν όχι μόνο φυσικά πρόσωπα, αλλά και εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι αφαίρεσαν χρηματικό ποσό άνω των διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ από δύο μόνο επιχειρήσεις!

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν:

- 38 χρεωστικές κάρτες και υπολείμματα από 514 κατεστραμμένες κάρτες,

- 10 βιβλιάρια καταθέσεων,

- 75 κινητά τηλέφωνα,

- 20 φορητοί υπολογιστές, 6 αυτοκίνητα,

- 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, διάφορα κοσμήματα,

- το χρηματικό ποσό των 8.310 ευρώ, πλήθος εγγραφών μεταφοράς χρημάτων,

- ένα πιστόλι με γεμιστήρα και τρία φυσίγγια, ένα πιστόλι κρότου και ένα κυνηγετικό όπλο.

Οι εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ υπενθύμισαν στους πολίτες ότι οι τράπεζες δεν στέλνουν ποτέ sms και email, ζητώντας τους προσωπικούς κωδικούς του e -banking και παρέπεμψαν για αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής απάτης στην επίσημη ιστοσελίδα της αστυνομίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News