Ελλάδα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Έφυγε από την αίθουσα όταν ο γιατρός Ηλιάδης μίλησε για σύνδρομο Μινχάουζεν

Η κατηγορούμενη παρακολουθούσε με προσοχή την κατάθεση του μάρτυρα μέχρι τη στιγμή που εκείνος αναφέρθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν οπότε η κατηγορουμένη βγήκε από τη δικαστική αίθουσα

Πρόσωπο με πρόσωπο βρέθηκε για ακόμη μια φορά η Ρούλα Πισπιρίγκου με τον εν διαστάσει σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δολοφονία της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας, ενώ σήμερα κατέθεσε ο γιατρός Ανδρέας Ηλιάδης, διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων στο Ρίο.

Ο κ. Ηλιάδης, επικεφαλής της εντατικής του παιδιατρικού τμήματος του νοσοκομείου στο Ρίο, άρχισε να καταθέτει για τα ιατρικά δεδομένα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας.

Η κατηγορούμενη παρακολουθούσε με προσοχή την κατάθεση του μάρτυρα μέχρι τη στιγμή που εκείνος αναφέρθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν οπότε η κατηγορουμένη βγήκε από τη δικαστική αίθουσα.

«Στις 11/4/2021, ημέρα εισαγωγής Τζωρτζίνας, ήμουν στο σπίτι μου. Δέχτηκα τηλέφωνο από εντατικολόγο εφημερίας, με ενημέρωσε για κλήση από Καραμανδάνειο περί ενός πολύ σοβαρού περιστατικού. Ευχαρίστησα τον συνάδελφο και πήρα το αυτοκίνητο και πήγα στο νοσοκομείο» περιέγραψε ο μάρτυρας σχετικά με την πρώτη επαφή με το μικρό κοριτσάκι. Ο κ. Ηλιάδης έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση και έδωσε μεγάλη μάχη για τη μικρή Τζωρτζίνα, ενώ, όπως κατέθεσε από την αρχή, το μυαλό του είχε πάει στο σύνδρομο Μινχάουζεν, σύμφωνα με το newsit.gr.

Ο κ. Ηλιάδης περιέγραψε τα πρώτα λεπτά της μικρής Τζωρτζίνας στην εντατική: «Δύο γιατροί και δύο νοσηλεύτριες περιμέναμε. Ο κ. Χασαπόπουλος συνόδευε την Τζωρτζίνα - διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού. Πήραμε πρώτες πληροφορίες από το κ. Χασαπόπουλο. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και του είπαμε πως θα κάνουμε το καλύτερο. Είχαμε ένα κοριτσάκι περίπου επτάμισι χρονών που υπέστη ανακοπή. Την τοποθετήσαμε στον αναπνευστήρα. Έπρεπε να την σταθεροποιήσουμε. Ελέγξαμε το μόνιτορ και αντιληφθήκαμε πως πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό».

Συνέχισε, λέγοντας πως «οι πρώτες πληροφορίες που πήραμε ήταν πως ήταν κάτι αιφνίδιο, μιλήσαμε με συνάδελφό μου. Οι πρώτες πληροφορίες ήταν πως δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο αιφνίδιο συμβάν. Μάθαμε και για δύο θανάτους στην οικογένεια. Θέλαμε να μάθουμε λεπτομέρειες, πόσες ώρες ήταν στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Είχαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Αυτό μας έκανε να νιώσουμε πιο ήρεμοι. Μας έκανε εντύπωση πάντως, πως παρόλο που μπήκαν όπως έπρεπε τα καρδιολογικά φάρμακα, όσο περνούσαν ώρες είχαμε σταθερή εικόνα από καρδιογράφημα» τόνισε ο μάρτυρας.

Ο κ. Ηλιάδης εξήγησε στο δικαστήριο ότι αποφάσισαν η μικρή Τζωρτζίνα να μπει σε πρόγραμμα υποθερμίας για να την προστατέψουν: «Η υποθερμία είναι μία περίπλοκη ιατρική πράξη που έχει και επιπλοκές μεταξύ των οποίων και η αρρυθμία στην καρδιά. Επειδή υπήρξε σταθερότητα στο μόνιτορ, αποφασίσαμε να μπούμε στο θερμόμετρο της υποθερμίας. Πολλές φορές η εντατική είναι υψηλής επικινδυνότητας. Η Τζωρτζίνα μπήκε στο πρόγραμμα υποθερμίας για την προστασία του εγκεφάλου. Η καρδιακή ανακοπή είναι σημαντικό να ξέρουμε που γίνεται. Υπάρχουν οι ανακοπές εντός κι εκτός νοσοκομείου. Οι ανακοπές εντός νοσοκομείου έχουν καλύτερη πρόγνωση. Αυτό μας έδινε μία ελπίδα».

«Από την εικόνα που είχα από συναδέλφους μου ήταν πως η Τζωρτζίνα, ήταν ένα παιδί που δεν έχει περάσει από τη διαδικασία της αναπνευστικής ανεπάρκειας» είπε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας πως έκανε αυτή την κίνηση υψηλού ρίσκου για να προστατεύσουν το πιο σημαντικό όργανο που είναι ο εγκέφαλος.

Ο μάρτυρας, ο οποίος όπως είπε έχει περάσει από όλες τις ΜΕΘ παίδων της χώρας, εξήγησε στο δικαστήριο ότι «η καρδιακή ανακοπή στα παιδιά είναι ένα αιφνίδιο γεγονός, σπάνιο. Τα νοσήματα των ανηλίκων δεν θα τα δούμε στα παιδιά. Για παράδειγμα έμφραγμα. Συνήθως οφείλεται σε αναπνευστικά προβλήματα (πνευμονίες, λαρυγγίτιδες, εισπνοή χημικών). Ένα 10% αφορά άλλες αιτίες που έχουμε και πάλι εικόνα πριν γίνει καρδιακή ανακοπή. Ένα παιδί που έχει σηψαιμία μπορεί να κάνει καρδιακή ανακοπή. Θα προσέθετα στο 10% νοσήματα από κεντρικό νευρικό. Αυτό αφορά επιληπτική κατάσταση, σπασμούς. Επίσης άλλη αίτια είναι εγκεφαλικά. Αν έχει όγκο, δυσπλασία στον εγκέφαλο».

Αίτια και αποκλεισμός

Ο εντατικολόγος περιέγραψε πως αυτό που αρχικά ήθελαν να εντοπίσουν ήταν η αιτία της ανακοπής που υπέστη η Τζωρτζίνα. Ωστόσο σιγά σιγά απέκλειαν τους ιατρικούς λόγους. Ο κ. Ηλιάδης είπε πως η Τζωρτζίνα δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά της.

«Αυτό που ήταν τεράστια έκπληξη ήταν πως δεν είχε καμία ιδιαίτερη παθολογία» τόνισε ο μάρτυρας, επισημαίνοντας πως αφαιρέθηκαν οι καρδιοπάθειες από τα αίτια.

Με την ίδια μέθοδο, έβγαλαν, όπως είπε, από τα αίτια τις δομικές βλάβες από νόσημα, που κάνει δυσπραγία στην καρδιά (ανώμαλη έκφραση δεξιάς στεφανιαίας)!

«Δεν έχω δει στην καριέρα μου έμφραγμα, και έχω περάσει από όλες εντατικές. Μία ασθένεια που μπορεί να κάνει έμφραγμα στα παιδιά είναι η νόσος καβασάκι. Μία μεγάλη ομάδα είναι η οξεία μυοκαρδίτιδα, η οποία αποκλείστηκε και αυτή. Όλα τα αίτια που θα προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή θα οδηγήσουν στο θάνατο μέσω μίας καρδιακής αρρυθμίας που λέγεται κολπική μαρμαρυγή. Χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι, αντιμετωπίσαμε την κατάσταση με αποκλεισμό αιτιών. Με αυτή την κατάσταση ξεκινήσαμε να κάνουμε υποθερμίες. Όσο περνούσαν ώρες διακρίναμε σταθερότητα και αυτό μας έκανε πολύ χαρούμενους. Επικεντρωθήκαμε στη μικρή ασθενή αφού υπήρχε σταθερότητα στην καρδιά της , στα τρία άλλα όργανα που ήθελαν προστασία, εγκέφαλο, νεφρά και γαστρεντολογικό» τόνισε ο κ. Ηλιάδης.

Ο μάρτυρας τόνισε πως η κατηγορούμενη του είπε πως αυτό που συνέβη στη μικρή ήταν ξαφνικό. «Η πληροφορία που πήρα από μητέρα της Τζωρτζίνας ήταν πως ήταν κάτι ξαφνικό. Άρα το μυαλό μου εμένα πάει πως δεν προηγήθηκε αυτό το κακό δεκάλεπτο που λέμε εμείς οι ιατροί. Πήρα την πληροφορία πως ήταν κάτι ξαφνικό, αιφνίδιο για να κάνω το ιατρικό μου έργο. Θεωρώ ότι η ΚΑΡΠΑ ήταν αρκετή για να έχουμε καλύτερη έκβαση», τόνισε ο μάρτυρας και πρόσθεσε πως «Μπήκε μετρητής για να είμαστε 100% σίγουροι και δυστυχώς η πληροφορία που έδωσε ήταν πως η Τζωρτζίνα ανέπτυξε εγκεφαλικό ζήτημα στη δεύτερη με τρίτη ημέρα. Αντιμετωπίστηκε με αγωγή και φάρμακα και διάφορους άλλους τρόπους. Είμαστε πλέον μπροστά θεατές στην ανάπτυξη του οιδήματος που συνδέεται με επαναιμάτωση που μας δημιούργησε πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πληροφορία που πήραμε από μητέρα».

Ο κ. Ηλιάδης χαρακτήρισε την πρώτη νύχτα της Τζωρτζίνας στη ΜΕΘ «δραματική. «Έφυγα στις 5 το πρωί. Πέσαμε πάνω στον ασθενή. Κάναμε ιατρική που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από νοσοκομεία εξωτερικού. Δυστυχώς δεν είχαμε διούρηση. Τοποθετήσαμε καθετήρα αιμοκάθαρσης και ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε αιμοκάθαρση. Κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε και καταφέραμε να αποκτήσουμε διούρηση σε λίγες ώρες. Ευτυχώς μας έκανε τη χάρη η Τζωρτζίνα. Γύρω στις 5 το πρωί τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν και έκλεισε η πρώτη νύχτα. Ενημέρωσα τους γονείς ότι είμαστε κοντά σας, θα κάνουμε τα πάντα. Είδα δύο θλιμμένους γονείς. Στις 5 τα ξημερώματα που έφυγα ήταν ο πατέρας της Τζωρτζίνας, περίμενε…» είπε ο μάρτυρας στην κατάθεση του.

Η Μαλένα και η Ίριδα

Ο κ. Ηλιάδης εξήγησε στο δικαστήριο πως έπρεπε να πάρει ιστορικό για το εάν υπάρχουν αιφνίδιοι θάνατοι στην οικογένεια.

«Με ενημέρωσαν για θάνατο μικρής Μαλένας και ηπατική ανεπάρκεια. Δεν με έπεισε. Πήρα την κυρία Μπάκα, ογκολόγο, από σημαντικότερους στην Ελλάδα. Μιλήσαμε δύο φορές. Η πληροφορία που πήρα ήταν πως δεν είχε πειστεί ότι ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Ρώτησα περισσότερες πληροφορίες και σαν γιατρός μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως πεθαίνουν παιδιά από ηπατική ανεπάρκεια. Θεωρήσαμε θάνατο αιφνίδιο και κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο μάρτυρας, σύμφωνα με το newsit.gr.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο θάνατο της Ίριδας, περιγράφοντας : «Παίρνουμε πληροφορία και για θάνατο άλλου παιδιού στην κούνια. Το μυαλό μου πήγε στο σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου. Είναι μία πονεμένη ιστορία. Εκεί πήγε το μυαλό μου στο σύνδρομο της κούνιας. Πήρα εξαιρετικό συνάδελφο εξειδικευμένο στις αρρυθμίες, ο κ. Παπαγιάννης, που είμαι στο Ωνάσειο, ο καλύτερος που έχουμε στην Ελλάδα. Επειδή υπήρχε η αγωνία εάν είναι πρωτογενής η αρρυθμία και βεβαίως αυτό που είπαμε ήταν πως οφείλουμε να σταθεροποιήσουμε την Τζωρτζίνα. Δεν ήταν ένας γιατρός που ήρθε ουρανοκατέβατος. Ήταν ενήμερος από πρώτη στιγμή. Ήταν συνεχόμενη η επικοινωνία».

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης είπε πως κινήθηκαν και οι διαδικασίες για τον γονιδιακό έλεγχο.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν

Ο κ. Ηλιάδης είπε το μυαλό του πήγε ωστόσο και σε μία διαφορετική διάγνωση, τη πλασματική διαταραχή δια αντιπροσώπου (σύνδρομο Μινχάουζεν). «Το «καμπανάκι» που μου χτύπησε ήταν δύο αιφνίδιοι θάνατοι και τρίτη ανακοπή επίσης αιφνίδια» τόνισε ο κ. Ηλιάδης.

Ο κ. Ηλιάδης μετά από ερώτηση της προέδρου εξήγησε στο δικαστήριο τι είναι το σύνδρομο αυτό. «Δια αντιπροσώπου έχει να κάνει με το ότι το μικρό παιδί. Ο φροντιστής που έχει γνώσεις ιατρικές, νοσηλευτικής, στο 90% είναι μάνα, είναι άτομα με προβλήματα στο ψυχικό κόσμο. Εμένα στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί. Οι φροντιστές χωρίς να το καταλάβουν κάνουν κακό στο παιδί με συμπτώματα ασφυξίας. Υπάρχουν «κόκκινες» σημαίες. Το επόμενο βήμα ήταν να μιλήσω με θεσμικό φορέα που ήταν ιατροδικαστική υπηρεσία. Απευθύνθηκα στην κυρία Τσιόλα επειδή δυστυχώς ο θάνατος στη μονάδα μας υπάρχει, την γνώριζα και είχα επαφές. Πήγα και της εξέφρασα τους προβληματισμούς μου. Με άκουσε με προσοχή και ήρθε στο χώρο μας. Είδε τη μικρή. Της εξέφρασα τους προβληματισμούς και τις υπόνοιες μου. Της είπα πως δεν έχω εικόνα από δύο άλλους θανάτους. Μου συνέστησε να περιμένω να γίνει ο γονιδιακός έλεγχος και εάν τα δεδομένα είναι διαφορετικά θα δούμε τι θα γίνει. Μπορώ να πω πως ανακουφίστηκα. Η κυρία Τσιόλα μου είπε περιμένουμε και βλέπουμε. Και μου είπε θέλω να είσαι κοντά στην οικογένεια. Κάτι που τήρησα μέχρι το τέλος της Τζωρτζινίτσας. Πήγα στη πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική. Ένιωσα λες και του είχα δώσει μία βόμβα. Μου είπαν να μιλήσω με διευθυντή τμήματος, είπα τους προβληματισμούς μου αλλά ένιωσα πως δεν υπήρχε τρόπος να βοηθηθώ. Μου είπαν να πάει η μητέρα στο ψυχίατρο βάρδιας. Είπα στη μητέρα της Τζωρτζίνας πως υπάρχει αυτό το ραντεβού στο ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος ήθελε να αποκλείσει το ψυχωσικό. Ήρθαν και μου είπαν γονείς τι είμαι αυτά τα πράγματα; Την ρωτούσαν εάν είναι τρελή. Δυστυχώς αυτό κόπηκε. Μου είπαν πως δεν επιθυμούν να υπάρξει άλλη επαφή με τον ψυχίατρο» περιέγραψε ο κ. Ηλιάδης.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που ο κ. Ηλιάδης αναφερόταν στο σύνδρομο Μινχάουζεν η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου είχε βγει έξω από την αίθουσα.

Η επέμβαση

Στην έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου προσκόμισε βεβαίωση πως χθες υποβλήθηκε σε μία επέμβαση και για αυτό δεν παρευρισκόταν στη δίκη. Μάλιστα η κατηγορούμενη σήμερα ήταν εμφανώς καταβλημένη και κούτσαινε.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια