Υπουργείο Εσωτερικών: Νομοσχέδιο «τελευταίας στιγμής» για ΟΤΑ, εκλογιμότητα, ΑΣΕΠ και εργαζόμενους

Ελλάδα
Υπουργείο Εσωτερικών: Νομοσχέδιο «τελευταίας στιγμής» για ΟΤΑ, εκλογιμότητα, ΑΣΕΠ και εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίρονται εμπόδια εκλογιμότητας, "παράθυρο" για να συνεχίσει τις προπαρασκευαστικές διεργασίες ο ΑΣΕΠ - Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη η οποία είναι και η τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο της Βουλής ενόψει εκλογών

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εισάγεται στα τέλη της εβδομάδας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τους ΟΤΑ, το προσωπικό του δημόσιου τομέα, αλλά και τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη (11 Απριλίου), η οποία είναι και η τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο της Βουλής ενόψει εκλογών, περιλαμβάνει την άρση κωλυμάτων εκλογιμότητας, αλλά και τη συνέχιση των διαδικασιών προσλήψεων στο Δημόσιο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και της εκλογικής αναμέτρησης.

Διάταξη του νομοσχεδίου αφορά τη διοργάνωση υπαίθριων αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων και προβλέπει ότι οι φορείς θα πρέπει να λαμβάνουν και τη συναίνεση του Δήμου, στα όρια του οποίου θα λάβει χώρα το γεγονός. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης ανέφερε προ ημερών στην “Καθημερινή” ότι η συγκεκριμένη διάταξη αφορά κυρίως τον Δήμο Αθηναίων και το γεγονός ότι πολύ συχνά κλείνει η πόλη για τη διεξαγωγή αγώνων και άλλων εκδηλώσεων. Όπως ορίζει η ρύθμιση, θα πρέπει να υπάρχει απαραίτητα η συναίνεση του Δήμου όταν προβλέπεται διακοπή της κυκλοφορίας πάνω από μία φορά τον μήνα.

Παραγραφή οφειλών τελών

Όσον αφορά την παραγραφή οφειλών τελών προς τους Δήμους - οι οποίες έχουν προκύψει λόγω της μη δήλωσης τετραγωνικών ακινήτων ή λανθασμένης δήλωσης - στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι οι Δήμοι μπορούν να διεκδικήσουν οφειλές έως και 10 έτη από τη “γένεση” της οφειλής. Με διάταξη προβλέπεται επίσης η αλλαγή του τρόπου καταβολής του τέλους χρήσης δημόσιων χώρων στους Δήμους. Συγκεκριμένα, ο αιτών θα καταβάλλει ποσό που αναλογεί στο 20% του τέλους έως τις 31/3 και θα προβαίνει στην εξόφληση μετά την έγκριση. Σε περίπτωση απόρριψης, το καταβληθέν ποσό θα επιστρέφεται. Επίσης, καθορίζεται λεπτομερειακά η διαδικασία για τη βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλους Ακίνητης Περιουσίας), η οποία δίδεται από τους Δήμους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησία ακινήτου.

Καταργούνται κωλύματα εκλογιμότητας

Στο ίδιο νομοσχέδιο καταργούνται πολλές από τις κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας, που αφορούσαν κυρίως πρόσωπα που είχαν σχέση με το Δημόσιο και τα οποία θα έπρεπε να έχουν παραιτηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τη διενέργεια των εκλογών.

Κάποιες από τις αλλαγές που σχετίζονται με τις δημοτικές εκλογές και συγκεκριμένα με την κατάργηση κωλυμάτων, είναι οι εξής:

- Καταργείται το κώλυμα που είχαν οι γενικοί γραμματείς Δήμων, οι ειδικοί σύμβουλοι δημάρχων και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή των Δήμων.

- Καταργείται το κώλυμα του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης.

- Καταργείται το κώλυμα που είχαν οι διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των ΝΠΔΔ, των κρατικών ΝΠΙΔ, των δημόσιων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει, άμεσα ή έμμεσα, το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των Δήμων, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα, ή δεν έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές λόγω ιδιότητας (ex officio).

- Όσον αφορά το κώλυμα που είχαν οι γενικοί διευθυντές, διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών εταιρειών, που έχουν συμβληθεί με τον οικείο Δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής στις εταιρείες από 5% σε 35%.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το άρθρο 17, το οποίο εισάγει δυνατότητα σε όσους ήδη παραιτήθηκαν λόγω καταργούμενου κωλύματος της περ. δ’ της παρ.2 του αρ.10 του Ν.4804/2021 να επανέλθουν στη θέση τους μέσα σε 10 μέρες.

Για ΑΣΕΠ

Παράλληλα, “παράθυρο” αναφορικά με τη συνέχιση της διαδικασίας των προσλήψεων, που έχουν εγκριθεί μέσω ΑΣΕΠ, ανοίγει διάταξη του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις προπαρασκευαστικές του διεργασίες, προκειμένου η εκλογική διαδικασία να μην καθυστερήσει την πλήρωση της δεξαμενής των επιτυχόντων, ώστε, όπως εκτιμούν πηγές του ΥΠ.ΕΣ., σίγουρα μετά τις εκλογές να βγουν οι προκηρύξεις για τη στελέχωση του Δημοσίου, πάντα μετά από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων.

Για πρώτη φορά πρόβλεψη για ΑμεΑ

Επίσης, στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου για την υποδοχή, την αναμονή, αλλά και τις διαδικασίες ψηφοφορίας για τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πιο εύκολα.

Στο μεταξύ επιμηκύνεται το χρονικό διάστημα για την προσκόμιση των δικαιολογητικών από 60 ώρες σε 3 μέρες, προκειμένου να εκδοθεί ληξιαρχική πράξη θανάτου για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της τέφρας και από πιστοποιημένη εταιρεία, ενώ έως τώρα έπρεπε να παραληφθεί από συγγενείς.

Κατανομή δημοτικών αστυνομικών - 30 στο Ηράκλειο

Σε 137 Δήμους θα κατανεμηθούν οι 1.213 νέοι δημοτικοί αστυνομικοί, η πρόσληψη των οποίων μέσω ΑΣΕΠ εγκρίθηκε με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είναι αναμενόμενο, ο Δήμος Αθηναίων θα προσλάβει τους περισσότερους δημοτικούς αστυνομικούς με 181 θέσεις. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης κατανέμονται 80 θέσεις, στον Δήμο Πειραιά 77, στον Δήμο Χανίων 32, στον Δήμο Ηρακλείου 30, στον Δήμο Θέρμης 20, στον Δήμο Αχαρνών 16, στον Δήμο Θερμαϊκού και στον Δήμο Καλαμαριάς από 15 και στον Δήμο Χαλκιδέων 13 θέσεις. Στους υπόλοιπους Δήμους αναλογούν 1-12 θέσεις.

Γονικές άδειες

Τέλος, το νομοσχέδιο φέρνει ρυθμίσεις οι οποίες σχετίζονται και με αλλαγές στις γονικές άδειες στον δημόσιο τομέα, αλλά και με διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News