Κακοκαιρία «ILINA»: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη

Κρήτη
Κακοκαιρία «ILINA»: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 4 τη Δευτέρα, 3 Απριλίου - Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εν όψει λόγω της κακοκαιρίας «Ilina».

Για επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 4 κάνει λόγο το Meteo αφού η κακοκαιρία «Ilina» θα επιφέρει καταιγίδες που κατά τόπους θα αφήσουν σημαντικά ύψη βροχής.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, σημαντική κακοκαιρία με το όνομα ILINA θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της χώρας το διήμερο Δευτέρα 03/04 - Τρίτη 04/04.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι:

  • Οι βροχοπτώσεις που κατά τόπους θα αφήσουν σημαντικά ύψη βροχής
  • Οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους
  • Οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά, με ενδεικτικά υψόμετρα πάνω από τα 1800 μέτρα στα νότια, πάνω από τα 1500 μέτρα στα υπόλοιπα και πάνω από τα 1000 μέτρα στα βορειοδυτικά.
  • Οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη

Η πτώση της θερμοκρασίας

Ειδικά για τη Δευτέρα 03/04, μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας (με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) και στα δυτικά τμήματα του Αιγαίου. Από το μεσημέρι και μετά τα φαινόμενα προοδευτικά θα επεκταθούν στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ μέτωπο ισχυρών καταιγίδων θα διασχίσει το Αιγαίο από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 6 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Εξαίρεση αποτελεί το Βόρειο Αιγαίο όπου θα επικρατήσει ανατολικό ρεύμα με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν, αποτυπώνονται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων που θα εκδηλώνονται για τα διαστήματα 12:00 - 15:00 και 18:00 - 21:00 της Δευτέρας 03/04. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Αναλυτική εικόνα των εκτιμώμενων φαινομένων και της ροής των ανέμων στη χώρα μας ανά τρίωρο, μπορείτε να δείτε στην εφαρμογή μας ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ που ακολουθεί.

//--> //-->

Ο καιρός την Δευτέρα στην Κρήτη

Αύριο Δευτέρα, 3 Απριλίου στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες που τη νύχτα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 και στην Κρήτη έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τρίτη, 4 Απριλίου

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά και τα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, μέχρι τις νυχτερινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και κατά διαστήματα τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο. Τις νυχτερινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και τα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7, τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από αργά το απόγευμα σε δυτικούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και στα βόρεια θα φτάσει τους 11 με 14 βαθμούς, στα δυτικά τους 13 με 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Τετάρτη, 5 Απριλίου

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν πρόσκαιρα στα ανατολικά και το απόγευμα πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά και τα νότια 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.

Πρόγνωση για την Πέμπτη, 6 Απριλίου

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ανατολικά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά της βορειοδυτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Προοπτική για την Παρασκευή, 7 και το Σάββατο, 8 Απριλίου

Λίγες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που βαθμιαία από τα δυτικά θα ενταθούν και το Σάββατο πιθανόν να εκδηλωθούν και μεμομωμένες καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία στα νότια σε ανατολικούς 5 με 7 μποφόρ, ενισχυόμενοι το Σάββατο στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο στα νότια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News