Ζητούν αυξήσεις οι πανεπιστημιακοί - «Οι απολαβές μας δεν είναι αντίστοιχες του επαγγέλματός μας», λένε καθηγητές της Κρήτης

Κρήτη
Ζητούν αυξήσεις οι πανεπιστημιακοί - «Οι απολαβές μας δεν είναι αντίστοιχες του επαγγέλματός μας», λένε καθηγητές της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καθηγητές της Κρήτης τονίζουν πως από το 2000 ως σήμερα έχουν δει τους μισθούς τους να "ψαλιδίζονται" κατά 40%

Σοβαρό ζήτημα αναδεικνύεται για την πανεπιστημιακή κοινότητα το μισθολογικό καθεστώς που λαμβάνει μηνιαίως με σκοπό την κάλυψη των αναγκών. Όπως υποστηρίζουν μέλη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σήμερα έχει μειωθεί ο μηνιαίος μισθός κατά 1/3 σε σχέση με το 2000. Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία, όπως υποστηρίζουν, πρέπει να δείξει τον δέοντα σεβασμό στο πρόσωπό τους και να τους εξισώσει και στην πράξη με το δημόσιο λειτούργημα που υπηρετούν, όπως προασπίζει το ελληνικό Σύνταγμα.

Ειδικότερα, πανεπιστημιακοί καθηγητές του ΕΚΠΑ έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό, κάνοντας σαφές πως οι μισθολογικές αποδοχές τους δεν είναι αντίστοιχες με εκείνες που αρμόζουν σ’ ένα επάγγελμα όπως είναι εκείνο του δημόσιου λειτουργού, επάγγελμα το οποίο υπαγορεύει η συνταγματική τάξη της χώρας. Στην εν λόγω επιστολή τους, οι πανεπιστημιακοί τονίζουν την αναγκαιότητα «να συμμορφωθεί η ελληνική Πολιτεία με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να νομοθετήσετε ένα νέο μισθολόγιο των καθηγητών πανεπιστημίου, που να συνάδει με τα αυξημένα προσόντα και τις απαιτήσεις του έργου που επιτελούν».

Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου παρόντες ήταν οι αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ήταν σχεδόν ομόφωνη η απόφασή τους πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μισθολογική κάλυψη του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, το neakriti.gr επικοινώνησε με εκπροσώπους των πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Κρήτης σε μια απόπειρα να καταδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το εν λόγω λειτούργημα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Κοντάκης, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του πανεπιστημιακού επαγγέλματος και πως πράγματι δεν αμείβεται με τον τρόπο που αρμόζει στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος αναγνωρίζει πως η σημερινή περίοδος που διανύουμε, με τις οικονομικές δυσκολίες να είναι πανταχού παρούσες, ένας τέτοιος διάλογος δε θα ευδοκιμήσει. Υπάρχουν διδάσκοντες στα ελληνικά ΑΕΙ με 700 ευρώ, ενώ εξήγησε πως η οικονομική δυσπραγία είναι συνολικό φαινόμενο. Όπως είπε, «οι οικονομικές δυσκολίες είναι παρούσες σε όλα τα κοινωνικά στρώματα».

«Από το 2004 δεν υπήρξε καμία αύξηση και από το 2010, που ξεκίνησε η περίοδος της οικονομικής κρίσης, υπήρξε μείωση κατά 40% του μηνιαίου εισοδήματος. Πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος για το τι πράγμα μιλάμε. Σε άλλους αντίστοιχους κλάδους, όπως οι γιατροί και οι βουλευτές υπήρξε αντίστοιχη αύξηση. Αυτό δε συνέβαινε με τα μέλη ΔΕΠ. Είναι πολλά χρόνια όπου δεν έχει υπάρξει μισθολογική αύξηση. Ο μισθός που έπαιρνε ένας καθηγητής πρωτοβάθμιας το 2000 έχει μειωθεί κατά 1/3 σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με σήμερα», υποστήριξε από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, διευθυντής Κέντρου Υποδομών Υπηρεσιών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Παυλίδης.

Είναι άξιο αναφοράς πως ο μηνιαίος μισθός ενός πανεπιστημιακού δασκάλου-μέλους ΔΕΠ είναι 1.300-1.800 ευρώ σε περίπτωση που είναι επίκουρος-αναπληρωτής, ενώ σε περίπτωση πρωτοβάθμιου καθηγητή το μηνιαίο εισόδημα είναι 2.100ευρώ. Τα χρόνια προϋπηρεσίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο.

«Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις... Γιατί δεν τις εφαρμόζει η Πολιτεία;»

Ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτριος Μυλωνάκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως έχουν υπάρξει δικαστικές αποφάσεις οι οποίες μεριμνούν για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, χωρίς η Πολιτεία να τις έχει εφαρμόσει.

«Η πραγματικότητα είναι πως είμαστε δημόσιοι λειτουργοί. Είμαστε άνθρωποι με διδακτορικές σπουδές με μεγάλη εξειδίκευση στον χώρο. Έχουμε διδακτορικά και πολλοί από εμάς έχουμε πολυετή πείρα σε ερευνητικές διαδικασίες. Έχουμε δεχτεί μειώσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ως δημόσιοι λειτουργοί πρέπει οι μισθοί μας να ευθυγραμμίζονται με τους μισθούς των δικαστικών», είπε ο κ. Μυλωνάκης, ενώ συνέχισε: «Έχουμε κερδίσει αρκετά δικαστήρια για να πάρουμε πίσω τα χρωστούμενα και το θέμα έχει τεθεί και στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων στην Κέρκυρα. Η ΠΟΣΔΕΠ επίσης έχει θέσει ως ξεκάθαρο αίτημα να υπάρξει αύξηση των μισθολογικών αποδοχών. Οι μισθοί των πανεπιστημιακών στην Ελλάδα με τους μισθούς των Ευρωπαίων πανεπιστημιακών δε συγκρίνονται. Επίσης, δεν είναι μόνο οι μισθοί των πανεπιστημιακών, αλλά και η ελλιπής χρηματοδότηση που λαμβάνει το εκάστοτε πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Επίσης, πολλοί διδάκτορες κάνουν αίτηση για την πλήρωση μιας θέσης ΔΕΠ, πράγμα που έχει τις “ρίζες” του στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που έφτασε μέχρι το 2017 όπου δε γίνονταν διορισμοί. Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα είναι πολλά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News