Δημοτικά τέλη για αδήλωτα τετραγωνικά: Βρέθηκε λύση για τα αναδρομικά “χαράτσια”

Κρήτη
Δημοτικά τέλη για αδήλωτα τετραγωνικά: Βρέθηκε λύση για τα αναδρομικά “χαράτσια”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στο τελικό νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ., η δυνατότητα των Δήμων να επιβάλλουν αναδρομικά δημοτικά τέλη για αδήλωτα τ.μ. σπιτιών και επιχειρήσεων περιορίζεται στη 10ετία και όχι σε βάθος... 65ετίας!

Στα 10 χρόνια και όχι από την ανέγερση του ακινήτου περιορίζεται τελικά το χρονικό όριο της δυνατότητας των Δήμων για την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών για αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα σπιτιών και επιχειρήσεων!

Στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων και διαμαρτυριών, όπως αποτυπώθηκαν και εδώ στην Κρήτη με παρεμβάσεις από την ΠΕΔ και βουλευτές, τελικά αποκαθίσταται οριστικά η τάξη και αποτρέπεται η κατάφωρη αδικία, για την ακρίβεια ο παραλογισμός που πήγαινε να στηθεί σε σχέση με την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών.

Με το άρθρο 7 του τελικού νομοσχεδίου, που τέθηκε σε διαβούλευση από το ΥΠ.ΕΣ., το μάξιμουμ χρονικό όριο της δυνατότητας των Δήμων ως προς την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών για αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα σπιτιών και επιχειρήσεων περιορίζεται στη 10ετία και όχι από τη θέσπιση των δημοτικών φόρων και τελών, όπως αρχικά είχε διαφανεί. Κάτι που θα σήμαινε π.χ. ακόμα και 65ετή αναδρομική επιβολή τελών για ακίνητα που έχουν ανεγερθεί το 1958...

Όπως είχε καταγγείλει πριν από μερικές ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και είχαμε αναδείξει εδώ στη “Νέα Κρήτη” μέσα από διαδοχικά δημοσιεύματα, με το αρχικό σχέδιο τροπολογίας, η κυβέρνηση έδινε ουσιαστικά τη δυνατότητα στους Δήμους να επιβάλλουν αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών όχι για 10 χρόνια, όπως ισχύει σήμερα, ή για 5 χρόνια, όπως θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2025 σε όλο το υπόλοιπο Δημόσιο, αλλά από τη θέσπιση των δημοτικών φόρων!

Δηλαδή, αντί το χρονικό πλαίσιο παραγραφής των οφειλών στους Δήμους να μειωθεί για εξισωθεί με το υπόλοιπο Δημόσιο, αυξάνεται άρδην, με τις χρεώσεις εις βάρος των ιδιοκτητών να πηγαίνουν αναδρομικά πλέον πίσω μέχρι το μακρινό... 1958 για τα δημοτικά τέλη και μέχρι το 1993 για το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας)...

Ο ξεσηκωμός και οι παρεμβάσεις στην Κρήτη

Μετά τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων αλλά και της τοπικής Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου, στον απόηχο και των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων της “Ν.Κ.”, είχαμε την άμεση κινητοποίηση από πλευράς της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, αλλά και τοπικών βουλευτών. Εκ μέρους της ΠΕΔ Κρήτης, ο πρόεδρος Γιάννης Κουράκης και ο γραμματέας Γιάννης Μαλανδράκης απέστειλαν επείγουσα επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και την ηγεσία της ΚΕΔΕ, με την οποία σε πρώτη φάση ζητούν εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί και τι ισχύει θεσμικά ως προς το “καυτό” από κοινωνικής σκοπιάς ζήτημα, δεδομένου, όπως σημειώνουν, ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις υπό την απειλή χρέωσης υπέρογκων ποσών εις βάρος πολλών ιδιοκτητών ακινήτων.

Άμεση ήταν, την ίδια ώρα, η αντίδραση και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, με την οποία κατέθεσε ως αναφορά το διάβημα διαμαρτυρίας της ΠΟΜΙΔΑ, καλώντας το υπουργείο Εσωτερικών να εξετάσει το αίτημά της για την άμεση απόσυρση των επίμαχων νομοθετικών διατάξεων με αντικείμενο την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών και φόρων.

Τελικά, ο παρεμβάσεις, οι αντιδράσεις και ο γενικός ξεσηκωμός έπιασαν τόπο. Το τελικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει 10ετή παραγραφή οφειλών από αδήλωτα τετραγωνικά.

Το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 4 Απριλίου και φέρει τον τίτλο: “Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού - Ρυθμίσεις σχετικά με τον ειδικό εκλογικό χώρο για ΑμεΑ και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι - Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα - Λοιπές ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών».

Για τα αδήλωτα τετραγωνικά, στο νομοσχέδιο τίθεται ανώτατο όριο τα 10 έτη, διάστημα στο οποίο οι Δήμοι μπορούν να αναζητούν και να εισπράττουν οφειλές σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία για επιφάνειες ακινήτων. Η διάρκεια βεβαίωσης προστίμων που αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών παραμένει η πενταετία. Στο ίδιο νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. προβλέπονται και άλλες σημαντικές ρυθμίσεις που αποτελούσαν πάγια αιτήματα, όπως η απλούστευση στην έκδοση βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αλλά και η νέα εναλλακτική δυνατότητα καταβολής του τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Εν μέρει ικανοποίηση από ΠΟΜΙΔΑ

Την εν μέρει ικανοποίησή της για τις εξελίξεις εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, “χαιρετίζοντας” την αποδοχή δύο ακόμα προτάσεών της από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη.

«Με το άρθρο 7 του σ.ν. επιλύεται το θέμα που είχε ανακύψει σχετικά με την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών που είχε επισημάνει και η ΠΟΜΙΔΑ. Περιορίζεται στη δεκαετία το απώτατο όριο της δυνατότητας των Δήμων για την αναζήτηση και βεβαίωση οφειλών, ενώ παραμένει η πενταετία για τη βεβαίωση των προστίμων σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, με σκοπό τη σαφέστερη διατύπωση της τροποποιούμενης διάταξης και την αποφυγή παρανοήσεων σχετικά με την υποτιθέμενη δυνατότητα είσπραξης παραγεγραμμένων οφειλών. Η λύση δεν ικανοποιεί απόλυτα την ΠΟΜΙΔΑ, η οποία επιμένει στην ανάγκη συνεχούς λειτουργείας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ με ευνοϊκούς όρους και επαυξημένο πρόστιμο, όπως τα προηγούμενα χρόνια, πλην όμως είναι σαφέστατα βελτιωμένη σε σχέση με τις δύο προϊσχύσασες ρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ, συνεχίζοντας:

«Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 7 Βεβαίωση και είσπραξη οφειλών υπόχρεων προς Δήμους σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης αναγκαίων στοιχείων ή υποβολής δήλωσης με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία - Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 166Α Ν. 3463/2006

Η παρ. 2 του άρθρου 166Α του Ν. 3463/2006 (Α’ 114) τροποποιείται με την προσθήκη των λέξεων “αλλά όχι πέραν της δεκαετίας” και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

“2. Αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσής τους αλλά όχι πέραν της δεκαετίας και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των πέντε (5) τελευταίων ετών”».

Έρχονται αλλαγές: Απλούστευση ΤΑΠ για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

«Με το άρθρο 6 του σ.ν. νέο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση επέρχονται αλλαγές στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) μετά και τις πρόσφατες τροποποιήσεις που επήλθαν με τον Ν. 5028/2023. Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση απλουστεύεται περαιτέρω η διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ούτως ώστε, εάν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, ο αιτών δεν απαιτείται να προσκομίζει βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), καθώς τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ και την ημερομηνία διακοπής βεβαιώνει ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου που παραλαμβάνει την αίτηση έκδοσης της βεβαίωσης, βάσει των στοιχείων της σχετικής βάσης δεδομένων του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία ο οικείος Δήμος έχει άμεση πρόσβαση.

Επιπλέον, για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου που μισθωνόταν, προβλέπεται πλέον υποχρέωση των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος να παραδίδουν αντίγραφο του τελευταίου λογαριασμού ρεύματος στους ιδιοκτήτες των μισθωμένων ακινήτων στα οποία παρέχουν ρεύμα, υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης από τους ιδιοκτήτες της δήλωσης λύσης της τελευταίας μίσθωσης στην Εφαρμογή Δήλωσης Στοιχείων Μισθώσεων Ακινήτων της ΑΑΔΕ», σημειώνει ακόμα η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωσή της για το τελικό νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ., που τέθηκε σε διαβούλευση ως τις 4 Απριλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News