Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στο παραπέντε νομοσχέδιο ανατρέπει τα κωλύματα εκλογιμότητας

Ελλάδα
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στο παραπέντε νομοσχέδιο ανατρέπει τα κωλύματα εκλογιμότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατίθεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ψηφίζεται τη Μεγάλη Τρίτη, δηλαδή την τελευταία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή

Τα “πάνω-κάτω” φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., στο τελευταίο λεπτό πριν τις εκλογές, στα κωλύματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με το Άρθρο 12 Νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που ετέθη σε επίσημη δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το airetos.gr, κατατίθεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και ψηφίζεται τη Μεγάλη Τρίτη, δηλαδή την τελευταία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή.

Με το Άρθρο 12, λοιπόν, τροποποιούνται ριζικά τα Άρθρα 10, 48 και 90 του ν.4804/2021 (είναι ο εκλογικός αυτοδιοικητικός Νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. τον Ιούνιο του 2021).

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις αλλαγές για τις Δημοτικές Εκλογές είναι:

- Καταργείται το κώλυμα που είχαν οι Γενικοί Γραμματείς Δήμων, οι Ειδικοί Σύμβουλοι Δημάρχων και οι Δικηγόροι με έμμισθη εντολή των Δήμων.

- Καταργείται το κώλυμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

- Καταργείται το κώλυμα που είχαν οι Διοικητές, Υποδιοικητές, Πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένοι Σύμβουλοι των ΝΠΔΔ, των κρατικών ΝΠΙΔ, των δημόσιων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει, άμεσα ή έμμεσα, το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των πάσης φύσεως Νομικών Προσώπων των Δήμων, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα, ή δεν έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές λόγω ιδιότητας (ex officio),

- Όσον αφορά το κώλυμα που είχαν οι Γενικοί Διευθυντές, Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, διαχειριστές, μέτοχοι και εταίροι κεφαλαιουχικών Εταιρειών, που έχουν συμβληθεί με τον οικείο Δήμο, τα Νομικά του Πρόσωπα ή τα Νομικά Πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής στις Εταιρείες, από 5% σε 35%.

Υπογραμμίζεται ότι στο Νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και Άρθρο 17, το οποίο εισάγει δυνατότητα σε όσους ήδη παραιτήθηκαν λόγω καταργούμενου κωλύματος της περ. δ’ της παρ.2 του αρ.10 του ν.4804/2021, να επανέλθουν στη θέση τους μέσα σε 10 μέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News