Αντώνης Δημητρίου στο συνέδριο STAR FORUM 2023: «Να μπει τέλος στην τηλεοπτική αναρχία» (vid)

Κρήτη
Αντώνης Δημητρίου στο συνέδριο STAR FORUM 2023: «Να μπει τέλος στην τηλεοπτική αναρχία» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Αντώνης Δημητρίου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο πρώτο πολυθεματικό συνέδριο “STAR Forum 2023” που πραγματοποιείται στη Λαμία - Μίλησε ανοιχτά για το πόσο βαριά “τραυματισμένη” είναι η περιφερειακή τηλεόραση, τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει

Την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει την περιφερειακή τηλεόραση υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας και πρόεδρος του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV” κ. Αντώνης Δημητρίου, ο οποίος συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο πρώτο πολυθεματικό συνέδριο “SΤΑR Forum 2023”, το οποίο διεξάγεται στο διαμορφωμένο κτήριο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας από τη Δευτέρα 27 Μαρτίου έως και σήμερα.

Ο κ. Δημητρίου μίλησε ανοιχτά για το πόσο βαριά “τραυματισμένη” είναι η περιφερειακή τηλεόραση, τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει, και οι οποίοι προέρχονται από τις διαφημίσεις, αλλά και για την ανυπαρξία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε επίπεδο προστασίας των περιφερειακών καναλιών.

Η συζήτηση αφορούσε στον ουσιαστικό ρόλο και τη σπουδαιότητα της παρουσίας των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης και των λειτουργών τους, στην καθημερινή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών διαχρονικά, καθώς τα περιφερειακά ΜΜΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, που αναγνωρίζεται απ’ όλους, αλλά όχι πάντα από την Πολιτεία. Ποιες είναι οι προθέσεις των κομμάτων για τα κριτήρια αδειοδότησης και το μέλλον της περιφερειακής τηλεόρασης;

Αρχικά, ο κ. Δημητρίου μίλησε για το πώς η περιφερειακή τηλεόραση λειτουργεί στα πλαίσια της κοινωνίας που αναφέρεται. Σε αντίθεση με τα αθηναϊκά κανάλια, η περιφερειακή τηλεόραση δεν εντάσσεται στο λεγόμενο “σύστημα”, το οποίο εξυπηρετεί οικονομικά ή άλλου είδους συμφέροντα. Απεναντίας, με όχημα την αντικειμενικότητα, προσπαθεί να αποτυπώσει την αλήθεια σε κάθε τομέα και πεδίο δράσης.

«Από την ίδρυσή μας, λειτουργούμε εδώ και 32 χρόνια δηλαδή στα πλαίσια ενός θεσμικού κενού, χωρίς μόνιμες άδειες, αλλά σ’ ένα μονίμως προβληματικό καθεστώς. Δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχουμε αύριο. Και πρέπει να σημειώσουμε εδώ, προς αποφυγή παρεξήγησης, πως δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι στην ανάγκη να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο»

Πιο αναλυτικά, ανέφερε: «Η τηλεόραση και η κοινωνία βρίσκονται πάντα σε διαρκή αλληλεπίδραση. Η μία αντανακλά στην άλλη. Η κοινωνία βλέπει καθαρά το πρόσωπό της. Πάντα τα Μέσα μας μετασχηματίζονται σε ερμηνευτές προσδοκιών της κοινής γνώμης για πολιτική, κοινωνική και πολιτισμική αναβάθμιση. Εμείς το επιτυγχάνουμε στην περιφέρεια, δίνοντας απλόχερα το βήμα ελεύθερης έκφρασης και κοινωνικού διαλόγου σε πολιτικά κόμματα και σχηματισμούς. Κοινωνικούς φορείς ή ομάδες ατόμων με ίσες πάντοτε αποστάσεις. Η περιφερειακή τηλεόραση δε βρίσκεται στο λεγόμενο σύστημα, σε εκείνους που βρίσκονται στο κέντρο της διαπλοκής και εκείνη τη στιγμή προσποιούνται το αντίθετο. Τα μοναδικά εργαλεία που πρέπει να διαθέτουμε είναι ο σεβασμός που πρέπει να έχουμε προς τις τοπικές κοινωνίες, η είδηση, η υπεύθυνη άποψη και η συνείδησή μας. Η ειλικρίνεια, ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή, η αντικειμενικότητα, η ανεξαρτησία από συμφέροντα, το αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύστημα και το δημόσιο και η προσαρμοστικότητα στην ηθική τάξη θα φέρουν την επιθυμητή καταξίωση και αποδοχή και άρα την τηλεθέαση και άρα τους φανερούς πόρους, που είναι η διαφήμιση και μόνο. Δεν έχουμε τίποτα άλλο. Θέλουμε και εκπροσωπούμε επάξια όλους τους πολίτες της περιφέρειάς μας».

«Να μπει τέλος στην τηλεοπτική αναρχία»

Ο Αντώνης Δημητρίου μίλησε για την έλλειψη προστασίας που υπάρχει στα περιφερειακά κανάλια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και τη χορήγηση αδειών κατασκευής κεραιών στην ξηρά. Όπως είπε, πρόθεση όλων των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών είναι να δοθεί ένα τέλος στην τηλεοπτική αναρχία, αλλά την ίδια στιγμή οφείλει το κεντρικό κράτος να προασπίσει μέσω ενός δίκαιου θεσμικού πλαισίου τα περιφερειακά κανάλια.

«Από την ίδρυσή μας, λειτουργούμε εδώ και 32 χρόνια δηλαδή στα πλαίσια ενός θεσμικού κενού, χωρίς μόνιμες άδειες, αλλά σ’ ένα μονίμως προβληματικό καθεστώς. Δεν ξέρουμε εάν θα υπάρχουμε αύριο. Και πρέπει να σημειώσουμε εδώ, προς αποφυγή παρεξήγησης, πως δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι στην ανάγκη να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο. Να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο και πλέον αποτελεσματικό, αλλά και δίκαιο τηλεοπτικό πεδίο. Είμαστε οι πρώτοι που το ζητάμε όλα τα χρόνια. Απέναντί μας δεν έχουμε μόνο το θέμα αυτό, αλλά έχουμε και μια Ανεξάρτητη Αρχή που δε μας προστατεύει. Και πιο συγκεκριμένα την ΕΕΤΤ. Έπρεπε να προασπίζει τα συμφέροντά μας, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες, και δεν το κάνει. Μας έχει δώσει “βορά” σε μια αποικιοκρατική σύμβαση με την Digea, που είναι εμπορική επιχείρηση. Η Ανεξάρτητη Αρχή δε μας προστατεύει και μας έχει “δέσει χειροπόδαρα”», υποστήριξε ο κ. Δημητρίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας ξεκαθάρισε πως η περιφερειακή τηλεόραση έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

«Η περιφερειακή τηλεόραση αποτελεί εγγύηση δημοκρατίας, πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής ανάδειξης και στρατηγικό παράγοντα ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να αγνοούμε πως οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία. Και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε», είπε ο κ. Δημητρίου, ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Η περιφερειακή τηλεόραση είναι βαριά “τραυματισμένη”, αλλά δε θα πεθάνει, γιατί είναι η φωνή των πολιτών της περιφέρειας. Και αυτή η φωνή δε θα σιγήσει ποτέ. Δεν είναι μόνο ζήτημα ενημέρωσης, αλλά και ζήτημα δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του Ομίλου της “ΚΡΗΤΗ TV”, μεταξύ άλλων, εξαπέλυσε “πυρά” έναντι του μύθου, ο οποίος υποστηρίζει πως τα περιφερειακά κανάλια καταλαμβάνουν ένα δημόσιο αγαθό, που είναι οι ραδιοσυχνότητες. Όπως υποστήριξε ο κ. Δημητρίου, το ίδιο το κράτος έδωσε το δημόσιο αγαθό, στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς αγοραπωλησίας, στην Digea. Επομένως, δεν τίθεται λόγος να αναπαράγεται ένας μύθος που δεν έχει λογικά θεμέλια».

«Υπάρχει ένας μύθος. Βεβαίως θα πληρώσουμε. Δεν είμαστε αντίθετοι να πληρώσουμε. Τι πρέπει το κράτος σε μας; Είμαστε μια επιχείρηση όπως οι άλλες. Αυτό που μας παρέχει το κράτος είναι η δημόσια συχνότητα. Απευθύνομαι λοιπόν στους πολιτικούς: Πουλήσατε στην Digea φθηνά ή ακριβά; Πουλήσατε τη δημόσια συχνότητα. Αυτό το δημόσιο αγαθό το πουλήσατε στην Digea με νόμιμο τρόπο. Από εκεί και πέρα, τι θέλετε; Βεβαίως, ξέρετε τι συμβαίνει στην Ευρώπη; Υπάρχει ένα τέλος, το οποίο πάει με τη λειτουργία του αντίστοιχου ΕΣΡ. Εγώ υποστηρίζω πως το δημόσιο αγαθό πουλήθηκε και το πληρώνουμε όλοι», είπε ο κ. Δημητρίου.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

«Προγραμματικό σχέδιο για τις αδειοδοτήσεις»

Με αφορμή τις παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα για τα κριτήρια αδειοδότησης και το μέλλον της περιφερειακής τηλεόρασης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, τόνισε πως η Πολιτεία δε βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

«Έχουμε μελετήσει κατά καιρούς τα αιτήματα και τις προτάσεις που έρχονται σε μας διαχρονικά. Λάβαμε υπόψη μας τα νέα δεδομένα που έχουν έρθει από τον χώρο των συχνοτήτων, όπως προέκυψαν από τις πρόσφατες νομοθεσίες. Έχουμε επεξεργαστεί μια αιτιολογική έκθεση, ένα προγραμματικό σχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των περιφερειακών Μέσων, που φαντάζομαι που θα ξεδιπλωθεί ακόμη πιο αναλυτικά εντός της προεκλογικής περιόδου για να ακουστεί. Σε επίπεδο υπηρεσιακό και νομοτεχνικό, είναι έτοιμο. Θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τους ανθρώπους του χώρου. Περιλαμβάνει διαγωνιστική διαδικασία, αλλά δε θα γίνει με το σύστημα πλειοδοσίας. Θα περιλαμβάνει αντικειμενικά κριτήρια, όπως την εμπειρία, την κινητροδότηση των συγχωνεύσεων, το απασχολούμενο προσωπικό και το καταβληθέν ποσό», υποστήριξε ο κ. Γαλαμάτης.

«Ας ελπίσουμε πως η νέα κυβέρνηση θα βάλει προθεσμία και θα τηρηθεί το ζήτημα της αδειοδότησης, που δεν είναι μια σφραγίδα για εμάς, αλλά είναι η θέση κριτηρίων λειτουργίας μιας επιχείρησης. Μια εξυγίανση του χώρου, ώστε να μη μας απασχολούν όλα αυτά τα ζητήματα στην περιφερειακή τηλεόραση και να συγκεντρωθούμε στον σκοπό που έχουμε», υποστήριξε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος STAR Κεντρικής Ελλάδας, Γιώργος Σιμόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News