Τσίπρας: «Αν ξαναγίνω πρωθυπουργός θα σας το ζητάω, να κρίνετε αυστηρά να κάνετε κριτική» (vid)

Ελλάδα
Τσίπρας: «Αν ξαναγίνω πρωθυπουργός θα σας το ζητάω, να κρίνετε αυστηρά να κάνετε κριτική» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι στα πρώτα χρόνια δεν είχε καμία κριτική από την 4η εξουσία» ανέφερε για τον Πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας πως «αν ξαναγίνω πρωθυπουργός θα σας το ζητάω, να κρίνετε αυστηρά να κάνετε κριτική»

«Αυτό που αναμένουμε από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι αυτούς του συσχετισμούς που θα κάνουν τη χώρα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Λαμία, στο Συνέδριο «StarForum».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως «η μόνιμη επωδός ήταν «δεν ήξερα». Στον αντίποδα, «πρέπει να πάμε από το «Δεν γνωρίζω, δεν ξέρω, δεν απαντώ στο αναλαμβάνω την ευθύνη» σημείωσε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στη «στη λειτουργία του κράτους και στη θεσμική λειτουργία προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία».

«Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι στα πρώτα χρόνια δεν είχε καμία κριτική από την 4η εξουσία» ανέφερε για τον Πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας πως «αν ξαναγίνω πρωθυπουργός θα σας το ζητάω, να κρίνετε αυστηρά να κάνετε κριτική».

Το πρώτο σχόλιο του κ. Τσίπρα μετά την γνωστοποίηση της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών στο Συνέδριο «StarForum», ήταν πως «η 21η του Μάη είναι η ημέρα που μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος». Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όλες οι μετρήσεις, οι ποιοτικές λένε ότι ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων λένε ότι αποφασίζει τι θα ψηφίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό ότι γνωρίζουμε την ημερομηνία των εκλογών», παρότι, όπως είπε, δεν υπήρχαν άλλα χρονικά περιθώρια.

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγησε πως «αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός λαός και οι Έλληνες πολίτες είναι να ακούσουν προγραμματικές θέσεις, να ακούσουν αλήθειες», σημειώνοντας πως «εμείς είμαστε εδώ, για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε τους Έλληνες», εγκαλώντας παράλληλα τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θέτει «διχαστικά διλήμματα». «Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αφήσει τα διχαστικά διλήμματα και τις κορώνες και θα έρθει να συζητήσουμε» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΔΣ, λέγοντας πως «εγώ θέλω να μιλήσουμε για την πολιτική ουσία», για τα πολιτικά προβλήματα που έχει ο τόπος και το πως αυτά θα συγκριθούν.

Ως προς τις δυνητικές συνεργασίες και στο κεντρικό και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, «είναι πολύ ωραία η καινούρια ποδοσφαιρική στολή της Πορτογαλίας» σχολίασε με νόημα ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ακόμη πως «υπάρχει και το πράσινο της οικολογίας βέβαια, το οποίο δεν πρέπει να το ξεχνάμε». Σε κάθε περίπτωση, «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «βασισμένη σε ένα σαφές προγραμματικό πλαίσιο, προοδευτικό». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που «θα εκπλήσσει μέσα από την σύνθεσή της», με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων και πολλών γυναικών.

Επιπλέον, «θα κυβερνήσουμε με τον ελληνικό λαό, με την στήριξη του ελληνικού λαού και τη θέληση του ελληνικού λαού» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας για την επαύριον των εκλογών και αναφερόμενος στον ΓΓ του ΚΚΕ, «ελπίζω να ζητήσετε από τον κύριο Κουτσούμπα να σας μιλήσει και γαλλικά γιατί έχει πολύ καλή προφορά», όπως είπε.

Στον αντίποδα, απέκλεισε κατηγορηματικά μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν γίνονται με βάση την προσωπική σχέση την συμπάθεια ή την αντιπάθεια των προσώπων που ηγούνται στα κόμματα αλλά στη βάση επί των προγραμματικών θέσεων», όπως παρατήρησε, δηλώνοντας προβληματισμένος για τη στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. «Με ξενίζει ότι το μόνο πρόβλημα του κ. Ανδρουλάκη για να συνεργαστεί το κόμμα του με τη δεξιά είναι μόνο ένα πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης» τόνισε ο κ. Τσίπρας, αντιπαραβάλλοντας τις «πολιτικές του κ. Μητσοτάκη».

Ακόμη, «είμαι εγώ που εμπνεύστηκα την απλή αναλογική» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως στην Ελλάδα «δεν έχουμε την εμπειρία και την κουλτούρα» συμμαχικών κυβερνήσεων, όταν «στην σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι προγραμματικής συνεργασίας», όπως εξήγησε. «Δεν βγάζει σταθερές κυβερνήσεις η Γερμανία» διερωτήθηκε και συνέχισε, λέγοντας πως «πολύ σπάνια είναι κυβερνήσεις των δύο αντίθετων πόλων του πολιτικού συστήματος» οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας. «Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στις φιλελεύθερες απόψεις» ανέφερε και προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταγράψει προεκλογικά τα πεδία μιας προγραμματικής μετεκλογικής συνεργασίας.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών, «το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε επισήμως υπουργούς, αρχηγό κόμματος, τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εκτιμώντας πως «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχε παραιτηθεί ο πρωθυπουργός». Στο πλαίσιο αυτό, «απευθύνομαι στους πολίτες φανταστείτε το ενδεχόμενο να ξαναγίνει αυτοδύναμος ο κ. Μητσοτάκης. Τι άλλο θα κάνει;» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «για μένα το θέμα των υποκλοπών δεν έχει κλείσει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News