Τρία χρόνια από το πρώτο lockdown που άλλαξε την Ελλάδα - Το χρονικό της πανδημίας του κορωνοϊού (pics, vid)

Κρήτη
Τρία χρόνια από το πρώτο lockdown που άλλαξε την Ελλάδα - Το χρονικό της πανδημίας του κορωνοϊού (pics, vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εμφάνιση της πανδημιας του νέου κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 - Μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων, ακυρώθηκαν όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο - Σε εκείνο το χρονικό σημείο, εκδόθηκαν από τις Αρχές συστάσεις και οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού

Τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την ημέρα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο lockdown εξαιτίας της εμφάνισης του νέου κορωνοίού. Ήταν 22 Μαρτίου του 2020 όταν ανακοινωνόταν επισήμως ότι από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου, επιβάλλονται σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Ή λεγόμενη πρώτη καραντίνα στη χώρα μας διήρκησε από τις 23 Μαρτίου έως τις 4 Μαϊου.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε να μη χαλαρώσουν ακόμη τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό στα Νοσοκομεία. Ωστόσο, αποφασίστηκε η κατάργηση των κλινών ΜΕΘ covid, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πια καμία διάκριση στις μονάδες εντατικής θεραπείας των Νοσοκομείων.

Αναφορικά με τα μέτρα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι ειδικοί δεν κατέληξαν σε οριστικές αποφάσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι επί τάπητος είχε τεθεί η χαλάρωση μέτρων στα νοσοκομεία όπως οι μάσκες και το επισκεπτήριο. Εντούτοις, μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η πανδημία είναι ακόμη εδώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα συζητηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου, από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαρτίου και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα δεν θα υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό rapid test. Η υποχρεωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης παρατείνεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου, μόνο για τους εργαζόμενους σε υγειονομικές δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Επισημαίνεται, πάντως, ότι σε περίπτωση νόσησης, η ηλεκτρονική καταγραφή του θετικού τεστ παραμένει υποχρεωτική.

Το χρονικό της πανδημίας που άλλαξε τον κόσμο

Η εμφάνιση της πανδημιας του νέου κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020. Μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων, ακυρώθηκαν όλες οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, εκδόθηκαν από τις Αρχές συστάσεις και οδηγίες προφύλαξης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βόρεια Ιταλία. Η 38χρονη εισήχθη για νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ, ενώ η οικογένειά της απομονώθηκε οικειοθελώς. Την επομένη, το 9χρονο παιδί της βρέθηκε θετικό στον ιό και εισήχθη και αυτό στο ΑΧΕΠΑ. Το αμέσως επόμενο διάστημα επιβεβαιώθηκαν και άλλα κρούσματα που είχαν ταξιδέψει ή που σχετίζονταν με άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ιταλία.

Τις επόμενες ημέρες, τα κρούσματα αυξήθηκαν, σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στις 10 Μαρτίου αποφασίστηκε να κλείσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές, όλων των βαθμίδων. Τρεις ημέρες αργότερα, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας για καφετέριες, μπαρ, μουσεία, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις. Στις 16 Μαρτίου έκλεισαν όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ αποφασίστηκε η αναστολή όλων των λειτουργιών κάθε δόγματος και θρησκείας, σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Το πρώτο lockdown ξεκίνησε ουσιαστικά στις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα ξεκίνησε η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία και τη μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην εξαιρέσεων που αφορούσαν σε όσους κινούνταν προς και από την εργασία τους, μετακινούνταν για να προμηθευτούν αγαθά πρώτης ανάγκης ή φάρμακα, ή επισκέπτονταν γιατρό ή άτομο το οποίο έχει ανάγκη για βοήθεια, μεταξύ άλλων περιπτώσεων. Κατά την κυκλοφορία τους, εφόσον σχετιζόταν με κάποια από τις αποδεκτές εξαιρέσεις, οι πολίτες έπρεπε να φέρουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και κάποιου τύπου βεβαίωση αναλόγως του σκοπού μετακίνησης. Η λεγόμενη πρώτη καραντίνα διήρκησε μέχρι τις 4 Μαίου του 2020.

Ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό στην Κρήτη κατέληξε στα τέλη Μαρτίου του 2020. Πρόκειται για έναν 42χρονο καθηγητή από τη Γερμανία, ο οποίος νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Ο άτυχος 42χρονος είχε μεταβεί στην Κρήτη ως επισκέπτης του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Από τις 4 Μαΐου ήρθη η υποχρέωση αποστολής SMS στον αριθμό 13033 ή συμπλήρωσης γραπτής άδειας κατά την έξοδο από το σπίτι. Oι περιορισμοί για της εκτός της οικείας περιφερειακής ενότητας μετακινήσεις στην ενδοχώρα και για τις μετακινήσεις μεταξύ νησιών εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας παρέμειναν σε ισχύ μέχρι και τις 18 Μαΐου.

Στις 4 Μαίου αποφασίστηκε ακόμη η επανέναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, όπως βιβλιοπωλείων, κουρείων και κομμωτηρίων, καταστημάτων πώλησης οπτικών, ηλεκτρονικών και αθλητικών ειδών και φυτών/λιπασμάτων, καθώς και των ΚΤΕΟ. Η εξυπηρέτηση σε αυτές τις επιχειρήσεις γινόταν με διευρυμένο ωράριο και μόνο κατόπιν ραντεβού, καθώς και με συγκεκριμένο ανώτατο επιτρεπτό αριθμό ατόμων, αναλόγως του μεγέθους του καταστήματος.

Την ίδια ημέρα, έγινε υποχρεωτική η χρήση μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους και από το σύνολο των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα νοσοκομεία, στα διαγωνιστικά κέντρα και στα ασανσέρ, καθώς και από τους εργαζόμενους στα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Δεύτερο κύμα

Στις 21 Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ: απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, αναστολή συναυλιών σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, αναστολή προβολών σε κλειστούς κινηματογράφους, όριο 20 ατόμων σε γάμους, κηδείες και βαπτίσεις. Επίσης θεσπίστηκε η μεταφορά σε ξενοδοχεία καραντίνας, ασυμπτωματικών κρουσμάτων από ευάλωτες ομάδες.

Θεσπίστηκε επίσης, όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια, υποχρεωτική τηλεργασία 40% σε επιχειρήσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες είναι δουλειές γραφείου ή μπορούν να γίνουν από απόσταση, θέσπιση ευελιξίας με είσοδο και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε 4 κύματα εντός δύο ωρών, σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργαζομένους και εργοδότες που δεν τηρούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και έλεγχοι και τεστ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις σε επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής, καθώς και άλλες σημαντικές δημόσιες και μη υπηρεσίες, όπως σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και Νοσοκομεία.

(φωτογραφίες AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News