Απορριμματοφόρα «ντύθηκαν» ανακύκλωση για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα

Ελλάδα
Απορριμματοφόρα «ντύθηκαν» ανακύκλωση για να τιμήσουν την Παγκόσμια Ημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι καλλιτέχνες της street art και του graffiti, κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν τα οχήματα, το καθένα με διαφορετικό ύφος και αισθητική, αλλά με κοινό θέμα την ανακύκλωση και την οικολογική ευαισθησία

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και η συνειδητοποίηση του πόσο απαραίτητο είναι στην εποχή μας να μετέχει ο καθένας στον διαχωρισμό των ρευμάτων και στη διαλογή στην πηγή, αποτελεί προτεραιότητα για τον δήμο Βύρωνα, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει χαράξει μια πολυεπίπεδη στρατηγική για την ανακύκλωση και σε πολλά μέτωπα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, «έντυσε» τα απορριμματοφόρα του με χρώματα και σχέδια, ώστε να γίνουν «αγγελιαφόροι» του μηνύματος μέσα στον αστικό ιστό. Έξι καλλιτέχνες της street art και του graffiti, κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν τα οχήματα, το καθένα με διαφορετικό ύφος και αισθητική, αλλά με κοινό θέμα την ανακύκλωση και την οικολογική ευαισθησία.

«Η διαλογή στην πηγή είναι το ζητούμενο στην εποχή μας, αποτελεί το μέλλον της ανακύκλωσης κι έτσι η ευαισθητοποίηση του κόσμου γίνεται απαραίτητη. Για τον λόγο αυτό ο δήμος μας έχει αναλάβει μια σειρά από δράσεις και στο πνεύμα αυτό είναι και το χρώμα στα απορριμματοφόρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και συνεχίζει:

«Ουσιαστικά ο δήμος Βύρωνα την ανακύκλωση στην πηγή την έχει ξεκινήσει από το 2008, για συγκεκριμένα υλικά, όπως το πλαστικό και το χαρτί. Όμως, πλέον αυτό επεκτείνεται, στο ζήτημα των βιοαποβλήτων για παράδειγμα, δηλαδή στα απορρίμματα της κουζίνας, όπου διαθέτουμε ξεχωριστό κάδο ανακύκλωσης και τα μαζεύουμε με ειδικό απορριμματοφόρο που μας έχει παραχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής. Το θέμα της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή είναι και περιβαλλοντικού, αλλά είναι και οικονομικού χαρακτήρα, αφού το κόστος ταφής έχει ανέβει πολύ. Έχουμε 20.000 τόνους, με 20 ευρώ ο τόνος για ταφή, αντιλαμβάνεται κανείς πού εκτοξεύεται το κόστος. Παράλληλα, με την εκτροπή προς αξιοποίησή τους, μπορεί να κερδίσει χρήματα ο δήμος. Έχουμε πετύχει και μια σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η οποία μας δίνει ένα ποσό χρηματοδότησης για την προσπάθεια που κάνουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε κι έτσι το συνολικό αποτέλεσμα είναι: Πρώτον, δεν τα θάβουμε και γλιτώνουμε το μεγάλο κόστος. Δεύτερον, πουλάμε και εισπράττουμε. Τρίτον, μας δίνει και μια έξτρα χρηματοδότηση η ΕΕΑ».

Στον δήμο Βύρωνα υπάρχουν ξεχωριστοί κάδοι για το χαρτί, το πλαστικό, το μέταλλο, το γυαλί, τα βιοαπόβλητα, τα κλαδέματα, τα ρούχα, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα τηγανέλαια. Για τον αν έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των δημοτών και αν η γενικότερη νοοτροπία για την ανακύκλωση, βοηθάει στο να πετύχει η διαλογή στην πηγή, ο κ. Κατωπόδης απαντά: «Όπως είπα, εμείς φτάνουμε τα 15 χρόνια που το επιχειρούμε, οπότε έχουμε κάνει ένα βήμα παραπάνω προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι εύκολο, γιατί ο κόσμος κοιτάζει την ευκολία του, οπότε χρειάζεται ενημέρωση. Αξίζει όμως να επισημάνουμε πως οι νεότερες γενιές είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες και ενεργές πάνω σε αυτό το ζήτημα. Εγώ ο ίδιος, έμαθα να κάνω ανακύκλωση, όταν έμαθαν γι’ αυτή τα παιδιά μου στο σχολείο και μου το μετέδωσαν. Οι νεότεροι λοιπόν γίνονται ενεργοί πολίτες γύρω από την ανακύκλωση και γι’ αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με τα σχολεία».

Στα σχολεία του Βύρωνα γίνεται ήδη διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, ενώ πρόσφατα ο δήμος διένειμε πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό για τα θέματα καθαριότητας, πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Στο τέλος, ο δήμαρχος Βύρωνα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το επόμενο βήμα του δήμου του: «Ετοιμάζουμε κι έναν Κανονισμό Καθαριότητας, που θα αφορά και θα δεσμεύει, τόσο εμάς ως δήμο όσο και τους δημότες».

Για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης και τη διαλογή στην πηγή, ο δήμος Βύρωνα προγραμμάτισε ανήμερα και μια εορταστική εκδήλωση στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου, απέναντι από το Δημαρχείο, με μουσική, μηνύματα, ζωγραφική με το εικαστικό εργαστήρι της πόλης, face painting και άλλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Στόχος και της γιορτής η ενημέρωση των δημοτών για την επέκταση της ανακύκλωσης με διαλογή των υλικών σε ξεχωριστούς κάδους, ώστε τα ανακυκλώσιμα να μπορούν να αξιοποιηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Στο κάλεσμά της η δημοτική Αρχή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σας καλούμε να δείτε τι κάνουμε για την ανακύκλωση στον Βύρωνα και να μάθετε πώς μπορείτε να συμμετέχετε στη μεγάλη προσπάθεια για να μειώσουμε τα σκουπίδια και να κερδίσουμε τη ζωή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News