Μελισσοκόμοι: «Καλοδεχούμενες οι ενισχύσεις» - Κόστος, νοθεία και ελληνοποιήσεις τα βασικά προβλήματα

Κρήτη
Μελισσοκόμοι: «Καλοδεχούμενες οι ενισχύσεις» - Κόστος, νοθεία και ελληνοποιήσεις τα βασικά προβλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανακοίνωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής μελισσοκομίας, ανακοινώνει την ενίσχυση του κλάδου με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Δώδεκα εκατομμύρια ευρώ, αλλά το θέμα είναι να προλάβει η κυβέρνηση να τα δώσει πριν από τις εκλογές, υπόσχεται στους επαγγελματίες καθώς και στους μη επαγγελματίες μελισσοκόμους της χώρας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, ως χρήματα που δίνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) Κώστας Λεονταράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση αυτή, αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι εξελίξεις, τόσο για τα χρήματα αυτά, όσο και για τα μέτρα που υποσχέθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχθές στην Αθήνα, ως προς την πάταξη των ελληνοποιήσεων στο μέλι.

Όπως ανακοίνωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, στο πλαίσιο της ουσιαστικής στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της ελληνικής μελισσοκομίας, ανακοινώνει την ενίσχυση του κλάδου με το ποσό των 12.000.000 ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η ενίσχυση αφορά στους επαγγελματίες μελισσοκόμους και στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους. Δίνεται για πρώτη φορά ενίσχυση σε ποσοστό 50% σε σχέση με τους επαγγελματίες, στους μη κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αυτή, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Κώστας Λεονταράκης, τόνισε πως αυτό το ποσό ανακοινώνεται μετά από σχετικό αίτημα των μελισσοκόμων της χώρας και αυτό βεβαίως ικανοποιεί τον κλάδο. «Εμείς θα πάρουμε 8 ευρώ στην κυψέλη. Οι μη επαγγελματίες 4 ευρώ», σύμφωνα με τον ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το πρόσφατο αξιοπρεπές συλλαλητήριο των μελισσοκόμων στην Κρήτη, ακολούθησε η διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα. Όμως, ήταν για το πρωί της 1ης Μαρτίου, όταν ολόκληρη χώρα είχε βυθιστεί στο πένθος της τραγωδίας των Τεμπών. Έτσι, αν και οι Κρητικοί είχαν ταξιδέψει για την Αθήνα, το συλλαλητήριο εκείνο - όπως ήταν φυσικό - ακυρώθηκε.

«Δεν μπορούσαμε εμείς να πάμε σε διαδηλώσεις και ο υπόλοιπος κόσμος να είναι σοκαρισμένος. Δεν ήταν σωστό. Ακολούθησε νέα επίσκεψη στο υπουργείο. Μας το ανακοίνωσαν τότε επίσημα και τους είπαμε εμείς ότι περιμένουμε επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση για τα χρήματα αυτά και τώρα θεωρούμε την ενίσχυση ως δεδομένη», μας είπε ο Κώστας Λεονταράκης. Ωστόσο, αναφέρθηκε στο εξής πρόβλημα: «Εφόσον έβαλαν τους ερασιτέχνες στην ενίσχυση αυτή, θα καθυστερήσουμε γιατί δεν υπάρχουν τα IBAN τους. Περιμένουμε, λοιπόν, να δοθεί μία συγκεκριμένη προθεσμία για να δηλώσεις τα IBAN τους και να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή. Απ’ ό,τι μας είπαν, το χρονοδιάγραμμα είναι το δίμηνο. Εμείς το λέμε παντού για να το ξέρουν οι μελισσοκόμοι».

Ξεσηκωμός για τις ελληνοποιήσεις

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) είχε χθες Πέμπτη νέα συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Εκεί παρέστησαν, επίσης, ο ΕΦΕΤ, ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, εκπρόσωπος της “Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης”, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελλάδας, και συζήτησαν από κοινού για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

«Είδαμε πού έχουμε κενά στη νομοθεσία, στον ΕΦΕΤ, στα υπουργεία και γενικότερα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Συμφωνήσαμε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και θα γίνει μια νέα διαβούλευση, με συγκεκριμένες προτάσεις, για να δούμε πώς και πού μπορούμε να επέμβουμε. Μας διαβεβαίωσαν ότι η πολιτική βούληση από το υπουργείο υπάρχει. Αλλά αυτό ισχύει βέβαια μέχρι και να λήξει η θητεία του συγκεκριμένου υφυπουργού, που έχει αναλάβει τη μελισσοκομία. Αλλά είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της νοθείας, γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει πάρα πολύ. Δεν πάει άλλο».

«Μην ψεκάζετε στη διάρκεια της μέρας»

Αναφορικά με την περίοδο της άνοιξης, ο Κώστας Λεονταράκης παρακαλεί τους αγρότες να μην ψεκάζουν τα δέντρα τους στη διάρκεια της μέρας, αλλά να το κάνουν τις απογευματινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν επιστρέψει στις κυψέλες τους. «Είναι μεγάλες οι απώλειες των μελισσιών από τα φυτοφάρμακα», σύμφωνα με τον ίδιο. Και τονίζει ότι, εφόσον ο ψεκασμός γίνεται τις απογευματινές ώρες, με το πρώτο φως της μέρας που θα βγει η μέλισσα για να αναζητήσει την τροφή της, το φάρμακο θα έχει στεγνώσει και θα έχει εξατμιστεί και έτσι το εκπληκτικό αυτό έντομο δε θα κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τη φύση και τη σωτηρία του πλανήτη.

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι για τις μέλισσες η στροφή που παρατηρείται στις διατροφικές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με την κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου, εξελίσσεται σε θανάσιμη απειλή.

Όπως σημειώνει ο “Guardian”, οι καλλιέργειες αμυγδάλου πολλαπλασιάζονται σαν τα “μανιτάρια”, με τον καρπό - λόγω της αυξημένης ζήτησης - να αντιμετωπίζεται ακόμα περισσότερο ως “θησαυρός” για τους καλλιεργητές. Αποτέλεσμα: Οι αγρότες προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις απώλειες, χρησιμοποιώντας τεράστιες ποσότητες ζιζανιοκτόνων. Αυτή, όμως, η πρακτική καταδικάζει σε θάνατο τις μέλισσες, που επικονιάζουν τις αμυγδαλιές.

Πώς οι αμυγδαλιές οδηγούν στον θάνατο

Την περίοδο του χειμώνα, το σμήνος παραμένει συνήθως μέσα στην κυψέλη, εξασφαλίζοντας με μικρές κινήσεις τη διατήρηση της θερμοκρασίας στους 32 βαθμούς Κελσίου, ώστε η βασίλισσα να παραμένει ζεστή. Η παρουσία αμυγδαλιών κοντά στις αποικίες ωθούν την έξοδο των εντόμων έως και δύο μήνες νωρίτερα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News