Απεργία: Στον «πάγο» η χώρα - Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Κρήτη
Απεργία: Στον «πάγο» η χώρα - Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απεργιακός «πυρετός» και συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών - Ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας έχουν δώσει την Πέμπτη στις 11 το πρωί χιλιάδες πολίτες για να εκφράσουν την οργή τους για το πολύνεκρο δυστύχημα

 

  • Τέμπη: Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη
  • Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις συνδικάτων και μαζικών φορέων
  • Η κοινωνία απαιτεί διερεύνηση των αιτιών και τιμωρία των υπαιτίων
  • Ενώνουν τις φωνές τους για τους πραγματικούς ενόχους των Τεμπών
  • Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργίας

«Νεκρώνει» την Πέμπτη, 16 Μαρτίου ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε όλη τη χώρα μετά την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με φόντο το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Στο Ηράκλειο, τα σωματεία και τα συνδικάτα αλλά και απλοί πολίτες θα συναντηθούν στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Σκοπός είναι να υπάρξει παράσταση διαμαρτυρίας, ώστε να εκφραστεί η θλίψη και η οργή για τα γεγονότα στα Τέμπη.

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου ο πρόεδρός του Στέλιος Βοργιάς, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV”, ανέφερε πως στόχος είναι: «να εκφραστεί η θλίψη και η οργή μας για τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν αλλά και για την ατιμωρησία του πολιτικού μας συστήματος. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αυτοί που θα παρευρεθούν, θα διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για το δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και για τις επαίσχυντες πολιτικές».

Το ΕΚΗ σε συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή τον κόσμο στην πλατεία Ελευθερίας στις 11:00 το πρωί.

«Να δώσουμε ένα δυναμικό «παρών» ώστε τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά και να αποδοθούν οι ευθύνες. Να διαμαρτυρηθούν όλοι οι πολίτες», είπε ο γενικός γραμματέας του ΕΚΗ, Νεκτάριος Μωϋσάκης.

Στο επίκεντρο της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης, το ΕΚΗ υποστηρίζει σθεναρά τη λήψη αυστηρών μέτρων στα σιδηροδρομικά δίκτυα, ενώ διεκδικεί σύγχρονες και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές, μέτρα αυστηρού ελέγχου και άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας.

«Το ΕΚΗ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας αύριο και ώρα 11 το πρωί, μετά την πανελλαδική-πανεργατική απεργία που προκήρυξε τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ», είπε ο κ. Βοργιάς.

Είναι άξιο αναφοράς πως στην αυριανή απεργία θα συμμετάσχουν εργατικά σωματεία και συνδικάτα με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Αναλυτικά, οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν:

«Στο “πάμε και όπου βγει” εμείς απαντάμε με ένα μεγάλο “ως εδώ!”. Δε θα ανεχθούμε τη συγκάλυψη. Απαιτούμε να έρθουν όλα στο φως. Δεν ανεχόμαστε να παίζουν άλλο με τις ζωές μας. Απαιτούμε ασφαλείς υποδομές και μεταφορές. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών μάς δείχνουν τον δρόμο. Συνεχίζουμε μέχρι τέλους. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη μεγάλη πανελλαδική και πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16/3 (σ.σ. αύριο)», ανέφερε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Από την πλευρά της, η ΟΕΒΕΝΗ υπογραμμίζει: «Καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της να παρακινήσουν τα μέλη τους για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μεθαύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου (σ.σ. αύριο), στην Πλατεία Ελευθερίας και ώρα 11.00 π.μ.».

«Απεργούμε για δικαιώματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας με βάση τις δυνατότητες που αναδύονται από την επιστήμη και την τεχνολογία σήμερα! Σταθερή εργασία και ωράρια, αξιοπρεπείς μισθοί και δικαιώματα, κατοχυρωμένα με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ελεύθερο χρόνο για όλους τους εργαζόμενους», υποστήριξε από την πλευρά του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλατος, Τροφίμων και Ποτού.

«Το κράτος οφείλει να διασφαλίσει ελεγκτικούς μηχανισμούς ανεξάρτητους και δικλίδες ασφαλείας, που θα εποπτεύουν για την ασφάλεια των πολιτών στις μεταφορές και σε άλλους οργανισμούς. Οι προϋπολογισμοί του κράτους αγνοούν επιδεικτικά τις λαϊκές ανάγκες. Δίνουν ελάχιστα για στοιχειώδεις υποδομές. Γι’ αυτό πλημμυρίζουν τα σχολεία με την πρώτη βροχή, “σκάνε” καυστήρες και σκοτώνουν μαθητές, πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών», υποστήριξε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σε ανακοίνωσή του.

«Οι συνταξιούχοι ξέρουν να δίνουν “μάχες”. Είναι νικητές της ζωής και το αποδεικνύουν καθημερινά. Έτσι, θα σταθούν και πάλι στο ύψος των περιστάσεων και θα βρεθούν στην “πρώτη γραμμή”, δίπλα στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους. Δεν αντέχουν να “μένουν στο σκοτάδι”. Ζητούν να αποδοθούν εδώ και τώρα οι ευθύνες για τις 57 αδικοχαμένες ψυχές στα Τέμπη», σημείωσε από την πλευρά του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού ν. Ηρακλείου υποστήριξε από την πλευρά του πως: «στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ μετά την ομόφωνη απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαρτίου (σ.σ. αύριο)». Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Απαιτούμε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Το Σωματείο Επιπλοξυλουργών νομού Ηρακλείου με ανακοίνωσή του αποφάσισε να συμμετέχει στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, διεκδικώντας να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για να μη θρηνήσει ξανά η χώρα μας ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου (ΕΦΕΕΗ) ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος (ΠΟΦΕΕ) αλλά και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), με ανακοίνωση που εξέδωσε, αποφάσισε να συμμετέχει στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση.

«Οι ευθύνες είναι τεράστιες, είναι πολιτικές και διαχρονικές. Αυτοί που μας βγάζουν το σπίτι στο “σφυρί” με το πάτημα ενός κουμπιού, αυτοί που έχουν φέρει στη χώρα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να παρακολουθούν τον “εχθρό”-λαό, είναι οι ίδιοι που έχουν αφήσει τον λαό κυριολεκτικά στην τύχη του. Αυτοί, που προσλαμβάνουν αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, που φτιάχνουν δυνάμεις καταστολής, που αγοράζουν φονικά όπλα για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, είναι οι ίδιοι που δεν προσλαμβάνουν γιατρούς, που ιδιωτικοποιούν τα νοσοκομεία, που ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τα τρένα με τις ολέθριες συνέπειες. Τώρα, ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό», ανέφερε το Συνδικάτο Οικοδόμων του ν. Ηρακλείου.

Ρέθυμνο

Δυναμικό “παρών” στις κινητοποιήσεις δίνει το Ρέθυμνο όπου οργανώσεις, συνδικάτα και φορείς θα συγκεντρωθούν στις 11 αύριο, έξω από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε απευθύνει: «προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους φοιτητές, καλώντας τους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Μαρτίου (σ.σ. αύριο) στις 11 το πρωί».

Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει επίσης πως: «η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη: Ασφάλεια στους χώρους εργασίας και στις μετακινήσεις. Ποιότητα υπηρεσιών, άμεση απόδοση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη».

Στην ίδια “γραμμή” κινήθηκε και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ το οποίο: «καλεί όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να συμμετέχουν μαζικά στη γενική πανελλαδική απεργία της 16ης Μαρτίου (σ.σ. αύριο), ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτήν των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:

  • Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.
  • Να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος».

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Να πάψει η αστυνομοκρατία και οι οικονομικοί-κοινωνικοί φραγμοί σε εργασία και εκπαίδευση απέναντι στη νέα γενιά. Να μπορέσουν να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, να εργαστούν και να δημιουργήσουν. Να αποσυρθεί ο Νόμος 5029, που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Δε θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα Τέμπη. Δε θα ανεχτούμε τους υπεύθυνους και τις πολιτικές που “γεννάνε” τέτοια εγκλήματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News