ΔΕΥΑΗ: Διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο του νερού - «Δεν είναι εμπορικό προϊόν»

Κρήτη
ΔΕΥΑΗ: Διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο του νερού - «Δεν είναι εμπορικό προϊόν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις διαβεβαιώσεις Σκρέκα πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει το νερό, οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις των ΔΕΥΑ ζητούν την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου - Στους δρόμους χθες και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ

Μπορεί η κυβέρνηση να διαψεύδει τα περί ιδιωτικοποίησης του νερού, αλλά οι αντιδράσεις σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζονται, αφού υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στις διοικήσεις. Πάντως, σε προχθεσινή σύσκεψη στην Αθήνα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού». Στη συνάντηση με τον υπουργό συμμετείχε αντιπροσωπία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υπό τον πρόεδρό της, Δημήτρη Παπαστεργίου, και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) υπό τον πρόεδρό της, δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έγινε απολύτως σαφές ότι η Πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών-κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο υπουργείο, ο υπουργός επεσήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων, που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος.

Ειδικότερα, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής για την εποπτεία των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος εποπτείας των παροχών υπηρεσιών ύδατος από την Πολιτεία και εξήγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερωθεί ένας ενιαίος και αποτελεσματικός οργανισμός που θα συγκεντρώνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων ελέγχου και εποπτείας των δημοσίων και δημοτικών φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, με μοναδικό σκοπό τη θωράκιση της ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ακόμη και στον τελευταίο κάτοικο της Ελλάδας, και μάλιστα σε προσιτές τιμές.

Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ ανέπτυξε τον προβληματισμό της για την υπαγωγή του ελέγχου σε Ρυθμιστική Αρχή και ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι με την επιλογή αυτή, θωρακίζεται κυρίως η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού, όχι μόνο ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής των αντίστοιχων δημοσίων-δημοτικών επιχειρήσεων.

Όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο υπουργείο, συμφωνήθηκαν αναδιατυπώσεις από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι οι εξής:

- Αφαιρέθηκαν αόριστες αναφορές περί “νέας προσέγγισης” στο αντικείμενο του νόμου.

- Προσδιορίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος, την ορθή εφαρμογή των οποίων έχει η Αρχή, δηλαδή ό,τι αφορούν μόνον τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

- Προσδιορίστηκε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των παροχών υπηρεσιών ύδατος υιοθετούνται με κοινή απόφαση των ΥΠ.ΕΝ. και ΥΠ.ΕΣ.

- Διευκρινίστηκε ότι η Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη εισηγήσεις, προτάσεις και γνώμες των οικείων φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος, καθώς και των ΕΔΕΥΑ και ΚΕΔΕ και προβλέφθηκε η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στα Συμβούλια Υδάτων κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

«Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο»

Ξεσηκωμός επικρατεί και στο Ηράκλειο, με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΗ και των άλλων ΔΕΥΑ του νομού, να βρίσκονται επί ποδός. Χθες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης και εξέφρασαν την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία τους.

Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Βαρδάκης, εκπροσωπώντας και τους βουλευτές Νίκο Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη, συμμετείχε στο συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στο συλλαλητήριο έδωσαν το “παρών” δημότες, σωματεία και εργαζόμενοι, διεκδικώντας να αποσυρθεί οριστικά το νομοσχέδιο για τη ΡΑΑΕΥ που ιδιωτικοποιεί το νερό.

Οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογραμμίζουν: «Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τη χαριστική βολή στα δημόσια αγαθά, καθώς ιδιωτικοποιεί τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναθέτει την εποπτεία και τον έλεγχο των υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με πρόσχημα τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που η ίδια η κυβέρνηση εισήγαγε εν κρύπτω, χωρίς διαβούλευση.

Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει και πλείστα αντιπεριβαλλοντικά άρθρα προς τέρψη ιδιωτικών συμφερόντων. Η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου–“εκτρώματος” είναι επιβεβλημένη».

Στη Βουλή

Χθες Τρίτη 14 Μαρτίου, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ. Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο που προωθεί εμπλέκει μια Ρυθμιστική Αρχή, που έχει ως σκοπό τη ρύθμιση της ιδιωτικής αγοράς στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, αλλά και της διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για: «Την υφαρπαγή των ΔΕΥΑ από τις τοπικές κοινωνίες, την υφαρπαγή της διαχείρισης απορριμμάτων από τους ΟΤΑ, την αναπαραγωγή μίας “γκρίζας” ζώνης που δεν επιτρέπει στην οικονομική δημοκρατία να ξεδιπλώσει την δυναμική της, καθώς και για την ολοκλήρωση της απαξίωσης των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας που ξεκίνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2019», είπε μεταξύ άλλων.

“Οργισμένο” ψήφισμα - «Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν»

Σε ψήφισμα τους, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ στον νομό Ηρακλείου αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η ΡΑΕ είναι αυτή η Ρυθμιστική Αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν.

Είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Το νερό είναι ζωή. Το νερό ως κοινωνικό αγαθό συνταγματικά κατοχυρωμένο πρέπει να διαφυλαχθεί από κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησής του. Αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος. Το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει. Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από τον Νόμο 1069/1980, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων, η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις και θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες και για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ. Η ιδιωτικοποίηση του νερού επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρώπης και ανά τον κόσμο και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών (270 περιπτώσεις από το 2000) επανάφερε τη διαχείριση του νερού στους Δήμους». Αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου, με ομόφωνο ψήφισμα του, ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου κατά το μέρος που αφορά στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε: «Το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και αυτόν τον χαρακτήρα του οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Είναι θεμελιώδες στοιχείο πολιτισμού η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο νερό. Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς διαχείρισης, που θα βάζει το νερό σε συνθήκες ρύθμισης από κανόνες της αγοράς».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News