Τέμπη: Ερωτηματικά για τον ελληνικό σιδηρόδρομο στην εκπομπή «Αντιθέσεις» - Η εξήγηση του ηλεκτρικού τόξου (vid)

Κρήτη
Τέμπη: Ερωτηματικά για τον ελληνικό σιδηρόδρομο στην εκπομπή «Αντιθέσεις» - Η εξήγηση του ηλεκτρικού τόξου (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παντελή έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας και μία σειρά παραδόξων που φέρνουν στο φως μία συνεχιζόμενη απαξίωση του σιδηροδρόμου που βάφτηκε με το αίμα 57 ανθρώπων στα Τέμπη, έκαναν λόγο οι καλεσμένοι του Γιώργου Σαχίνη στις “Αντιθέσεις” της "ΚΡΗΤΗ ΤV" - Τι εξήγησε ο δικαστικός εμπειρογνώμονας, Βασίλης Κοκοτσάκης, αναφορικά με τη θεωρία του ηλεκτρικού τόξου που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες ως η αιτία πρόκλησης του μανιταριού και της φλόγας μετά τη σύγκρουση των τρένων - Ο ναύαρχος Χρηστίδης χαιρετίζει τους ξεσηκωμένους νέους που ζητούν «καλύτερη Δημοκρατία»

Για παντελή έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας και μία σειρά παραδόξων που φέρνουν στο φως μία συνεχιζόμενη απαξίωση του σιδηροδρόμου που βάφτηκε με το αίμα 57 ανθρώπων στα Τέμπη, έκαναν λόγο οι καλεσμένοι του Γιώργου Σαχίνη στις “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ TV”. Όπως σημειώθηκε στην εκπομπή, βασικός λόγος πρόκλησης του δυστυχήματος ήταν η έλλειψη συστημάτων ασφαλείας, την ώρα που αναλυτές και διπλωμάτες μίλησαν ανοιχτά για σκοπούμενη απαξίωση του σιδηροδρομικού έργου, που συνδέεται ανοιχτά και με την ανάσχεση, όπως είπαν, του εμπορικού έργου της Κίνας, μετά τη σύνδεσή της με το λιμάνι του Πειραιά, που παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί έχουν θέσει ως στόχο, λόγω συμφερόντων.

Ειδικότερα, την αρχική δήλωση περί ευθύνης των αρμοδίων λόγω μη εγκατάστασης των συστημάτων ασφαλείας επανέλαβε, μιλώντας στις “Αντιθέσεις” της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, ο πρόεδρος του Σωματείου των Μηχανοδηγών, κ. Κώστας Γενηδούνιας, που μίλησε ανοιχτά για στοχεύσεις και πώς αυτές προβάλλονται από τα ΜΜΕ με επίκεντρο τις συνομιλίες των μηχανοδηγών που βγαίνουν στον Τύπο κομμένες και ραμμένες.

«Εάν λειτουργούσαν τα συστήματα, θα είχε αποτραπεί το δυστύχημα. Ο μοναδικός άνθρωπος που έχει πρόσβαση σε αυτά είναι ο διοικητής της υποδομής, ο ΟΣΕ. Αυτό που διαπιστώσαμε την επόμενη μέρα είναι να βγαίνουν στη δημοσιότητα συνομιλίες και μάλιστα κομμένες», σημείωσε ο κ. Γενηδούνιας.

Τον κινεζικό παράγοντα επισήμανε ο πρέσβης επί τιμής, κ. Γιώργος Αϋφαντής, ο οποίος τόνισε: «Από τη στιγμή που αναμείχθηκε στον Πειραιά η κινεζική εταιρεία COSCO, η εξαθλίωση του ΟΣΕ έγινε επιδίωξη συγκεκριμένων ξένων υπηρεσιών με μεγάλη επιρροή στην Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να ανασχεθεί η εμπορική διείσδυση της Κίνας. Να μην μπορεί να προωθήσει με σιδηροδρομικό τρόπο αρκετά γρήγορα τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη και δη στη Γερμανία».

Περί πολιτικής ευθύνης

Στην πολιτική ευθύνη και τη σημασία της, όταν η χώρα μετρά 57 χαμένες ψυχές, σε μία επιχειρούμενη σύνδεση με τη στρατιωτική ευθύνη αναφέρθηκε ο επίτιμος αρχηγός Ναυτικού και ναύαρχος ε. α. Κοσμάς Χρηστίδης, την ώρα που ο κ. Αϋφαντής επιχείρησε να εξηγήσει τι θα συνέβαινε υπό το βάρος μίας τέτοιας τραγωδίας σε άλλους πολιτισμούς. Ο κ. Αϋφαντής εμμέσως έκανε σαφές πως είναι προκλητικό ότι ο κ. Καραμανλής, με αφορμή τη μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη, επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου το βουλευτικό χρίσμα. Ο κ. Χρηστίδης με απόλυτο ύφος είπε: «Εγώ έχω στρατιωτική ευθύνη. Μπορεί τα παιδιά να γυρίσουν σε άσπρα φέρετρα, αλλά εγώ αναλαμβάνω τη στρατιωτική ευθύνη. Αυτή η κωμωδία των ευθυνών πρέπει να σταματήσει». Από την πλευρά του, ο κ. Αϋφαντής επισήμανε: «Σε άλλες χώρες, όπως στην Ιαπωνία, εάν ένας δημόσιος αξιωματούχος κατά τη στιγμή άσκησης των καθηκόντων του είχε τόσους νεκρούς, εξαιτίας των λαθών που προέκυψαν από τον Οργανισμό στον οποίο ήταν προϊστάμενος, θα είχε αυτοκτονήσει. Στην Ελλάδα επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος και όχι μόνο ο συγκεκριμένος υπουργός».

Η θεωρία του ηλεκτρικού τόξου

Σε ό,τι αφορά πάντως τη θεωρία του ηλεκτρικού τόξου, που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες ως η αιτία πρόκλησης του μανιταριού και της φλόγας μετά τη σύγκρουση των τρένων, ο δικαστικός εμπειρογνώμονας, Βασίλης Κοκοτσάκης, εξήγησε ότι το πιθανότερο είναι πως δε συνδέεται με την τραγωδία, καθώς αν υφίστατο, η τραγωδία θα είχε άλλα χαρακτηριστικά και ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη αν με την περίπτωση ύπαρξης ηλεκτρικού τόξου οι συνέπειες θα ήταν πιο οδυνηρές, ο κ. Κοκοτσάκης απάντησε «ναι», ενώ συνέχισε τονίζοντας: «Θα είχαμε μάρτυρες που θα μας έλεγαν για τις υψηλές θερμοκρασίες, για τον πολύ μεγάλο θόρυβο, την τοξική σκόνη και οστικό κύμα. Αυτό που είδαμε στον αέρα δεν ήταν οστικό κύμα. Ήταν μία ομαλή καύση στον αέρα κάποιου υλικού που καιγόταν».

Σε απραγία... το κράτος 

Οι καλεσμένοι στις “Αντιθέσεις” ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι η χώρα μας δε διαθέτει κουλτούρα ασφάλειας, σχολιάζοντας και την αντίδραση της νεολαίας και το κύμα οργής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Ο κ. Χρηστίδης, μιλώντας ζωντανά από το στούντιο του τηλεοπτικού καναλιού, ανέφερε πως ο νεανικός κόσμος σωστά ξεσηκώθηκε και διαμαρτυρήθηκε έναντι της απραγίας του ελληνικού κράτους. «Αυτά συνήθως γίνονται σε απολυταρχικά καθεστώτα ή καθεστώτα κάθε μορφής χούντας. Είναι θετικό πως η νεολαία ξεσηκώθηκε», είπε ο κ. Χρηστίδης.

«Η χώρα δε διαθέτει κουλτούρα ασφάλειας»

Ο υποπτέραρχος ε. α. – μετεωρολόγος, Χρήστος Πουγκιάλης, είπε: «Την έλλειψη κουλτούρας και ασφάλειας σε όλο της το μεγαλείο το βλέπουμε στις καθημερινές συζητήσεις που συμβαίνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Είναι άξια αναφοράς και η άποψη του καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνου Γρίβα, όπου το σύστημα εξουσίας, όπως έχει διαμορφωθεί, παρουσιάζει έλλειψη εθνικής συνείδησης. «Δεν είναι μόνο ότι έχουμε έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας. Το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα έει έλλειψη εθνικής συνείδησης», σημείωσε.

Xαιρετίζει τους ξεσηκωμένους νέους που ζητούν «καλύτερη Δημοκρατία»

Συγκλονιστικός ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης για την τραγωδία στα Τέμπη και για την κατάντια της πολιτικής! Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, ο Ναύαρχος έδωσε μαθήματα ευπρέπειας και σεβασμού στους νεκρούς, στη νεολαία που ξεσηκώθηκε και στην οποία ελπίζει αλλά μία συμβουλή-διαταγή σε πολιτικούς: «Πάρτε το τρένο της φυγής μαζί με το άρθρο 86 και πηγαίνετε στο καλό».

Αποχαιρέτησε τον ανθό της νεολαίας μας που χάθηκε και πρόσθεσε ότι το μόνο θετικό που βλέπει πια είναι ο ξεσηκωμός των νέων μας που βγήκε στο δρόμο. «Όποτε η νεολαία ξεσηκώθηκε η Ελλάδα είχε περισσότερη Δημοκρατία ή καλύτερης ποιότητας Δημοκρατία».

Ο κ.Χρηστίδης ήταν καταιγιστικός στο θέμα της ποιότητας Δημοκρατίας στη χώρα αυτή τη στιγμή. Όπως πάντα μιλά χωρίς »στρογγυλέματα».

Ο Ναύαρχος είπε ότι η νεολαία ξεσηκώνεται ενάντια στην καταστολή. Υπενθύμισε κι άλλα γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια όπως η αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη και αλλού, επισημαίνοντας ότι «αυτά συνήθως γίνονται σε απολυταρχικά καθεστώτα σας ή καθεστώτα κάθε μορφής Χούντας».

Είπε ότι ως νέος άκουγε τα τραγούδια του Θεοδωράκη «περιμένοντας την ελευθερία της έκφρασης και τώρα η δική μου η γενιά παραδίδουμε στους νέους την «Ελένη και κάθε Ελένη της Αθήνας κοιμωμένη, για να μη πω προδρομένη…Να πάρουν όλοι το τρένο, μαζί με το άρθρο 86 της συγκάλυψης, δηλαδή της ασυδοσίας και να πάνε στο καλό, για να μη πω κάτι άλλο»!.

Δείτε την εκπομπή στο βίντεο που ακολουθεί

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News