Η τραγωδία στα Τέμπη στις «Αντιθέσεις»: «Αυτή η "κωμωδία" των ευθυνών πρέπει να σταματήσει» (vid)

Κρήτη
Η τραγωδία στα Τέμπη στις «Αντιθέσεις»: «Αυτή η "κωμωδία" των ευθυνών πρέπει να σταματήσει» (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εγώ έχω στρατιωτική ευθύνη. Μπορεί τα παιδιά να γυρίσουν σε άσπρα φέρετρα, αλλά εγώ αναλαμβάνω την στρατιωτική ευθύνη. Αυτή η "κωμωδία" των ευθυνών πρέπει να σταματήσει», ανέφερε με απόλυτο ύφος κ. Κοσμίδης στην εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV «Αντιθέσεις»

 

  • Ερωτηματικά για την μην εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας στα τρένα
  • Η πολιτική ευθύνη και η σημασία της για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη
  • Η θεωρία του ηλεκτρικού τόξου και η μοιραία μετωπική των δύο τρένων
  • Προβληματισμός για το ότι η χώρα δεν διαθέτει κουλτούρα ασφαλείας

 Για παντελή έλλειψη κουλτούρα ασφάλειας και μια σειρά παραδόξων που φέρνουν στο «φως» μια συνεχιζόμενη απαξίωση του σιδηροδρόμου που βάφτηκε με το αίμα 57 ανθρώπων στα Τέμπη, έκαναν λόγο οι καλεσμένοι του Γιώργου Σαχίνη στις «Αντιθέσεις» της ΚΡΗΤΗ ΤV, το βράδυ της Παρασκευής, 10 Μαρτίου.

Όπως σημειώθηκε στην εκπομπή βασικός λόγος πρόκλησης του δυστυχήματος ήταν η έλλειψη συστημάτων ασφαλείας, την ώρα που αναλυτές και διπλωμάτες μιλούν ανοιχτά για σκοπούμενη απαξίωση του σιδηροδρομικού έργου που συνδέεται ανοιχτά και με την ανάσχεση όπως είπαν του εμπορικού έργου της Κίνας, μετά την σύνδεση της με το λιμάνι του Πειραιά, που παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί έχουν θέσει ως στόχο, λόγω συμφερόντων.  

Ειδικότερα, την αρχική δήλωση περί ευθύνης των αρμοδίων λόγω μη εγκατάστασης των συστημάτων ασφαλείας, επανέλαβε μιλώντας στις Αντιθέσεις της ΚΡΗΤΗ ΤV ο πρόεδρος του Σωματείου των Μηχανοδηγών, κ. Κώστας Γενηδούνιας που μίλησε ανοιχτά για στοχεύσεις και πως αυτές προβάλλονται από τα ΜΜΕ με επίκεντρο τις συνομιλίες των μηχανοδηγών που βγαίνουν στον τύπο κομμένες και ραμμένες.  

«Εάν λειτουργούσαν τα συστήματα, θα είχε αποτραπεί το σύστημα. Ο μοναδικός άνθρωπος που έχει πρόσβαση σε αυτά είναι ο διοικητής της υποδομής, ο ΟΣΕ. Αυτό που διαπιστώσαμε την επόμενη μέρα είναι να βγαίνουν στη δημοσιότητα συνομιλίες στον αέρα και μάλιστα κομμένες», σημείωσε ο κ. Γενηδούνιας.

Τον κινέζικο παράγοντα επισήμανε ο πρέσβης επί τιμής, κ. Γιώργος  Αϋφαντής, ο οποίος τόνισε: «Από τη στιγμή που αναμείχθηκε στον Πειραιά η κινέζικη εταιρεία COSCO, η εξαθλίωση του ΟΣΕ έγινε επιδίωξη συγκεκριμένων ξένων υπηρεσιών με μεγάλη επιρροή στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η εμπορική διείσδυση της Κίνας. Να μην μπορεί να προωθήσει με σιδηροδρομικό τρόπο αρκετά γρήγορα τα κινέζικα προϊόντα στην Ευρώπη και δη στη Γερμανία».

Στην πολιτική ευθύνη και την σημασία της, όταν η χώρα μετρά 57 χαμένες ψυχές, σε μια επιχειρούμενη σύνδεση με τη στρατιωτική ευθύνη αναφέρθηκε ο Επίτιμος Αρχηγός Ναυτικούκαι Ναύαρχος ε.α. Κοσμάς Χρηστίδης, την ώρα που ο κ. Αυφαντής επιχείρησε να εξηγήσει τι θα συνέβαινε υπό το βάρος μιας τέτοιας τραγωδίας σε άλλους πολιτισμούς.  Ο κ. Αυφαντής εμμέσως έκανε σαφές πως είναι προκλητικό πως ο κ. Καραμανλής, με αφορμή τη μεγάλη τραγωδία στα Τέμπη, επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου το βουλευτικό χρίσμα. 

Ο κ. Κοσμίδης με απόλυτο ύφος είπε: «Εγώ έχω στρατιωτική ευθύνη. Μπορεί τα παιδιά να γυρίσουν σε άσπρα φέρετρα, αλλά εγώ αναλαμβάνω την στρατιωτική ευθύνη. Αυτή η "κωμωδία" των ευθυνών πρέπει να σταματήσει».

Από την πλευρά του, ο κ. Αϋφαντής επισήμανε: «Σε άλλες χώρες, όπως στην Ιαπωνία, εάν ένας δημόσιος αξιωματούχος είχε στα χέρια του κατά την στιγμή άσκησης των καθηκόντων είχε τόσους νεκρούς εξαιτίας των λαθών που προέκυψαν από τον Οργανισμό στον οποίο ήταν προϊστάμενος θα είχε αυτοκτονήσει. Στην Ελλάδα επιθυμεί να είναι ξανά υποψήφιος και όχι μόνο ο συγκεκριμένος Υπουργός».

Σε ότι αφορά πάντως τη θεωρία του ηλεκτρικού τόξου που αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες ως η αιτία πρόκλησης του μανιταριού και της φλόγας μετά τη σύγκρουση των τρένων ο δικαστικός εμπειρογνώμονας Βασίλης Κοκοτσάκης εξήγησε ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν συνδέεται με την τραγωδία καθώς αν υφίστατο , η τραγωδία θα είχε άλλα χαρακτηριστικά και ευρήματα.   

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη σε περίπτωση ύπαρξης ηλεκτρικού τόξου οι συνέπειες θα ήταν πιο οδυνηρές, ο κ. Κοκοτσάκης απάντησε ναι, ενώ συνέχισε τονίζοντας: ««Θα είχαμε μάρτυρες που θα μας έλεγαν για τις υψηλές θερμοκρασίες, για το πολύ μεγάλο θόρυβο, την τοξική σκόνη και οστικό κύμα.  Αυτό που βλέπουμε στον αέρα δεν είναι οστικό κύμα. Είναι μια ομαλή καύση στον αέρα κάποιου υλικού που καίγεται».

Κουλτούρα ασφαλείας

Οι καλεσμένοι στις  “Αντιθέσεις” ωστόσο ξεκαθάρισαν ότι η χώρα μας δε διαθέτει κουλτούρα ασφαλείας, σχολιάζοντας και την αντίδραση της νεολαίας και το κύμα οργής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.  

O κ. Χρηστίδης μιλώντας ζωντανά από το στούντιο του τηλεοπτικού καναλιού ανέφερε πως  ο νεανικός κόσμος σωστά ξεσηκώθηκε και διαμαρτυρήθηκε έναντι της απραγίας του ελληνικού κράτους.

«Αυτά συνήθως γίνονται σε απολυταχικά καθεστώτα ή καθεστώτα κάθε μορφής χούντας. Είναι θετικό πως η νεολαία ξεσηκώθηκε» είπε ο κ. Χρηστίδης.

Ο Υποπτέραρχος ε.ά. - Μετεωρολόγος, Χρήστος Πουγκιάλης είπε: «Την έλλειψη κουλτούρας και ασφάλειας σε όλο της το μεγαλείο το βλέπουμε στις καθημερινές συζητήσεις που συμβαίνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Είναι άξια αναφοράς και η άποψη του Καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών της   Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνου Γρίβα όπου το σύστημα εξουσίας, όπως έχει διαμορφωθεί παρουσιάζει έλλειψη εθνικής συνείδησης.

«Δεν είναι μόνο ότι έχουμε έλλειψη κουλτούρας ασφάλειας. Το σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα έχει έλλειψη εθνικής συνείδησης» σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News