Τραγωδία στα Τέμπη: Μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων, ενώ όλοι ψάχνουν την αλήθεια

Κρήτη
Τραγωδία στα Τέμπη: Μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων, ενώ όλοι ψάχνουν την αλήθεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλεγχος της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος στην περιουσιακή κατάσταση όσων είχαν κατά καιρούς, τα τελευταία χρόνια, θέσεις ευθύνης και σχέσεις με συμβάσεις και έργα για το σιδηροδρομικό δίκτυο

Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ποινικές έρευνες για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή για γενικευμένο οικονομικό έλεγχο για μίζες στον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει την περιουσιακή κατάσταση όσων είχαν κατά καιρούς, τα τελευταία χρόνια, θέσεις ευθύνης στον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ και είχαν “πάρε-δώσε” με συμβάσεις και έργα για το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ο έλεγχος αφορά την περιουσιακή τους κατάσταση, ακίνητα και λοιπά, αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ θα ελεγχθούν και εκπρόσωποι εταιρειών και εργολάβοι που πήραν έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα έλεγχος οικονομικής φύσεως θα γίνει και σε στελέχη της διοίκησης της εταιρείας (ιταλικών συμφερόντων) Hellenic Train. Η έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα στοχεύσει στο να διαπιστωθούν αδικήματα όπως οι δωροδοκίες (μίζες δηλαδή), αλλά και “ξέπλυμα μαύρου” χρήματος.

Μαρτυρίες- “φωτιά”

Μαρτυρίες και καταθέσεις που φωτίζουν την υπόθεση του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη έφερε στη δημοσιότητα η “Καθημερινή”. Πρόκειται για νυν και πρώην υπαλλήλους του ΟΣΕ, καθώς και αστυνομικούς που έσπευσαν άμεσα στο σημείο που σημειώθηκε η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μία από τις σημαντικότερες καταθέσεις που εμπεριέχονται στον φάκελο της υπόθεσης είναι η κατάθεση του κεντρικού σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλων, καθώς είναι ο πρώτος άνθρωπος που έσπευσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα. Έδωσε κατάθεση στις 6 Μάρτιου 2023, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο σταθμάρχης Λάρισας ήταν άπειρος και πως, εάν παρακολουθούσε με προσοχή τον πίνακα ελέγχου που είχε μπροστά του, θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία, καθώς είχε περιθώριο πέντε λεπτών να αντιληφθεί την πορεία τρένου και να ειδοποιήσει τον μηχανοδηγό. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις υποδομές του σταθμαρχείου Λάρισας, σημειώνοντας πως ο πίνακας κυκλοφορίας λειτουργεί μόλις τους τελευταίους 4 με 5 μήνες, ενώ είναι εγκατεστημένος εκεί τουλάχιστον από το 1994.

Τι είπε ο επιθεωρητής

Νέες πτυχές για τις συνθήκες του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη φωτίζει και η κατάθεση του επιθεωρητή του σταθμού Λάρισας, υπεύθυνου για τη διεύθυνση κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών. Όπως κατέθεσε στις Αρχές, στις 23:41 της 28ης Φεβρουαρίου ενημερώθηκε από ρυθμιστή κυκλοφορίας Αθηνών ότι οι μηχανοδηγοί των δύο αμαξοστοιχιών δεν απαντούσαν στις αλλεπάλληλες κλήσεις.

Τρία λεπτά αργότερα κάλεσε τον σταθμάρχη της Λάρισας, τον 59χρονο που πλέον έχει προφυλακιστεί, ζητώντας να ενημερωθεί. Κατά τα λεγόμενα του επιθεωρητή, ο σταθμάρχης τού είπε «με εμφανή σύγχυση και πανικόβλητος»: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω από ποια γραμμή έχω διώξει την επιβατική αμαξοστοιχία».

Από τις απαντήσεις που έλαβε για τις αμαξοστοιχίες, ο προϊστάμενος αντιλήφθηκε ότι «κάτι κακό συνέβη» και αναχώρησε από τον Βόλο με το αυτοκίνητό του, με κατεύθυνση προς Λάρισα. Μόλις ενημερώθηκε επισήμως για τη σύγκρουση των τρένων, μετέβη στο σημείο του δυστυχήματος στη 1 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Λάρισα για να συναντήσει τον σταθμάρχη, που, κατά τα λεγόμενα του επιθεωρητή, παραδέχτηκε πως δεν είχε αντιληφθεί ότι η αμαξοστοιχία εισήλθε στη γραμμή καθόδου ενώ έπρεπε να ακολουθήσει τη γραμμή ανόδου. Ο 59χρονος απέδωσε το λάθος του στο γεγονός πως λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αφιχθεί η αμαξοστοιχία 2597.

Ο σταθμάρχης παραδέχτηκε ότι δεν είχε επιδώσει υπόδειγμα ειδοποίησης για το γεγονός πως η αμαξοστοιχία 62 κινείτο αντίθετα, σε μονή γραμμή καθόδου μεταξύ Λάρισας και Νέων Πόρων. «Ανέφερα στους δύο μηχανοδηγούς της επιβατικής 62 ότι έχουν γραμμή ελεύθερη μέχρι τον σταθμό των Νέων Πόρων, χωρίς να προσδιορίσω σε ποια γραμμή κινείται η αμαξοστοιχία 62», παραδέχτηκε, σύμφωνα με την κατάθεση του επιθεωρητή.

Πρωτοβουλίες στήριξης

Στο μεταξύ, μέσα από ένα κοινό δελτίο Τύπου, τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών ανακοινώνουν «πρωτοβουλίες στήριξης και αρωγής συγγενών, θυμάτων, τραυματιών και επιβαινόντων στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη».

Εισαγωγικά, στο κοινό δελτίο Τύπου αναφέρεται πως «ελάχιστο χρέος της Πολιτείας, σε αυτές τις συνθήκες, είναι να ανακουφίσει και να στηρίξει, με σεμνότητα και σεβασμό, τους συγγενείς των θυμάτων και τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών».

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποφασίζεται η καταβολή ειδικής σύνταξης υπέρ των οικογενειών μέλος ή μέλη των οποίων απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, διαγράφονται οφειλές προς το Δημόσιο, ορίζεται απαλλαγή από φορολογικές υποχρεώσεις, δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον δημόσιο τομέα και παρέχεται υποστήριξη ως προς τις δικαστικές διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, καλύπτονται, επίσης, από τον ΕΟΠΥΥ οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και τέλος «παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων».

«Έρευνα με διαφάνεια και ταχύτητα»

Τη δέσμευσή του ότι η έρευνα για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη θα γίνει με διαφάνεια και ταχύτητα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πρέπει «να γίνουμε Ευρώπη παντού και όχι μόνο σε κάποιους τομείς», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι αφενός να διασφαλίσουμε, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ότι η έρευνα θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και μέγιστη ταχύτητα». Πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δε θα γίνει τέτοια τραγωδία. Κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα ταυτίζεται με τους συγγενείς των θυμάτων. Βλέπουμε στα θύματα τα παιδιά μας, τους φίλους, τους συγγενείς μας. Υπάρχει δικαιολογημένος θυμός για ένα συμβάν που δεν έπρεπε να συμβεί. Αναλαμβάνω την ευθύνη που αναλογεί στην κυβέρνηση, στη διάρκεια της θητείας της οποίας έγινε η τραγωδία», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε με την κυρία Σακελλαροπούλου, στη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

«Ο χρόνος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι αφενός να διασφαλίσουμε, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, ότι η έρευνα θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια και μέγιστη ταχύτητα. Σε αυτή την προσπάθεια δε θα διστάσω να αξιοποιήσω κάθε ευρωπαϊκή βοήθεια. Αφετέρου οφείλουμε να κάνουμε άμεσες διορθωτικές κινήσεις για την ασφάλεια των τρένων. Δική μου δέσμευση είναι ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης, που εκκρεμεί από το 2014, θα ολοκληρωθεί ταχύτατα εντός των επόμενων μηνών», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η χώρα βιώνει μια τραγωδία, είναι ένα τραύμα συλλογικό, ανοιχτό και βαθύ. Η κοινωνία πενθεί, θυμώνει και χάνει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς», σημείωσε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όπως είπε, «δε νιώθουμε μόνο την ευθύνη αλλά και την ντροπή, το “ποτέ ξανά”, να ξεριζώσουμε τις παθογένειες. Είναι χρέος απέναντι στις ζωές αυτών που χάθηκαν και απέναντι στον τόπο μας», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν ισχύει το “όλοι φταίμε” για το δυστύχημα»

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα επέρριψε ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστος Σπίρτζης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αφού εξέφρασε «την οδύνη μου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των λουλουδιών που χάθηκαν και τον ελληνικό λαό που πενθεί», ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε μεταξύ άλλων:

- «Τα τρένα επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν ασφαλή. Υπήρχε προσωπικό, υπήρχαν μηχανοδηγοί, υπήρχαν κλειδούχοι, υπήρχε το παλιό σύστημα τηλεδιοίκησης, υπήρχε και δευτεροβάθμιο σύστημα στην Καρόλου, το οποίο σταμάτησε το 2019».

- «Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα γινόταν αν ίσχυε σήμερα στον ΟΣΕ ό,τι ίσχυε μέχρι το 2019. Αποδομήθηκε όλο το σύστημα του ΟΣΕ μέσα στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία».

Απάντησε εξάλλου στις αιτιάσεις ότι «κρύβεται» λέγοντας: «Όλες αυτές τις ημέρες, μέσα στον θρήνο, υπάρχει η στοχευμένη προπαγάνδα “πού είναι ο Σπίρτζης;”. Δεν έχω κρυφτεί ποτέ και δεν έχω λόγο να κρυφτώ. Όταν βλέπεις να σπαράζουν οι μανάδες και οι πατεράδες, δεν είναι δυνατόν να βγαίνεις για τηλε-καβγάδες στα κανάλια με τον Άδωνι Γεωργιάδη».

Απάντησε μάλιστα και στο «όλοι φταίνε»: «Το “όλοι φταίνε” δεν ισχύει, εγώ δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φταίει και υπάρχουν τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό.

Οι ευθύνες δεν είναι διαχρονικές, είναι προσωποποιημένες. Η Δικαιοσύνη θα τα βρει όλα... Εγώ θα παρακαλέσω τον κύριο Μητσοτάκη να μου κάνει τη χάρη να στείλει άλλη μία επιστολή στον κύριο Ντογιάκο και να ερευνηθούν όλες οι συμβάσεις επί ΣΥΡΙΖΑ».

Για το δυστύχημα ανάφερε: «Είναι δυνατόν να υπάρχει διπλή γραμμή και να γίνεται μετωπική σύγκρουση; Μέχρι το 2018 η γραμμή ήταν μονή και δεν είχε σημειωθεί τέτοιο πρωτοφανές δυστύχημα». Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του παραιτηθέντος υπουργού Κώστα Καραμανλή: «Όταν είσαι υπουργός και ενημερώνεσαι ότι υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, σταματάς τη συγκοινωνία μέχρι να το αποκαταστήσεις. Εγώ το έκανα αυτό όταν σταμάτησα τη λειτουργία του τραμ επειδή έμαθα ότι ενδέχεται να μην έχει γίνει μελέτη».

Είπε ακόμη ο κ. Σπίρτζης για τις ευθύνες της κυβέρνησης: «Αναθεώρησαν τη σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για άλλα, και γλίτωσε 600 εκατ. η Hellenic Train, αλλά ένα τερματικό δε νοιάστηκε να πάει κανείς να δει ότι λείπει από την επιτήρηση. Στη Λάρισα, υπήρχε και δεύτερο σύστημα τηλεδιοίκησης που υπέστη βλάβη το 2019 και κάηκε και δεν το έφτιαξε κανείς. Γιατί δεν το έφτιαξε κανείς; 9,5 δισ. απευθείας αναθέσεις έκαναν... Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν στη Λάρισα 25 σταθμάρχες, τώρα υπάρχουν 10, ένας εκ των οποίων ο σταθμάρχης που είχε βάρδια το βράδυ του τραγικού δυστυχήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σπίρτζης.

Οργισμένη απάντηση της κυβέρνησης

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Σπίρτζη. Με ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, τονίζονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανέλαβε ξεκάθαρα την ευθύνη που της αναλογεί για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο κ. Σπίρτζης, επί 4,5 χρόνια υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε για να τοποθετηθεί δέκα ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Η τοποθέτησή του, η οποία συνιστά θλιβερό μνημείο κυνισμού, σύγχυσης και ψεμάτων, συνοψίζεται στο εξής: “Δε φταίμε σε τίποτα εμείς”. Είναι η κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, όχι αυτοί. Φαρισαϊκά ισχυρίζονται πως οι παθογένειες και οι νοοτροπίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν τους αφορούν. Ο κ. Σπίρτζης και η κυβέρνηση που υπηρέτησε δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού των σιδηροδρόμων, ώστε να αναβαθμιστεί η ασφάλεια. Η υλοποίηση της περιβόητης σύμβασης για το διάστημα 2017-2019 είχε σταματήσει ολοκληρωτικά. Πρέπει να έχει περίσσευμα θράσους για να ισχυρίζεται πως ο σιδηρόδρομος λειτουργούσε “ρολόι” επί ΣΥΡΙΖΑ και τον διέλυσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Την ώρα αυτή, η κομματική αντιπαράθεση είναι άχαρη και εντελώς αχρείαστη. Δεν είναι αυτό που απαιτεί η περίσταση και η κοινωνία. Ένα πράγμα όμως είναι η στάση ευθύνης και η αναζήτηση της αλήθειας και ένα άλλο τα ψέματα και ο φαρισαϊσμός. Για αυτό καλούμε τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση. Καμιά συγκάλυψη. Οι πολίτες απαιτούν ανάδειξη και ανάληψη ευθυνών κι όχι ψέματα και υπεκφυγές», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νέες κινητοποιήσεις αύριο σε Ηράκλειο και Χανιά

Η οργή για το πολύνεκρο δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών δε λέει να κοπάσει... Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, νέες κινητοποιήσεις πρόκειται να λάβουν χώρα αύριο Κυριακή μετά από κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, με παλλαϊκό αίτημα «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί». Στην Κρήτη, συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, και στις 10 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και οι πορείες που έγιναν σε ολόκληρη τη χώρα στις 8 Μάρτη, με αφορμή το τραγικό “έγκλημα” στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε 57 συμπολίτες μας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέων παιδιών, έδωσε και μήνυμα συνέχισης του αγώνα. Στην κατεύθυνση αυτή, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο νέο συλλαλητήριο των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων και των μαζικών φορέων, την Κυριακή 12 Μαρτίου (σ.σ. αύριο), στο Σύνταγμα, στις 12 μ.

Το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. Οι ζωές μας έχουν αξία. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Στην αυριανή κινητοποίηση στο Ηράκλειο θα συμμετάσχει και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου. Η Ένωση συγχαίρει «τους εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές που είναι συνεχώς στους δρόμους όλες αυτές τις μέρες, νιώθοντας την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν απέναντι σε ένα σύστημα που έχει πρώτα τους ίδιους θύματα και απέναντι σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι η νεολαία δεν έχει ιδανικά. Η συμμετοχή τους στην απεργία την Τετάρτη 8 Μάρτη ήταν συγκλονιστική και μαζί με τους χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές πλημμύρισαν το Ηράκλειο σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, απαιτώντας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών και τα πραγματικά αίτια.

Η θλίψη και η οργή που νιώθουμε να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα, να αγωνιστούμε για εμάς, για τις ζωές μας, για τα παιδιά μας, για να μη θρηνήσει καμία μάνα άλλο παιδί! Γι’ αυτό δε σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε! Για να δικαιωθούν οι νεκροί μας! Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και καλούμε σε νέο ξεσηκωμό την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο αποφασιστικά, ότι “στέρεψαν τα δάκρυα κι έγιναν οργή, τέρμα ως εδώ καμία ανοχή”! Καμία ανοχή στο σύστημά του κέρδους, που καμία ανθρώπινη ζωή δεν έχει αξία!».

«Όλοι εκεί»

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας απευθύνει και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. «Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα με βάση την εποχή μας, καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και νεολαίας, ιδιαίτερα φοιτητών και μαθητών σε όλη την Κρήτη. Συνεχίζουμε μέσα από τα σωματεία μας ενάντια στην πολιτική του κέρδους, των εγκληματικών ευθυνών των κυβερνήσεων διαχρονικά, που βάζουν στο ζύγι “κόστη και ζημιές” που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές. Δεν ξεχνάμε ότι η κατάσταση που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι στην υγεία έχει όνομα και παρελθόν, και δεν είναι άλλο παρά η αντίληψη ότι η υγεία είναι για όλες τις κυβερνήσεις εμπόρευμα, οι ασθενείς πελάτες και οι εργαζόμενοι φτηνοί, ευέλικτοι και αναλώσιμοι. Συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο εργατικών σωματείων την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί! Οι πραγματικοί ένοχοι έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Τα υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυά τους, οι προσχηματικές παραιτήσεις, τα δημόσια “συγνώμη” δε συγκινούν κανέναν», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Μηχανοκίνητη πορεία στο Ρέθυμνο

Μηχανοκίνητη πορεία στη μνήμη των αθώων θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών και διαμαρτυρία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα, στο Ρέθυμνο, σωματεία, σύλλογοι, πολίτες και συλλογικότητες. Σημείο εκκίνησης ήταν η μαρίνα του Ρεθύμνου. Με μηχανές, αυτοκίνητα και ποδήλατα έκαναν τον γύρο της πόλης ζητώντας απόδοση ευθυνών και καμία συγκάλυψη στο έγκλημα! Με πανό και συνθήματα στα οχήματά τους έστειλαν ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως «η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News