Τραγωδία στα Τέμπη: «Καίει» τους υφισταμένους ο Επιθεωρητής - «Είχαν γνώση άπαντες» - Ντόμινο διώξεων

Ελλάδα
Τραγωδία στα Τέμπη: «Καίει» τους υφισταμένους ο Επιθεωρητής - «Είχαν γνώση άπαντες» - Ντόμινο διώξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών της Λάρισας, προκειμένου να επιλέξει τους δύο εφέτες ανακριτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναλάβουν στο εξής τις έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη

Ντόμινο διώξεων υπηρεσιακών παραγόντων προκαλεί η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, καθώς μετά τον 59χρονο Σταθμάρχη, Βασίλη Σαμαρά, διώξεις ασκήθηκαν χθες Πέμπτη 9 Μαρτίου, κατά του Επιθεωρητή του ΟΣΕ, Δημήτρη Νικολάου, αλλά και των δύο Σταθμαρχών της απογευματινής βάρδιας. Τα αδικήματα, για τα οποία ασκήθηκαν οι διώξεις είναι διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, δηλαδή κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια, όπως και τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή, δηλαδή πλημμελήματα. Οι πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν οι ευθύνες να τραβούν την ανιούσα στο οργανόγραμμα του ΟΣΕ, περιλαμβάνοντας και πρόσωπα με συνολική ευθύνη επί των βαρδιών.

Στο ενδιάμεσο, σήμερα αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών της Λάρισας, προκειμένου να επιλέξει τους δύο εφέτες ανακριτές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναλάβουν στο εξής τις έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη. Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών της Λάρισας έχει ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή. «Ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου 291του Ποινικού Κώδικα (διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων)», όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δασκαλόπουλος, σε σχετικό έγγραφό του, σύμφωνα με το protothema.gr.

«Καίει» τους υφισταμένους ο Επιθεωρητής

Εν τω μεταξύ, ευθύνες στον μηχανοδηγό του μοιραίου Intercity62, αλλά και στον 59χρονο, Σταθμάρχη Λάρισας καταλογίζει ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά στις δικαστικές Αρχές τα γεγονότα της 28ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Επιθεωρητή του ΟΣΕ, «ο μηχανοδηγός, σίγουρα αντιλήφθηκε ότι ήρθε στη γραμμή καθόδου και θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δεν πήρε το υπόδειγμα 1001». «Ο συγκεκριμένος οδηγός Κουτσούμπας Γεώργιος, απ’ όσο γνωρίζω το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εργαζόταν στην γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και επανήλθε πρόσφατα», σχολίασε ο κ. Δημητρίου.

Αναφορικά με το πρόγραμμα βαρδιών του Σταθμαρχείου Λάρισας, ο ίδιος εξήγησε πως «όταν στη 01:15 συνάντησα τον Βασίλη Σαμαρά, τον ρώτησα γιατί έμεινε μόνος του, ενώ υπήρχε σταθμάρχης μου απάντησε ότι ο Παυλόπουλος παρέδωσε σε αυτόν και έφυγε γύρω στις 21:45 με 21:50. Τον Παυλόπουλο, τον ξαναρώτησα τι ώρα έφυγε, κι αυτός μου απάντησε ότι αυτός παρέδωσε κανονικά δίχως να προσδιορίσει ακριβές χρονικό σημείο». «Θεωρώ ότι αν Παυλόπουλος εξασφάλιζε έστω την αμαξοστοιχία 2597, ίσως να είχε αποφευχθεί το ατύχημα…», τόνισε ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ. Σημειωτέον ότι ο τελευταίος έλαβε αναρρωτική άδεια 30 ημερών την επομένη της τραγωδίας, προσερχόμενος στο Νοσοκομείο Βόλου, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει να εξυπηρετηθεί έχοντας σύσταση τον Νίκο Χαφτούρα, Διευθυντή Κλινικής του νοσοκομείου.

«Ήταν σε σύγχυση»

Κι ενώ οι έρευνες τρέχουν, επανήλθε χθες με νέες αιτιάσεις ο συνήγορος ενός πολυτραυματία στο ατύχημα, λέγοντας πως «ο σταθμάρχης ήταν σε σύγχυση, είχε έλλειψη συνείδησης». «Δεν γνωρίζουμε τον λόγο, τον ερευνούμε» συμπλήρωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκης, καταλήγοντας στο παραπάνω συμπέρασμα «από τις ηχητικές συνομιλίες που δημοσιεύθηκαν, αλλά και από την συνομιλία του σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλων με τον σταθμάρχη Λάρισας», όπως είπε. Ειδικότερα, ο κ. Μπαρτζιώκης ισχυρίστηκε πως «αυτό, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τις αρχικές πληροφορίες μας, ότι κάτι γινόταν εκείνη τη βραδιά στον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας, διότι όπως γράψαν τα site περί "vertigo", σημαίνει ότι έχει απώλεια συνείδησης. Άρα η είδηση σήμερα είναι ότι επιβεβαιώνεται από τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσαλων η απώλεια συνείδησης και βούλησης κατά τη διάρκεια εκείνης της βραδιάς. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο, τον ερευνούμε. Αυτός είναι ο ρόλος της πολιτικής στήριξης της κατηγορίας και αυτόν θα υπηρετήσουμε», κατέληξε.

«Επιπόλαιος» ο Σταθμάρχης

Επιπρόσθετα, τη δυσφορία του απέναντι στη λογική κάλυψης των βαρδιών με κάθε τρόπο εξέφρασε ο Σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων, Γιώργος Ζήνδρος, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έσπευσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα. Ερωτηθείς για τον 59χρονο Σταθμάρχη, ο κ. Ζήνδρος εκτίμησε πως «επιπόλαιος ήταν. Άπειρος ήταν», ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επισήμανε ότι ο «επιθεωρητής τον άφησε μόνο να δουλέψει στη νυχτερινή βάρδια». Λίγο αργότερα, «αφού τον ενημέρωσε η Πυροσβεστική τι ήταν. Ένα τρένο, τίποτα εκεί τα έχασε» δήλωσε ο κ. Ζήνδρος για τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, παρατηρώντας ότι η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο του τελευταίου.

«Είχε καταλάβει πολύ καλά»

Με δεδομένο ότι ο Γιώργος Ζήνδρος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έσπευσε στο σταθμαρχείο της Λάρισας αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο ίδιος έδωσε τηλεφωνικά, συμπληρωματική κατάθεση στην ανακρίτρια, η οποία ζήτησε να μάθε περισσότερα για την ευθύνη των μηχανοδηγών. Απαντώντας σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας, «επιπόλαιος ήταν. Άπειρος ήταν. Σαν άνθρωπος ήταν καλός. Και όρεξη είχε στη δουλειά, δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις ότι ήταν πέρα βρέχει. Ένα μήνα σταθμάρχης είχε. Έχει καμία σχέση με μένα που είμαι 30 χρόνια;» διερωτήθηκε ο κ. Ζήνδρος, προσθέτοντας πως «μεγάλο λάθος που τον άφησε και ο άλλος. Και ο επιθεωρητής άφησε μόνο τον Σ. να δουλέψει στη νυχτερινή βάρδια, νέος εδώ. Εγώ ήρθα 23:30. Εγώ το ανακάλυψα. Τι να καταλάβει;», πρόσθεσε. Στον αντίποδα, κατά τον κ. Ζήνδρο, «δεν μπορούσε να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής, όχι δεν είχε καταλάβει. Είχε καταλάβει πολύ καλά. Αφού τον ενημέρωσε η Πυροσβεστική τι ήταν. Ένα τρένο, τίποτα εκεί τα έχασε. Από εκεί. Εκεί που πήγε να κάνει λάθος με τα κλειδιά εκεί. Κάνανε λίγο πίσω (και του λένε) ''γιατί κάναμε πίσω;'' και δεν απαντάει. Από εκεί τα έχασε και από εκεί ξέχασε τη διαγώνιο», σημείωσε.

«Πόσο να καθίσω αυτόν να φυλάω;»

Αποκαλυπτική είναι και η συνομιλία που φέρεται να είχε ο Σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων με τον απογευματινό Σταθμάρχη της Λάρισας. «Εγώ τον πήρα μετά, 22:45. Τα κατέθεσα στην ανακρίτρια αυτά. Μου είπε πόσο να καθίσω αυτόν να φυλάω; Είχε δίκαιο το παιδί. Να καθίσει για να βάλει μέσα τον προαστιακό; Άμα δεν μπορεί να βάλει έναν προαστιακό μέσα…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων. Και συνέχισε, λέγοντας πως «ο Π. πέρασε τριάντα τρένα ρε παιδιά. Τι κάνετε έτσι; Ο Π. του πέρασε τριάντα τρένα. Άφησε ένα τρένο στον Σ.. Ένα τρένο τον προαστιακό, το Intercity δεν το κάλυπτε ο Π. Το Intercity το κάλυπτε ο Σ. ήταν 23:05 εδώ». Ωστόσο, «εγώ στο Παλαιοφάρσαλο είχα, 22:00 με 23:00 είχα πέντε τρένα. Μέσα στο σταθμό μου. Αλλά δεν σηκώθηκα να φύγω να αφήσω τον πιτσιρικά εκεί να τον κάψω. Είχα έναν πιτσιρικά εγώ, με μπλοκάκι. Συμβασιούχοι και αυτοί. Αλλά εντάξει είχα 5 τρένα. Δεν είχα ένα ή δύο», κατέληξε ο κ. Ζήνδρος.

Η μεγαλύτερη ευθύνη

Αναφερόμενος στον καταμερισμό ευθυνών, «την μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρνει ο μηχανοδηγός. Ο μηχανοδηγός εγώ το μόνο που ξέρω, μπορούσε να σταματήσει το τρένο πάνω στα κλειδιά ακριβώς, ούτε καν να περάσει απέναντι. Μπορούσε να κάνει εκφώνηση ότι φεύγει αντίθετα. Δεν έκανε… Έπρεπε να σταματήσει πάνω στη διαγώνιο όχι να περάσει απέναντι. Αυστηρώς να σταματήσει στη διαγώνιο, αυστηρώς. Το τρένο διέσχισε απέναντι σαν φίδι. Δεν κατάλαβε ότι πήγε απέναντι;» περιέγραψε ο κ. Ζήνδρος.

Το «τέλειο σκηνικό»

Ευθύνες στον μηχανοδηγό επέρριψε, από πλευράς του και ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ, κάνοντας λόγο για «πολλαπλά λάθη» και «εγκατάλειψη εν ώρα υπηρεσίας». Σε δήλωσή του δια του συνηγόρου του, ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι «πολλαπλά λάθη, εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες και η μη συνακόλουθη τήρηση του ωραρίου, η μη έγκαιρη και επιβεβλημένη ενημέρωση εκ μέρους των απολειπομένων μηχανοδηγών περί της εισόδου στη γραμμή καθόδου με την παράλληλη μη ενημέρωσή τους με τον οιονδήποτε τρόπο από τον αρμόδιο σταθμάρχη, σε συνδυασμό με την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης, συνθέτουν το σκηνικό του τραγικού δυστυχήματος».

«Άπαντες είχαν γνώση»

Στην ίδια δήλωση, ωστόσο, ο κ. Νικολάου «δείχνει» προς τους ανωτέρους του ως προς την απόδοση των ευθυνών, καθώς «άλλωστε το φύλλο παρουσίας των εργαζομένων κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Κυκλοφορίας καθώς και στην αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, προ μηνός, συντασσόμενο από την εκάστοτε Επιθεώρηση». «Άπαντες συνεπώς, είχαν γνώση περί των εργαζομένων που πρόκειται να τοποθετηθούν την οιαδήποτε βάρδια στο οιοδήποτε σημείο!», επισήμανε.

Την οργή, ωστόσο, των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο προκάλεσε ο ισχυρισμός ότι ο μηχανοδηγός του Intercity αντιμετώπιζε ιατρικό πρόβλημα. Στη σχετική διάψευση προχώρησε χθες ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενηδούνιας, επαναλαμβάνοντας ότι ο μηχανοδηγός είχε περάσει με επιτυχία ιατρικές εξετάσεις στα μέσα Νοεμβρίου.

Τραγική ειρωνεία, πάντως, αποτελεί το γεγονός ότι Σταθμάρχης Λάρισας είχε τεθεί εκτός βαρδιών για τον Μάρτιο από τις βάρδιες στο κεντρικό σταθμαρχείο Λάρισας και είχε επιλεγεί για πολύ μικρότερα σταθμαρχεία. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, το πρόγραμμα με τις βάρδιες του Μαρτίου, βγήκε στις 25 Φεβρουαρίου -τρεις ημέρες πριν το πολύνεκρο δυστύχημα- και πλέον βρίσκεται στα χέρια της ανακρίτριας. Το όνομά του μοιραίου Σταθμάρχη δεν ήταν στο πρόγραμμα, ενδεχομένως επειδή οι συνάδελφοί του δεν τον εμπιστεύονταν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News