default-image

Τέμπη: Μετά τους νεκρούς… εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων - Ταυτοποιήθηκε μια σορός - Στον εισαγγελέα τα πορίσματα

Ελλάδα
Τέμπη: Μετά τους νεκρούς… εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων - Ταυτοποιήθηκε μια σορός - Στον εισαγγελέα τα πορίσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δε βρέθηκε ίχνος από την 23χρονη φοιτήτρια, την οποία αναζητά η μητέρα της - Σε Σύριο μετανάστη ανήκει η σορός που ταυτοποιήθηκε χθες

Στην ταυτοποίηση 56 σορών σε σύνολο 57 νεκρών προέβησαν τελικά οι αρμόδιες Αρχές, όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των δειγμάτων DNA από τα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η 57η είναι η 23χρονη φοιτήτρια, η οποία δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί, παρά το ότι η μητέρα της έδωσε δείγμα DNA, αφού δεν εντοπίστηκε ποτέ κάποιο γενετικό της ίχνος στα συντρίμμια του τρένου. Ο 56ος νεκρός που ταυτοποιήθηκε είναι ένας μετανάστης από τη Συρία.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα συνεδρίασης για το αδιανόητη δυστύχημα των Τεμπών.

Τη χθεσινή μέρα, εξάλλου, ποτάμια λαού ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων της χώρας και διαδήλωσαν - με πρωτοφανή μαζικότητα - οργισμένα, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στη μνήμη των θυμάτων.

«Ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας η εργαστηριακή εξέταση των βιολογικών υλικών, καθώς και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, που αφορούσαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών.

Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 56 νεκροί, οι οποίοι προέκυψαν μέσω της συγκριτικής ανάλυσης 58 βιολογικών υλικών που ελήφθησαν από συγγενείς θυμάτων ή προσωπικά αντικείμενα αυτών, καθώς και 108 δειγμάτων που ελήφθησαν από σορούς ή σωματικά μέλη.

Σημειώνεται ότι και τα 108 ληφθέντα δείγματα σορών ή σωματικών μελών αντιστοιχούν στους 56 νεκρούς, ενώ μόνο για μία περίπτωση βιολογικού υλικού, που ελήφθη από συγγενή αγνοούμενης, δεν προέκυψε αντιστοίχιση καθώς δεν ανευρέθη σχετικό δείγμα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Πήραν εξιτήριο

Την ίδια ώρα, άλλα 7 άτομα που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία μετά το δυστύχημα στα Τέμπη έλαβαν εξιτήριο χθες Τετάρτη. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας ότι χθες παρέμεναν για νοσηλεία 13 τραυματίες.

«Στα νοσοκομεία μας νοσηλεύτηκαν άνω των 80 επιβατών που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 13 τραυματίες, εκ των οποίων οι 7 είναι σε ΜΕΘ και εξ αυτών οι 4 παραμένουν διασωληνωμένοι», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Επισημαίνεται ότι σήμερα, στις 11 το πρωί, συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέμα της συνεδρίασης είναι η ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο και για τα θέματα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη και τα μέτρα αποκατάστασης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Ολομέλεια Εφετών

Την ίδια ώρα, αύριο Παρασκευή, στη 1:30 το μεσημέρι αναμένεται να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Λάρισας, προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι η σύγκληση της Ολομέλειας των 21 εφετών έχει ζητηθεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας.

ERA

Ως έναν από τους «χειρότερους μαθητές» της Ευρώπης ως προς τη συμμόρφωσή της με τους κανόνες ασφαλείας χαρακτήρισε την Ελλάδα ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, βλέπαμε πάντα ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χειρότερων μαθητών με μάλλον χαμηλές επιδόσεις όσον αφορά την ασφάλεια που μετριέται στον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχέση με το μήκος του δικτύου και τον αριθμό των επιβατικών χιλιομέτρων. Επίσης, έχουμε διαπιστώσει ένα θέμα με τον εθνικό φορέα διερεύνησης, διότι δεν έχουμε λάβει ποτέ καμία έκθεση διερεύνησης», ανέφερε ο κ. Ντοπελμπάουερ στο Euronews, συμπληρώνοντας ότι «είναι σίγουρα προβληματικό το γεγονός ότι τα χρήματα δε δαπανήθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί. Και είναι επίσης προβληματικό το γεγονός ότι η θέση σε λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας αναβλήθηκε τώρα για το 2023».

Τόσο ο κ. Ντοπελμπάουερ, όσο και ο διευθυντής Επίγειων Μεταφορών της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρίστιαν Σμιτ, επρόκειτο να ταξιδέψουν χθες στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τις ελληνικές Αρχές, με θέμα την τεχνική υποστήριξη για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Αγωγή σε ΟΣΕ

Όπως μετέδωσε χθες η ΕΡΤ, εκκρεμεί σε βάρος του ΟΣΕ αγωγή, την οποία έχει καταθέσει η Hellenic Train από τα τέλη Δεκεμβρίου ζητώντας να υποχρεωθεί στην καταβολή ποσού 1.149.000 ευρώ συν 275.000 από ΦΠΑ.

Με την αγωγή της η Hellenic Train κατηγορεί τον ΟΣΕ, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ότι έχει παραβιάσει την υποχρέωσή του για την ορθή συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής κι ότι «παρά τις οχλήσεις» δεν έχει προχωρήσει σε αποκατάσταση των προβλημάτων, με αποτέλεσμα η εταιρεία να χρεώνεται «για εργασίες συμπληρωματικής συντήρησης από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2017. Ποσά τα οποία οφείλονται αποκλειστικά στην κακή κατάσταση της υποδομής και τη μη άρση των σχετικών προβλημάτων».

Οργή για τις δηλώσεις Άδωνι

Κυνικός εμφανίστηκε προχθές το βράδυ, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του Κ. Αχ. Καραμανλή στη Βουλή, περί ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο λίγες εβδομάδες πριν το δυστύχημα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε αρχικά ότι ο παραιτηθείς συνάδελφός του «πήρε την πολιτική ευθύνη και καλά έκανε».

Λίγες στιγμές αργότερα, ωστόσο, στο πλαίσιο της συζήτησης στο πάνελ της εκπομπής, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν ο υπουργός να ξέρει τι κάνει ο σταθμάρχης Λάρισας;», για να προσθέσει πως «εδώ έχουμε την κλασική περίπτωση, όχι ανθρώπινου λάθους, όπως έλεγα εγώ στην αρχή, έχουμε έναν εντελώς ακατάλληλο άνθρωπο σε αυτή τη θέση. Αυτοί που τον έβλεπαν, έφυγαν και τον άφησαν μόνο του;».

Το “αποκορύφωμα” του κυνισμού του κ. Γεωργιάδη ήρθε με τη φράση του: «Είσαι ο υπουργός Μεταφορών. Μπορείς να πας στη Βουλή και να πεις “ναι, έχουν πρόβλημα ασφάλειας τα τρένα”; Αν το πεις αυτό, δε θα μπει αύριο άνθρωπος στα τρένα».

Λίγο αργότερα, ανέφερε ότι «είναι πιθανόν ο υπουργός να σκέφτηκε ότι, αν βγει να πει ότι έχουν πρόβλημα ασφάλειας τα τρένα, αύριο τα τρένα δε θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα».

«Σήμερα (σ.σ. χθες) τα ξημερώματα συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από τη μαύρη στιγμή της τραγωδίας στα Τέμπη. Ως μέλος του Κολεγίου των Επιτρόπων, αλλά και ως Έλληνας επίτροπος, σήμερα που είναι η πρώτη φορά που έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην αίθουσα Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλω να εκφράσω την οδύνη όλων μας γι’ αυτήν την ανείπωτη καταστροφή. Δεν υπάρχουν λόγια, ούτε λέξεις για να εκφράσουν αυτά που αισθάνομαι αυτήν την ώρα», ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Σώματος των Επιτρόπων.

Εξάλλου, ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για «δέσμευση της προέδρου, όπως έγινε σαφής στην επικοινωνία της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, να συνδράμουμε οπουδήποτε χρειαστεί και τη στιγμή που μιλάμε ειδικοί της Κομισιόν βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να οριοθετήσουν αυτή τη συνεργασία».

Πατέρας μηχανοδηγού

Συγκλονίζει μέσα στο βαρύ του πένθος ο πατέρας του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας που σκοτώθηκε στα Τέμπη. Ο Παναγιώτης Βούλγαρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι δεν καταδικάζει κανέναν, «τα έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη αυτά».

Παρά την ανείπωτη οδύνη του, δείχνει μεγαλείο ψυχής καθώς ανέφερε: «Στην οικογένεια του σταθμάρχη δίνω τα ειλικρινά θερμά μου συλλυπητήρια, γιατί χάθηκε και αυτός ως άνθρωπος. Τώρα ως υπηρεσία εκεί, φταίει δε φταίει, πού φταίει, τι δεν κάνει, αυτά θα τα βρούνε άλλοι. Εγώ δεν καταδικάζω, μα δεν καταδικάζω κανέναν».

Για τις στιγμές που ο ίδιος και η σύζυγός του κατάλαβαν ότι ο γιος τους είναι νεκρός, ο κ. Βούλγαρης είπε: «Εγώ έβλεπα ένα έργο. Η σύζυγος πήγε να ξαπλώσει κατά τις 11:30 και ως συνήθως είχε και την τηλεόραση ανοιχτή και συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ για να την πάρει ο ύπνος, σαν νανούρισμα δηλαδή.

Οπότε κάποια στιγμή περίπου ήταν 1 η ώρα - κάπου εκεί - ακούω μέσα από την κρεβατοκάμαρα “Παναγία μου, το παιδί μου”. Πετάγομαι, πηγαίνω μέσα και λέω “τι συμβαίνει, ρε Γιάννα; Τι έγινε, ρε κορίτσι μου;”. Μου λέει “έγινε δυστύχημα στα Τέμπη. Επιβατικό λέει με το εμπορικό. Του γιου μας ήταν μέσα”».

Στη συνέχεια ο κ. Βούλγαρης είπε ότι αμέσως πήρε τηλέφωνο στο κινητό του παιδιού του, το οποίο ήταν νεκρό: «Κατάλαβα ότι ο γιος μου πλέον δεν υπάρχει στη ζωή και δεν ξέρω και τι θα έχει μείνει από αυτόν».

«Επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου με όρους απόλυτης ασφάλειας»

«Πρέπει να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος, γιατί αφενός απαξιώνεται η υποδομή κι αφετέρου γιατί φεύγει από τον χάρτη των μεταφορών κι από τη συνείδηση του κόσμου», δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για ζητήματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τις αλλαγές στον σιδηρόδρομο.

«Η επιθυμία μας είναι ο σιδηρόδρομος να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα, πρέπει ωστόσο να πληρούνται οι απαραίτητοι όροι. Δεν πρόκειται να ξεκινήσει κανένα τρένο πριν να υπάρχουν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας», επισήμανε ο υπουργός.

«Είναι σημαντικό να μπορέσει ο σιδηρόδρομος να ξεκινήσει εκ νέου, να μην περιμένουμε την ολοκλήρωση της τεχνολογικής αναβάθμισης, είναι ένα λαϊκό μέσο», είπε ακόμη ο υπουργός, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «αυτό θα γίνει όμως μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας, που θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικώς δύο σταθμάρχες σε όλους τους σταθμούς, πράγμα που μπορεί να σημαίνει μια κάποια μείωση του μεταφορικού έργου».

«Κατανοώ τον θυμό και τις αντιδράσεις, είναι απολύτως εύλογες», επισήμανε ο υπουργός και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου, «μια συγνώμη η οποία δεν είναι προσχηματική, αλλά είναι εντελώς ειλικρινής».

«Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, μετά τις παραιτήσεις των επικεφαλής τους, οι οποίες έχουν γίνει δεκτές», είπε ακόμη ο υπουργός Επικρατείας.

«Το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε αδιαλείπτως, δε διεκόπη ποτέ η λειτουργία του. Υπήρχε η δυνατότητα μέσω του πίνακα ελέγχου να διαπιστωθεί ότι η αμαξοστοιχία είχε σημειώσει μετάπτωση στην εσφαλμένη γραμμή. Υπήρξαν πλημμέλειες στην ανθρώπινη διαχείριση (και δεν το λέω για να ρίξω το βάρος στο ανθρώπινο λάθος), ωστόσο εάν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης σε όλη τη χώρα, το δυστύχημα δε θα είχε συμβεί», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, χθες Τετάρτη εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών διαδήλωσαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, ζητώντας δικαιοσύνη για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Μόνο στην Αθήνα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 60.000 με 70.000 κόσμου συνέρρευσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ενδεικτικό είναι ότι γίνεται λόγος από πολλούς για τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουν λάβει χώρα από το 2015 κι έπειτα. Ας σημειωθεί ότι, πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων, τηρήθηκε από τους διαδηλωτές ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Φοιτητές προχώρησαν χθες σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια, ενώ ας σημειωθεί ότι η Αστυνομία φέρεται να έκανε χρήση χημικών εντός του κτηρίου της Πρυτανείας.

Στιγμές έντασης επικράτησαν χθες και μπροστά από τη Βουλή, όπου διαδηλωτές πέταξαν στις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ και πέτρες, ενώ η Αστυνομία απάντησε με χημικά.

Μεγαλειώδης ήταν η χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Λάρισα η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση ήταν άνευ προηγουμένου. Η πορεία κατευθύνθηκε από το κέντρο της πόλης προς τον σταθμό του ΟΣΕ, όπου οι διαδηλωτές σταμάτησαν συμβολικά για να φωνάξουν συνθήματα και στη συνέχεια κινήθηκαν προς το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές κατά τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χθες χώρα σε Πάτρα και Λαμία.

Στον εισαγγελέα τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες, που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, Απόστολο Τζαμαλή, για να συντάξουν πόρισμα για την τραγωδία, μέσα σε μία εβδομάδα από τα τραγικά γεγονότα, παρέδωσαν το πόρισμά τους στην ανακρίτρια.

Τα πολυσέλιδα πορίσματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περιέχουν σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία στο πλαίσιο των ανακριτικών ερευνών για την απόδοση ποινικών ευθυνών, οι οποίες αναμένεται να ρίξουν φως στα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Παράλληλα, οι ανακριτικές ενέργειες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και, εκτός απροόπτου, ενδέχεται να απαγγελθούν μέσα στις επόμενες μέρες - ακόμα και αύριο - κατηγορίες και σε νέα πρόσωπα εκτός από τον ήδη προφυλακισμένος σταθμάρχη.

Μάλιστα, στο “μικροσκόπιο” των ερευνών μπαίνουν τουλάχιστον τρία άτομα για ίδια ή «συναφή αδικήματα», όπως ανέφερε σε δικαστικό έγγραφο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News