«Μου είπε, έχω σύγκρουση»: Συγκλονίζει ο μάρτυρας - κλειδί για την τραγωδία στα Τέμπη (vid)

Ελλάδα
«Μου είπε, έχω σύγκρουση»: Συγκλονίζει ο μάρτυρας - κλειδί για την τραγωδία στα Τέμπη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι λέει σταθμάρχης του Παλαιοφάρσαλου, ο πρώτος άνθρωπος που έμαθε το κακό που συνέβη - Καταθέτει σήμερα το απόγευμα

Είναι ο άνθρωπος που έμαθε πρώτος από όλους την τραγωδία. Πρόκειται για τον σταθμάρχη στο Παλαιοφάρσαλο, Γιώργος Ζήνδρος, που μόλις είχε σχολάσει και πέρασε να πει μια καλησπέρα στον συνάδελφο που έκανε το μοιραίο λάθος. Ο ίδιος μίλησε στο Mega όπου περιέγραψε πώς βίωσε τα πρώτα λεπτά μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

«Εγώ κατεβαίνω να πάω στο γραφείο του, να του πω ένα γεια και να φύγω στο σπίτι. Είχα σχολάσει από το Παλαιοφάρσαλο. Κι εκείνη την ώρα που μπαίνω στο γραφείο, μιλούσε (σ.σ. ο σταθμάρχης της Λάρισας) με την πυροσβεστική. Και λέω ‘τι έγινε; Με ποιον μιλάς;’ και μου λέει ‘με την πυροσβεστική. Έχω σύγκρουση’. ‘Τι σύγκρουση;’ του λέω. Και μου λέει ‘σύγκρουση του 62 με το εμπορικό.

Μάλλον’, λέει, ‘το εμπορικό εκτροχιάστηκε και έπεσε το τρένο… πάνω’. Εννοούσε όχι μετωπική. Εννοούσε ότι το τρένο το έβαλε κανονικά, προς την άνοδο, το επιβατικό. Και το εμπορικό, όπως κατέβαινε, εκτροχιάστηκε και συγκρούστηκαν. Αυτό εννοούσε αυτός. Αλλά δεν έγινε αυτό. Έγινε αλλιώς. Το έβαλε στην κάθοδο το τρένο. Από λάθος, ναι, και δεν το κατάλαβε τι είχε κάνει. Δεν μπορούσε να το φανταστεί τι έκανε», περιέγραψε ο σταθμάρχης.

Οι πρώτες αντιδράσεις του σταθμάρχη Λάρισας, τα όσα του είπε αλλά και τα όσα βίωσε ο ίδιος προκαλούν ανατριχίλα.

«Ήρθε η αστυνομία. Ήρθε η αστυνομία εκεί, του πήρε κατάθεση εκεί μέσα, πήραν τα χαρτιά που ήταν να πάρει η αστυνομία, εγώ βγήκα έξω, με έβγαλαν έξω και μόλις έφυγαν αυτοί, κάθισα εγώ μετά. Δεν μπορούσα να εγκαταλείψω τον σταθμό. Έκατσα όλη νύχτα εδώ να εξυπηρετήσω την κατάσταση», συνέχισε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, αποκαλύπτεται ότι, έχοντας ήδη κάνει μία βάρδια από τις 14.00 το μεσημέρι έως τις 22.00 το βράδυ, ο σταθμάρχης κλήθηκε να παραμείνει στο σταθμαρχείο ως τις 06.00 το πρωί, καθώς όπως φαίνεται οι προϊστάμενοί του θεώρησαν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για έναν εργαζόμενο να δουλεύει 16 ώρες σερί σε ένα τόσο κρίσιμο πόστο.

«Δεν μπορώ να το χωνέψω. Δεν μπορώ να… δηλαδή, αδιανόητο αυτό που έγινε. Μετωπική σύγκρουση με τέτοιες ταχύτητες, με τέτοιο βάρος, με τέτοιο… 160… και με 100 να πήγαινε… είναι, είναι πολύ μεγάλες οι ταχύτητες και πολύ βάρος. Δεν… Κι αν γινόταν και στο τούνελ, θα ήταν ακόμη χειρότερο», συμπλήρωσε σοκαρισμένος.

«Δεν είχε καταλάβει τι έκανε»

O 59χρονος σταθμάρχης θα περάσει τους επόμενους μήνες στις φυλακές της Λάρισας, μετά την απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή να προφυλακιστεί για την ασύλληπτη τραγωδία των Τεμπών.

«Τα είπε όλα, συγκλονισμένος, ξέρετε τι είναι να κουβαλάει την κατάρα τόσων ανθρώπων;», είπε ο δικηγόρος του.

Για τον σταθμάρχη του Παλαιοφάρσαλου, τα όσα συνέβησαν είναι προφανή. Ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν επανέφερε ποτέ το κλειδί το οποίο ήταν γυρισμένο για άλλο τρένο.

– Υπήρχε και τρίτο τρένο; Υπήρχε τρένο με το οποίο ασχολήθηκε ο άνθρωπος αυτός;

– Εντάξει, αυτό το είχε παρκάρει πολύ νωρίτερα. Κι έπρεπε να επαναφέρει τα κλειδιά στην ευθεία. Δεν τα άλλαξε καθόλου. Του είπα ‘γιατί το έκανες αυτό;’… δεν κατάλαβε, δεν… δεν… τα είχε χάσει τελείως. Δε μιλούσε καθόλου. Αυτός τα είχε χαμένα τώρα, δεν ήξερε τι του γινόταν.

Τι να παραδεχτεί και τι να… Μετά που συνειδητοποίησε τι έκανε… Δεν υπήρχε κάποιο σύστημα να το βλέπει. Αυτό μπορεί να το πάθει ο καθένας. Ήταν η κακιά η ώρα; Δεν ξέρω… τι να πω… δεν ξέρω. Δεν μπορώ να το εξηγήσω, πώς το έκανε. Εγώ μόλις κατάλαβα ότι έκανε σύγκρουση μετωπική, μου κόπηκαν τα πόδια, για να καταλάβεις», ανάφερε ο σταθμάρχης του Παλαιοφάρσαλου για τον 59χρονο σταθμάρχη που κατηγορείται για την τραγωδία στα Τέμπη.

Δε γίνεται καμία αναφορά για γλέντι στον σταθμό την ώρα του δυστυχήματος, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά και ο κατηγορούμενος.

Ο σταθμάρχης του Παλαιοφάρσαλου προσπαθεί να βρει μια εξήγηση. Τι συνέβη και ο σταθμάρχης δεν έκανε αυτό που έπρεπε. Γιατί ο μηχανοδηγός δεν προβληματίστηκε όταν μπήκε στο ρεύμα ανόδου, αλλά δεν τα καταφέρνει.

«Ο μηχανοδηγός ήταν ένας πολύ έμπειρος μηχανοδηγός. Εγώ απορώ πώς την πάτησε αυτός ο μηχανοδηγός και έφυγε ανάποδα. Εγώ εκεί τρελαίνομαι γιατί ήταν μηχανοδηγός ‘ψείρας’ που λέμε, τα έψαχνε, δεν ήταν μηχανοδηγός ζαμανφού. Δηλαδή το τρένο πριν φύγει από τον σταθμό, πριν φύγει από τον σταθμό, θα μιλήσει με τον σταθμάρχη.

Στη Λάρισα μπήκε κανονικά. Δεξιά. Στη Λάρισα. Μέσα στον σταθμό. Και του λέει ‘πού πάμε;’ ‘Πάρε το ελεύθερο’ λέει, ‘Νέοι Πόροι’. Λέει αυτός (ο σταθμάρχης) στο τηλεγράφημά του. Στον επόμενο εν ενεργεία σταθμό. Και έφυγαν αντίθετα».

Ο σταθμάρχης της Λάρισας, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, η οποία διήρκησε 7,5 ώρες, αρνήθηκε ότι μεσολάβησε πολιτικό μέσο για την μετάταξή του στον ΟΣΕ, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη μοιραία εκείνη βραδιά και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του ανακριτή.

Καταθέτει σήμερα το απόγευμα ο σταθμάρχης του Παλαιοφάρσαλου

Σύμφωνα με το newsbomb.gr, o σταθμάρχης του Παλαιοφάρσαλου, Γιώργος Ζήνδρος, καταθέτει σήμερα το απόγευμα. Ο άνθρωπος αυτός πήγε στο σταθμαρχείο της Λάρισας , μετά το πέρας της βάρδιας του στο σταθμαρχείο του Παλαιοφάρσαλου.

Ο Γιώργος Ζήνδρος μίλησε στο Mega και περιγράφει την σκηνή που συλλαμβάνεται ο 59χρονος σταθμάρχης: «Ήρθε η αστυνομία. Ήρθε η αστυνομία εκεί, του πήρε κατάθεση εκεί μέσα, πήραν τα χαρτιά που ήταν να πάρει η αστυνομία, εγώ βγήκα έξω, με έβγαλαν έξω και μόλις έφυγαν αυτοί, κάθισα εγώ μετά. Δεν μπορούσα να εγκαταλείψω τον σταθμό. Έκατσα όλη νύχτα εδώ να εξυπηρετήσω την κατάσταση».

Δείτε το βίντεο του Mega

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News