Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα: «Παραλύει» το Δημόσιο - Η Κρήτη συμμετέχει στην 24ωρη απεργία

Κρήτη
Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα: «Παραλύει» το Δημόσιο - Η Κρήτη συμμετέχει στην 24ωρη απεργία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Πυρετός" και από τα συνδικάτα της Κρήτης για την αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ με φόντο το δυστύχημα στα Τέμπη

Παραλύει αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου, ο δημόσιος τομέας σε όλη τη χώρα από την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ με φόντο το τραγικό, πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών. Στην Κρήτη, τα εργατικά συνδικάτα, το ένα μετά το άλλο, ανακοινώνουν τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία, καλώντας εργαζόμενους, συνταξιούχους, μαθητές και κάθε πολίτη να δώσει το “παρών” στην κινητοποίηση. Σημείο συνάντησης στον νομό Ηρακλείου θα είναι η Πλατεία Ελευθερίας στις 11 το πρωί.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου

Ειδικότερα, ανακοίνωση εξέδωσε το ΕΚΗ όπου έκανε σαφές πως σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου προχωράει σε 24ωρη απεργία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προκηρύσσει 24ωρη απεργία, συμμετέχοντας μαζί με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου στην κινητοποίηση της 8ης Μαρτίου 2023, προκειμένου να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το διαχρονικό δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. Το ΕΚΗ καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Ελευθερίας. Αύριο (σ. σ. σήμερα), Τρίτη 7 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ. θα δοθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κοινή συνέντευξη Τύπου του ΕΚΗ, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου και της ΠΟΕ ΟΤΑ για την απεργία της Τετάρτης».

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ

Δίπλα στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Στην ανακοίνωση γίνεται σαφές πως οι ιδιωτικοποιήσεις ως μέτρο άσκησης πολιτικής δε θα περάσουν, ενώ ζητάει να αναγνωρίσουν οι πολιτικοί σχηματισμοί τις ευθύνες που τους αναλογούν.

«Θα γίνουμε η “φωνή” του αγώνα ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια κόστος. Εναντιωνόμαστε στη διαχρονική πολιτική της “απελευθέρωσης” και ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών, η οποία υποτάσσει τα πάντα στο κέρδος. Δεν είναι δυνατόν το 2023 να μην υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου να αποτρέπεται μετωπική σύγκρουση αμαξοστοιχιών! Γιατί τα τρένα λειτουργούν χειροκίνητα και ταξιδεύουν “τυφλά” πάνω σε ένα ασυντήρητο σιδηροδρομικό δίκτυο;

Απαιτούμε να απολογηθούν όλες οι κυβερνήσεις, που εφάρμοσαν διαχρονικά την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, που πούλησαν τον ΟΣΕ αντί να τον θωρακίσουν με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, που αγνόησαν επιδεικτικά τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των εργαζομένων για τα ζητήματα αυτά. Διεκδικούμε σύγχρονη, φθηνή, ασφαλή σιδηροδρομική συγκοινωνία, που να αναπτύσσεται με κριτήριο τις ανάγκες των επιβατών και των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Οι οικοδόμοι

Την ίδια στιγμή, το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ηρακλείου συμμετέχει με τη σειρά του στην Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία, που κήρυξε σε έκτακτη συνεδρίαση η Ομοσπονδία Οικοδόμων, για αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου.

«Αποδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας σε ιδιώτες υποβάθμισε περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εξαφάνισε την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί. Αυτές είναι οι συμφωνίες και οι “υποχρεώσεις” στα πλαίσια της Ε.Ε..

Υπόλογοι είναι όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια, που σταδιακά έφεραν τον σιδηρόδρομο σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Είναι η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που τώρα υποκριτικά χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα” και κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η εστίαση

Δυναμικό “παρών” θα δώσει και το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού ν. Ηρακλείου στην απεργιακή κινητοποίηση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως πρέπει «να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών».

Μεταξύ άλλων το Σωματείο απαιτεί:

-Την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα.

-Κήρυξη υποχρεωτικών όλων των συμβάσεων του κλάδου.

-Απονομή εφάπαξ στην 20ετία.

-Καταβολή του επιδόματος προϋπηρεσίας, όπως ορίζει η ΚΣΣΕ.

Οι έμποροι

Ανακοίνωση για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη εξέδωσε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, όπου γίνεται ξεκάθαρο πως πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες στους ιθύνοντες, ενώ πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε τόσους συνανθρώπους μας.

Η σκέψη μας αυτήν τη δύσκολη στιγμή είναι στις οικογένειες των θυμάτων προς τις οποίες εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Τα λόγια είναι περιττά αυτές τις τραγικές στιγμές του θρήνου, αλλά η απόδοση ευθυνών και οι αλλαγές που θα αποτρέψουν άλλες τραγωδίες στο μέλλον θα πρέπει να είναι για όλους μας ο στόχος της επόμενης ημέρας.

Να αποδοθούν ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη άμεσα και σε βάθος. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Ανείπωτη η θλίψη μας.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προτείνει τη συμμετοχή του εμπορικού κόσμου της Κρήτης στις συγκεντρώσεις που θα προγραμματιστούν το επόμενο διάστημα από φορείς σε όλο το νησί», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ

Σήμερα ο ΕΦΚΑ προχωρά σε 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ουσιαστική ενίσχυση του φορέα, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς και τη μη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση. Τέλος, είναι άξιο αναφοράς πως το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων στέκεται στο πλευρό των εργαζόμενων του ΕΦΚΑ, που σήμερα πραγματοποιούν 24άωρη απεργία. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως: «Τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων της χώρας γνωρίζουν από “πρώτο χέρι” πόσο έχει απαξιωθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, ο δημόσιος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχουν “νιώσει στο πετσί τους” την ταλαιπωρία για την έκδοση των συντάξεων, τα λάθη στις απονομές, τις καθυστερήσεις στην καταβολή των παροχών. Αντιλαμβάνονται, όμως, ότι οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ αγωνίζονται με πενιχρά μέσα για να καλύψουν τις ανάγκες του φορέα και για να διορθώσουν τα κενά. Η δραματική υποστελέχωση, που έχει συντελεστεί την τελευταία δεκαετία, έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη διολίσθηση του φορέα σε μια προβληματική και βραδυκίνητη Υπηρεσία. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει καταθέσει επίσημες προτάσεις για να στηριχθεί η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση». Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ έχουν την πλήρη στήριξη των συνταξιούχων. Βρίσκονται “στην ίδια βάρκα”, αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ίδια προβλήματα. Η ανάλγητη κυβέρνηση, με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της, βρίσκεται απέναντι από τους εργαζόμενους. Το ΕΝΔΙΣΥ στηρίζει την 24άωρη απεργία των εργαζομένων του ΕΦΚΑ. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29 και ώρα 11:00».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News