Τραγωδία στα Τέμπη: Μαραθώνια η απολογία του σταθμάρχη στον ανακριτή - Σε αργία ο επιθεωρητής που τον διόρισε

Ελλάδα
Τραγωδία στα Τέμπη: Μαραθώνια η απολογία του σταθμάρχη στον ανακριτή - Σε αργία ο επιθεωρητής που τον διόρισε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζεται η πολύωρη απολογία του σταθμάρχη - Τι αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του

Σε εξέλιξη βρίσκεται η απολογία του σταθμάρχη Λάρισας για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου, από τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, 5 Μαρτίου.

Ο σταθμάρχης είχε μεταφερθεί νωρίτερα από τις 11 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο, όμως η διαδικασία διεκόπη πριν ξεκινήσει, λόγω τεχνικού προβλήματος, ενώ στις 2 το μεσημέρι κλήθηκε να μπει στο γραφείο της ανακρίτριας για να ξεκινήσει η απολογία του η οποία και συνεχίζεται μέχρι αυτήν την ώρα.

Σύμφωνα με τους συνήγορους, του δηλώνει συντετριμμένος από την πρώτη στιγμή και αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης στον βαθμό που του αναλογεί. Φέρεται να είπε στον συνήγορό του ότι «έχω στις πλάτες μου τον θάνατο 35 ανθρώπων» όταν αντιλήφθηκε το λάθος του, αλλά παράλληλα επιδιώκεται να αποδοθούν ευθύνες για παραλείψεις ή λάθη σε όποιον ακόμη αναλογούν.

Χθες ο συνήγορός του ζήτησε νέα προθεσμία, υποστηρίζοντας πως «υπήρξαν νέα στοιχεία». Εις βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για διατάραξη ασφαλείας των συγκοινωνιών αλλά για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.

Σε αργία ο επιθεωρητής που τον διόρισε

Την ίδια ώρα, σε αργία τίθεται ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη, καθώς διερευνάται για την επιλογή του να ορίσει τον σταθμάρχη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το υπουργείο Μεταφορών, «βάσει του άρθρου 102/30-5-2022 του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας του ΟΣΕ και κατόπιν απόφασης του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού κ. Σπ. Πατέρα, από 4-3-2023 τίθεται σε αργία ο Επιθεωρητής Νικολάου Δημήτριος του Παναγιώτη μέχρι την διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του Σταθμάρχη Σαμαρά Βασιλείου για υπηρεσία στον στ. Λάρισας».

Ανακοίνωση του ΟΣΕ

Νωρίτερα ο ΟΣΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος για άλλη μια φορά εκφράζει τα συλλυπητήρια και την οδύνη του, δεσμευόμενος ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοθεί πλήρης και απόλυτη δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά τα αίτια του τραγικού συμβάντος, στο οποίο χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Από την πρώτη στιγμή η διοίκηση και τα στελέχη του Οργανισμού βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και με ειδικά συνεργεία έχουν ρίξει το βάρος τους στον απεγκλωβισμό των επιβατών και τη συνολική αντιμετώπιση του δυστυχήματος στο πεδίο συνδράμοντας όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Υπό το βάρος τέτοιων συνθηκών και με βάση αυτές τις προτεραιότητες είναι εξαιρετικά δύσκολο ο Οργανισμός να ανταποκριθεί στην λεπτομερή ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω των ΜΜΕ, κάτι το οποίο θα συμβεί το επόμενο διάστημα με το μέγιστο σεβασμό στα θύματα του δυστυχήματος.

Ο ΟΣΕ κάνει επιπλέον γνωστό ότι ο Σταθμάρχης βάρδιας του Σταθμού της Λάρισας και ο Προϊστάμενος του έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε αργία, καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος».

Ένταση και προσαγωγές έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

Υπενθυμίζεται, νωρίτερα το μεσημέρι επικράτησε ένταση  έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας όπου απολογείται ο σταθμάρχης για τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα.

Δικηγόρος οικογενειών θυμάτων και τραυματιών διαπληκτίστηκε έξω από τις δικαστικές αίθουσες και απείλησε με μηνύσεις κατά δημοσιογράφων, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν από την αστυνομία στο τμήμα μεταγωγών.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ο δικηγόρος είπε ενώπιον δημοσιογράφων ότι έδωσε στοιχεία στην ανακρίτρια και του ζητήθηκε παράβολο, ενώ στη συνέχεια άρχισε να απειλεί με μηνύσεις.

//--> //-->

Συνολικά έγιναν τέσσερις προσαγωγές, τριών δημοσιογράφων κι ενός εικονολήπτη, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Ο δικηγόρος κ. Θεοδωρόπουλος αρχικά τους προσέγγισε για να τους διαμαρτυρηθεί για θέμα που αντιμετώπισε και στη συνέχεια για να αντιπαρατεθεί μαζί τους φωνάζοντας ότι θα υποβάλει μήνυση για προσβολή νεκρών.

//--> //-->

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News