Ελλάδα

Τέμπη: Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου και έλεγχος συμπεριφοράς από τους δικηγόρους της χώρας

Παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων - Μήνυση κατά παντός υπεύθυνου και έλεγχος συμπεριφοράς

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, με ανακοίνωσή τους γνωστοποιεί για τις ενέργειες που αναλαμβάνει μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης, 28 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασαν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της Ελλάδας το πρωί της Κυριακής, 5 Μαρτίου. Όπως αποφάσισε η Ολομέλεια, θα γίνουν συντονισμένες κινήσεις που αφορούν στην παρέμβαση δικηγόρων για την υπόθεση των Τεμπών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι δικηγόροι θα καταθέσουν μηνήσεις κατά παντός υπευθύνου και θα κάνουν παραστάσεις υποστήριξης της κατηγορίας, ενώ παράλληλα ενημερώνουν πως θα ελέγχουν τη συμπεριφορά δικηγόρων στην υπόθεση.

Η ανακοίνωση

«Οι δικηγόροι μελετούν την παρέμβασή τους στην υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 5.3.2023, μέσω τηλεδιάσκεψης , με αφορμή το πρόσφατο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Ολομέλεια εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται στους τραυματίες ταχεία αποκατάσταση της υγείας τους.

Στεκόμαστε συγκλονισμένοι μπροστά σε αυτή την τραγωδία με δεκάδες θύματα νέους ανθρώπους. Δεν μπορεί να το χωρέσει ο νους μας.

Η Πολιτεία υποχρεούται άμεσα, χωρίς περιστροφές, να εγγυηθεί και να αναλάβει την ευθύνη για την πλήρη και πολυεπίπεδη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών.

Η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών , όπου ανήκουν, είναι απόλυτα επιβεβλημένη.

Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου../.

Λόγω της μείζονος σοβαρότητας της υπόθεσης, η διενέργεια της ανάκρισης θα πρέπει να ανατεθεί σε ειδικό Εφέτη ανακριτή.

Η Ολομέλεια αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής από μέλη της, προκειμένου να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική σκοπιά την τυχόν παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ιδίω ονόματι, λόγω του ειδικού εννόμου συμφέροντος που έχουν, κατ’ άρθρο 90 Κώδικα Δικηγόρων, είτε με την κατάθεση μηνύσεως είτε με παράσταση προς υπoστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή ποινική διαδικασία και ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ήθελε βρεθεί.

Η Ολομέλεια καταδικάζει έντονα και απερίφραστα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου, που επιχειρεί, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο.

Κάθε συμπεριφορά συναδέλφου, που αντίκειται στον Κώδικα Δικηγόρων και τη Δεοντολογία και απάδει του κύρους και της αξιοπρέπειας του δικηγορικού λειτουργήματος είναι πειθαρχικά ελεγκτέα και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα κάθε Συλλόγου υποχρεούνται να επιλαμβάνονται, χωρίς καμία καθυστέρηση».

(Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια