Τραγωδία στα Τέμπη: Θρήνος στο «τελευταίο αντίο των θυμάτων» - «Νέα στοιχεία» για τον σταθμάρχη

Ελλάδα
Τραγωδία στα Τέμπη: Θρήνος στο «τελευταίο αντίο των θυμάτων» - «Νέα στοιχεία» για τον σταθμάρχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο σταθμάρχης - Αποσύρθηκε  ο  Ζηλιασκόπουλος από την επιτροπή διερεύνησης - Οι δηλώσεις Σκέρτσου: Θα αποδοθούν άμεσα και δίκαια οι ευθύνες

Εν μέσω κλίματος ανείπωτης θλίψης και οδύνης για τους 57 αδικοχαμένους της σιδηροδρομικής τραγωδίας, το «τελευταίο αντίο» απευθύνουν αυτήν την ώρα συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι σε όσα από τα θύματα ταυτοποιήθηκαν, βυθίζοντας στη θλίψη τα Γιαννιτσά, τον Τύρναβο και την Καρδίτσα, ενώ ο 59χρονος σταθμάρχης πήρε νέα προθεσμία από τον ανακριτή και θα απολογηθεί αύριο. Όπως είπε ο δικηγόρος του, προέκυψαν «νέα, καθοριστικά στοιχεία» για την υπόθεση, τα οποία πρέπει να μελετήσει η υπεράσπισή του.

Νέα προθεσμία έλαβε να απολογηθεί ο σταθμάρχης για το δυστύχημα στα Τέμπη

Καταγγελίες για τον σταθμάρχη

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες αναφορικά με τη συμπεριφορά του σταθμάρχη τις στιγμές λίγο πριν το τραγικό δυστύχημα, καθώς -όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης -  ο σταθμάρχης της Λάρισας δεν βρισκόταν στο σταθμό και πως στο σημείο βρισκόταν μόνο ο κλειδούχος.

Σύμφωνα με όσα είπε ο δικηγόρος, την ώρα του δυστυχήματος, στις κλήσεις του σταθμάρχη υπήρχε οχλαγωγία και ακουγόταν μουσική. «Στα 100 μέτρα υπάρχει ένα καφέ που δεν είχε μουσική», είπε συμπληρώνοντας πως, «δεν ήταν στη θέση του ο σταθμάρχης. Φαίνεται ότι ο κλειδούχος ήταν στη θέση του σταθμάρχη και ο σταθμάρχης ήταν μακριά», υποστήριξε ο κ. Μπαρτζώκης.

Παράλληλα, εξακολουθεί η διαδικασία των ταυτοποιήσεων, με τον Αναστάσιο Κουτσόπουλο, τον Γιώργο Παπάζογλου, γιο Καθηγητή του ΑΠΘ και την Αναστασία Παπαγγελή να προστίθενται τις τελευταίες ώρες στην μακάβρια λίστα.

Οι δηλώσεις Σκέρτσου: «Δεν αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους»

Η απόσυρση Ζηλιασκόπουλου

Στο ενδιάμεσο, αποσύρθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ο Καθηγητής, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, αναφέροντας πως “λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής”. Ο κ. Ζηλιασκόπουλος αντικαταστάθηκε από τον Χρήστο Πυργίδη, καθηγητή σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, η δήλωση Ζηλιασκόπουλου:

«Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου».

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν ακόμη ο Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος και ο Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Πανελλήνια θλίψη σήμερα τελέστηκαν οι πρώτες κηδείες των θυμάτων

Στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στα Γιαννιτσά εψάλη η εξόδιος ακολουθία της Ιφιγένειας Μίτσκα, 23ετών, η οποία επέβαινε στο βαγόνι 3. Τραγικές φιγούρες τα μέλη της οικογένειάς της, που έχουν βυθιστεί στο πένθος, αλλά και φίλοι του κοριτσιού, που είναι συντετριμμένοι από τον θάνατό της.

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News