Στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας ο «τελευταίος αποχαιρετισμός» στον Γιώργο Δερτιλή

Πολιτισμός
Στο Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας ο «τελευταίος αποχαιρετισμός» στον Γιώργο Δερτιλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tον διακεκριμένο ιστορικό Γιώργο Δερτιλή αποχαιρέτησαν η σύζυγός του Εριέττα Μαυρουδή, μέλη της οικογένειας, φίλοι και μαθητές του, την Παρασκευή 3 Μαρτίου στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας

Με τη μουσική από το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ και με φωτογραφίες του στην οθόνη, αποχαιρέτησαν τον διακεκριμένο ιστορικό Γιώργο Δερτιλή, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών στις 21/2, η σύζυγός του Εριέττα Μαυρουδή, μέλη της οικογένειας, φίλοι και μαθητές του, την Παρασκευή 3 Μαρτίου στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. 

Η Εριέττα Μαυρουδή διάβασε συγκινημένη απόσπασμα από βιβλίο του Γιώργου Δερτιλή, που προέβαλε τον συναισθηματικό και ενωτικό τρόπο με τον οποίο ο εκλιπών προσέγγιζε ανθρώπους και καταστάσεις.

Ο μαθητής του και καθηγητής Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Κιμουρτζής, μίλησε συγκινημένος εκ μέρους όλων των μαθητών του για τον Δάσκαλο και τον Άνθρωπο Γιώργο Δερτιλή. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ο Γιώργος Δερτιλής είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα και Πολιτική Θεωρία και Ιστορία στην Αγγλία (1973-1977). Από το 1978 έως το 2000 δίδαξε Ιστορία στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το 1983 εξελέγη καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και διετέλεσε τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας. Το 2000 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και παραιτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει ιδρύσει το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δώδεκα βιβλία και σαράντα περίπου άρθρα του, έχουν δημοσιευθεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Από το 1989, είχε εκλεγεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και τον Νοέμβριο του 2022 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το βίντεο με τις φωτογραφίες επιμελήθηκε ο αγαπητός φίλος της οικογένειας Σταύρος Θεοδωράκης.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News