Τέμπη: Θρήνος και οργή στις οικογένειες των θυμάτων - Σφραγισμένα φέρετρα στις κηδείες

Ελλάδα
Τέμπη: Θρήνος και οργή στις οικογένειες των θυμάτων - Σφραγισμένα φέρετρα στις κηδείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιχείρηση εντοπισμού σορών στα βαγόνια του τρένου συνεχίζεται και σήμερα (3/3), ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών - Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έχουν ταυτοποιηθεί 24 σοροί και έχει ξεκινήσει και η ενημέρωση των οικογενειών των θυμάτων - Ανάμεσά τους και η 23χρονη Ιφιγένεια, την οποία αναζητούσε ο πατέρας της σε όλα τα νοσοκομεία

Στο πένθος έχει βυθιστεί η χώρα από το βράδυ της Τρίτης (28/2) που το επιβατηγό τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο στο ύψος των Τεμπών.

Οι νεκροί πλησιάζουν τους 60, ενώ οι περισσότερες σοροί που έχουν βρεθεί είναι μη αναγνωρίσιμες, απανθρακωμένες ή διαμελισμένες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ενημέρωση της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, οι αγνοούμενοι που έχουν δηλωθεί στην Αστυνομία είναι 56 μέχρι στιγμής, οι νεκροί 57 και οι επιβάτες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι 48, εκ των οποίων 6 που βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Η επιχείρηση εντοπισμού σορών στα βαγόνια του τρένου συνεχίζεται και σήμερα (3/3), ενώ παράλληλα συνεχίζεται και η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση έχουν ταυτοποιηθεί 24 σοροί και έχει ξεκινήσει και η ενημέρωση των οικογενειών των θυμάτων. Ανάμεσά τους και η 23χρονη Ιφιγένεια, την οποία αναζητούσε ο πατέρας της σε όλα τα νοσοκομεία.

Το επόμενο βήμα είναι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι συγγενείς των θυμάτων να παραλάβουν τις σορούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, οι συγγενείς θα παραλάβουν τα πιστοποιητικά των θανάτων στο ληξιαρχείο των Τεμπών «και έτσι θα μπορούν οι 24 αυτές οικογένειες να πάρουν τους ανθρώπους τους με σφραγισμένα φέρετρα. Με σφραγισμένα φέρετρα θα πάνε τους ανθρώπους στην τελευταία τους κατοικία. Δεν θα μπορέσουν να τους δουν για τελευταία φορά. Θα μπορέσουν όμως να έχουν την τύχη να τους θάψουν, να κάνουν ότι πρέπει για να τιμήσουν τους ανθρώπους που έφυγαν τόσο άδικα πριν από 45 ώρες σε αυτή τη φονική σύγκρουση.»

Παράλληλα, αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση στα συντρίμμια του τρένου, τα οποία έχουν γίνει άμορφες μάζες.

Χθες, ο κόσμος άναψε κεράκια στην τιμή των νεκρών, στην πλατεία του ΟΣΕ στη Λάρισα.

(Πηγή φωτογραφίας Newsbomb.gr/ Χάρης Γκίκας)

Απόφαση να μην δουν οι συγγενείς τους νεκρούς

Για τη διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών τόνισε η Μίνα Γκάγκα ότι γίνεται μόνο μέσω DNA, καθώς έχει ληφθεί απόφαση οι συγγενείς να μην έρθουν σε επαφή με τις σορούς, που μπορεί να είναι απανθρακωμένες ή διαμελισμένες.

«Η απόφαση είναι να μην δουν, να μην έρθουν σε επαφή οι συγγενείς με τους ανθρώπους που δεν ζουν πια, για να είναι λιγότερο ψυχοφθόρο για εκείνους», επεσήμανε.

Τις επόμενες ώρες αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τη διαδικασία ταυτοποίησης με DNA, που γίνεται σε συνεργασία με τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αγωνία και θλίψη για όσους δεν έχουν ακόμα βρεθεί

Οι περισσότεροι αγνοούμενοι είναι φοιτητές, παιδιά περίπου 20 χρονών που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζαν μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Από μια κλωστή κρέμεται η ελπίδα των οικογενειών που δεν έχουν εντοπίσει ακόμα τα παιδιά τους.

«Έντεκα παρά 20 μίλησα μαζί της εγώ η ίδια», είπε η μητέρα αγνοούμενης. Σχεδόν 36 ώρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα ψάχνει την ελπίδα μέσα στα λιωμένα σίδερα. Την ελπίδα που έχασε μια άλλη μητέρα έξω από το νεκροτομείο.

Μια γυναίκα έχασε και τον άντρα της και το παιδί της. «Ζήτησα τον 40χρονο άντρα μου και τον 5χρονο γιο μου και μου έφεραν στάχτες και αποκαΐδια», είπε χαρακτηριστικά.

Η γυναίκα με το ζόρι κρατιέται όρθια μη μπορώντας να πιστέψει αυτό που συνέβη. «Είμαι με τα ηρεμιστικά. 40 χρονών έφυγε ο σύζυγός μου και 5 χρονών το παιδί μου. Βγαίνουν κάποιοι βουλευτές και μας λένε συλλυπητήρια. Να μου πούνε τι; Θα μου φέρουν πίσω το παιδί μου και τον άντρα μου; Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, δε μου έδωσαν τίποτα. Τι; Να αναγνωρίσω μια στάχτη; Δεν μπορώ να κηδέψω τον άντρα μου και το παιδί μου»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News