Έπιασε “πάτο” η Ελλάδα: 32η μεταξύ 40 χωρών σε όρους επιπέδου διαβίωσης, σύμφωνα με τη Eurostat

Κρήτη
Έπιασε “πάτο” η Ελλάδα: 32η μεταξύ 40 χωρών σε όρους επιπέδου διαβίωσης, σύμφωνα με τη Eurostat

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπολογίζεται ότι 4 στα 10 νοικοκυριά δαπανούν το 40% του εισοδήματός τους για τα αναγκαία προς το ζην, ποσοστό που διαμορφώνεται σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Σε 40 χώρες του κόσμου, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2021 η Ελλάδα σε όρους επιπέδου διαβίωσης βγήκε 32η. Μάλιστα, οριακά βρισκόταν κάτω από την Κροατία και τη Σλοβακία ή οριακά πάνω από την Τουρκία και τη Βουλγαρία...

Το 2021, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα ανήλθε σε 15.879 ευρώ, έναντι 33.500 ευρώ στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, με βάση το ύψος των αποδοχών, η χώρα μας κατατάσσεται 22η ανάμεσα στις 26 χώρες της Ε.Ε. Την περίοδο 2019-2022, σύμφωνα με τα στοιχεία από “Εργάνη”, στην Ελλάδα ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 13% και οι μέσες μηνιαίες αποδοχές ενισχύθηκαν κατά 12,4%. Η βελτίωση δεν έκλεισε όμως την “ψαλίδα”, μιας και οι όποιες αυξήσεις χάθηκαν από τις πληθωριστικές πιέσεις!

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το κόστος στέγασης μαζί με τη θέρμανση στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 27% της δαπάνης των μισθωτών που κερδίζουν μέχρι 750 ευρώ τον μήνα, ένα υψηλό ποσοστό, το οποίο μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα, λέει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 4 στα 10 νοικοκυριά δαπανούν το 40% του εισοδήματος για τα αναγκαία προς το ζην, ποσοστό που διαμορφώνεται σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με την αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. να έχει σημειώσει αύξηση 1,9% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η Ελλάδα παραμένει 22η στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Το μέσο ποσό για καταναλωτικές δαπάνες αγγίζει τις 9.433 ευρώ ετησίως ή 786 ευρώ μηνιαίως.

Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει ο “Ημεροδρόμος”:

- 811.000 άνθρωποι “ζουν” σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με 400 ευρώ.

- 1 εκατομμύριο άνθρωποι είναι επίσημα άνεργοι με τον 1 στους 3 να είναι νέοι κάτω των 25 ετών.

- 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι “ζουν” με σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

- Πάνω από 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστάνε στην εφορία.

- 700.000 σπίτια απειλούνται από “κοράκια” και “αρπακτικά”.

Το λαϊκό εισόδημα είναι αντιμέτωπο με πληθωρισμό που έφτασε στο 15,4% στα τρόφιμα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται στα γαλακτοκομικά και τα αβγά 25%, στα λίπη και τα έλαια 23,1%, στα κρέατα 19%, στο ψωμί και τα δημητριακά 18,6%, αλλά και στον καφέ, το κακάο και το τσάι 10,9%.

«Μας έχει γονατίσει η ακρίβεια» - Κραυγή αγωνίας από τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες

Η κατάσταση, λοιπόν, είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ποιότητα ζωής και την επιβίωση της μέσης οικογένειας στην Ελλάδα. Κάποιες όμως οικογένειες είναι σε ακόμα πιο δεινή θέση, και κυρίως οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες.

Όπως δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Τρίτεκνων Οικογενειών Ν. Ηρακλείου Μανόλης Αχλαδιανάκης, «οι Έλληνες βρίσκονται σήμερα ίσως στη χειρότερη κατάσταση όλων των εποχών, διότι τα πάντα ακριβαίνουν. Η ακρίβεια είναι στα ύψη και οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Εκεί πραγματικά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κάθε μέρα δεχόμαστε παράπονα από τους ανθρώπους, αφού δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Δεν μπορούν να έχουν ούτε καν τα είδη πρώτης ανάγκης».

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Αχλαδιανάκης καταγγέλλει στην εφημερίδα μας: «Εμείς είμαστε φορέας διανομής επισιτιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τα εισοδηματικά κριτήρια που βάζουν οι κυβερνώντες είναι για μια τρίτεκνη οικογένεια να έχει ετήσιο εισόδημα 5,5 χιλιάδες ευρώ! Αυτό είναι η απόλυτη ξεφτίλα, όπως είπαμε και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν θέσπισε αυτό το κριτήριο. Μα, ποιος μπορεί να ζήσει με οικογενειακό εισόδημα 5,5 χιλιάδων ευρώ και να έχει και τρία προστατευόμενα τέκνα; Μα, είμαστε σοβαροί;».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των τρίτεκνων του νομού Ηρακλείου κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου και στέλνει τα δικά του μηνύματα προς την κεντρική εξουσία: «Έχουμε ένα δημογραφικό πρόβλημα το οποίο εντείνεται καθημερινά. Και αυτή τη στιγμή οι οικογένειες βρίσκονται στο “κόκκινο”. Και θεωρώ ότι θα πρέπει η επόμενη κυβέρνηση - γιατί όλες οι κυβερνήσεις απέτυχαν σε αυτό - να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά το πώς θα ρυθμίσει τα οικογενειακά έξοδα των οικογενειών και να δει πώς θα διορθώσει τα κακώς κείμενα που υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο. Δεν μπορεί κάποιοι να πλουτίζουν όλο και περισσότερο και οι υπόλοιποι, που είναι και οι πολλοί, να φτωχαίνουν ολοένα και περισσότερο»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News