"Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές"

Ελλάδα
"Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στη Βουλή, παρά την δυνατή βροχή

Με τα συνθήματα «Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή» εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς του μαζικού κινήματος, κατήγγειλαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας Hellenic Train, το προδιαγεγραμμένο, όπως το χαρακτήρισαν, έγκλημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στη Βουλή, παρά την δυνατή βροχή.

Στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια διαβάστηκε, σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Σχήμα της απουσίας»:

«Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ' τα σπίτια τους,

τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια τής μητέρας τους

την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαΐ κι ακούει το νερό να κοχλάζει

σα να σπουδάζει τον ατμό και το χρόνο. Πάντα εκεί...».

«Σήμερα θρηνούμε τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας, τους συναδέλφους μας, σήμερα είμαστε γεμάτοι οργή. Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσουμε την απέραντη θλίψη γι' αυτήν την τραγωδία. Απαιτούμε την άμεση στήριξη όλων, των τραυματιών, των οικογενειών των θυμάτων» τόνισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ μιλώντας στην συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Hellenic Train.

«Ποιοι τους σκότωσαν ρωτάνε όλοι» είπε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και υπογράμμισε:

«- Τους σκότωσαν αυτοί που κοστολογούν τις ανθρώπινες ζωές με μερικά εκατομμύρια ευρώ.

- Τους σκότωσαν αυτοί που βγαίνουν και κλαίνε στις κάμερες για τα θύματα, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων και των σωματείων τους.

- Τους σκότωσαν αυτοί που βάζουν τις σημαίες μεσίστιες αλλά μας έφαγαν τα συκώτια τόσες δεκαετίες να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι παρατρεχάμενοι, που απαξίωσαν βασικές υποδομές της χώρας για να τα πουλήσουν σε ντόπιους και ξένους τσιφλικάδες».

«Ντράπηκε και η ντροπή με τα χάλια τους που πανηγύριζαν με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι μεν της κυβέρνησης έλεγαν πως ο ΟΣΕ ήταν η πιο προβληματική επιχείρηση της Ευρώπης και κατάφεραν να την κάνουν κερδοφόρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας έλεγαν πως με τη πώληση της η χώρα γλίτωσε ένα μεγάλο βάρος και ο Βαρουφάκης πως έπρεπε να τη πουλήσουμε ακόμα και με 1 ευρώ. Σε αυτήν την εταιρεία πρότυπο είμαστε σήμερα απέξω, που έβγαλε από τα διαλυμένα βαγόνια της πάνω από 45 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και άλλους, που δεν ξέρουμε ποια θα είναι η τύχη τους» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι «πάνω από δέκα χρόνια φωνάζουν οι εργαζόμενοι, ούτε ένα μήνα πριν διεκδικούσαν για να μην υπάρχει άλλο ατύχημα, και όλοι οι λεγάμενοι πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο».

«Οι υπεύθυνοι πρέπει να πληρώσουν και να λογοδοτήσουν και εμείς έχουμε την ευθύνη και το χρέος να μην το αφήσουμε ούτε να ξεχαστεί, ούτε να δώσουμε συγχωροχάρτι στους επίδοξους σωτήρες» τόνισε ο Μ. Μπεκρής.

Όπως είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του: «Δεν θέλουμε κηδείες δημόσια δαπάνη. Θέλουμε ζωή κι ασφάλεια δίχως τα κέρδη τους να μπαίνουνε για ταβάνι. Εδώ και τώρα πρέπει να σημάνει γενικός ξεσηκωμός σε κάθε χώρο δουλειάς , στα τρένα, στα λεωφορεία, στα τραμ, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, στα γιαπιά, στα εμπορομάγαζα, σε κάθε γειτονιά να προστατέψουμε τις ζωές μας, να βγούμε μπροστά για να ζούμε σαν άνθρωποι και όχι σαν αναλώσιμα νούμερα».

«Παρόλο που είμαστε πολύ θυμωμένοι, οφείλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με το κεφάλι ψηλά. Όποιος το σκύψει δεν βοηθάει κανέναν παρά μόνο αυτούς που έφεραν την κατάσταση εδώ, όλες αυτές τις κυβερνήσεις, καπιταλιστές και τα τσιράκια τους.

Τους λέμε πως δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι εύκολα με εμάς, θα τους πάρουμε φαλάγγι.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

- Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες.

- 'Αμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.

- Προγράμματα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών.

- Ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου.

- Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής.

- Συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμό όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων για ασφαλή εργασία.

- Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές.

- Να χορηγηθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας.

- Τεχνικός ασφάλειας και γιατρός εργασίας σε κάθε συγκρότημα.

- Φθηνές και ασφαλείς μαζικές μεταφορές για τον λαό και τους εργαζόμενους χωρίς τη λογική κόστους - οφέλους» σημείωσε ο Μ. Μπεκρής και κατέληξε υπογραμμίζοντας:

«Το πραγματικό, αληθινό, αποτελεσματικό 'ποτέ ξανά' πρέπει να τους το πει ο ίδιος ο λαός! Με τον οργανωμένο μαζικό αγώνα του, με τη στάση του σε όλες τις μάχες, σε σύγκρουση με την πολιτική που εντείνει την εκμετάλλευση των πολλών, που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους - οφέλους, που στην τελική αποτυπώνεται στο σύνθημά μας οι νεκροί μας τα κέρδη τους! Έτσι θα βαδίσουμε, δεν θα περιμένουμε άλλη τραγωδία για να δράσουμε μαζικά, αποφασιστικά οργανωμένα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News