Σκρέκας: Στα 40 ευρώ η επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους τον Μάρτιο

Οικονομία
Σκρέκας: Στα 40 ευρώ η επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους τον Μάρτιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιδότηση ρεύματος θα είναι 58,5 εκατομμύρια ευρώ για τα νοικοκυριά και τους αγρότες - Τι ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας

Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το ύψος της επιδότησης παραμένει δηλαδή στο επίπεδο του Φεβρουαρίου ενώ τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι κατά τι χαμηλότερα από αυτά του Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές τον Μάρτιο θα είναι αντίστοιχα ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Για τους πελάτες της ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, το τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (19,5 αρχική τιμή μείον 4 λεπτά που είναι η επιδότηση).

Ο κ. Σκρέκας τόνισε στις σημερινές δηλώσεις του ότι η κρίση έχει αμβλυνθεί αλλά δεν έχει τελειώσει καθώς και ότι παραμένει η δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκος Μητσοτάκη για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη. «Οι Έλληνες», πρόσθεσε, «έμειναν μακριά από τις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης».

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για το Μάρτιο έχουν ως εξής:

* Οικιακά τιμολόγια: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 Euro/MWh.

* Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 ευρώ/MWh.

* Για την ενεργοβόρο βιομηχανία (περιλαμβάνονται χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες , βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κλπ.) ο υπουργός τόνισε ότι σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης με βάση το κοινοτικό πλαίσιο, στο οποίο θα ενταχθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών, δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και αντιμετωπίζουν μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο λόγω της αύξησης του κόστους του ρεύματος.

Για τις περιπτώσεις αυτές επιδότηση για όλο το 2023 θα είναι 50Euro/MWh.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει όλα όσα είναι δυνατό να γίνουν, προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί αυτή την εντολή έχουμε από τον ελληνικό λαό και αυτή θα τιμήσουμε στο έπακρο», κατέληξε ο κ. Σκρέκας. 

Οι πάροχοι

 - Η ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, διαμορφώνει τις τιμές του επόμενου μήνα στα 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα Γ1/Ν1 και για κατανάλωση ως 500 κιλοβατώρες/μήνα, από 19,9 λεπτά τον Φεβρουάριο. Για μεγαλύτερη κατανάλωση, πάνω από τις 500 κιλοβατώρες το τιμολόγιο ανεβαίνει στα 20,7 λεπτά.

 - O χαμηλότερος πήχης για την Elpedison είναι το τιμολόγιο Elpedison Economy στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Αντίστοιχα, η χρέωση στο Elpedison Συνέπεια διαμορφώνεται στα 20,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 5 ευρώ το μήνα από 26,2 χωρίς έκπτωση και σε 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το πρόγραμμα Electricity Home Day. Το τιμολόγιο της Φυσικό Αέριο Αττικής (θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας) προσφέρεται αντίστοιχα στα 18,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (24,7 λεπτά χωρίς έκπτωση) από 18,8 ευρώ του προηγούμενου μήνα.

 - Στα 24,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανέρχονται τα τιμολόγια της Protergia, τα οποία με την έκπτωση συνέπειας υποχωρούν στα τρέχοντα επίπεδα που είναι 18,8 λεπτά του ευρώ.

 - Η χρέωση της “Ήρων” διαμορφώνεται αντίστοιχα στα 25,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα και με την έκπτωση συνέπειας στα 20,48 λεπτά ανά KWh, από 20,72 λεπτά τον Φεβρουάριο.

 - Η NRG από την πλευρά της διαμορφώνει τα τιμολόγια στα 19,9 λεπτά ανά kWh, από 22,5 λεπτά τον Φεβρουάριο. Με την έκπτωση, η χρέωση υποχωρεί στα 16,9 λεπτά ανά kWh.

 - Η χρέωση της ΖeniΘ διαμορφώνεται στα 19,4 λεπτά ανά kWh για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για πάνω από τις 270 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 20,4 λεπτά ανά kWh.

 - Στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο κινούνται τα τιμολόγια και για την Watt & Volt, η χρέωση της οποίας είναι στα 24,5 λεπτά ανά kWh.

 - H Volton ανακοίνωσε τιμή στα 18,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και 19,9 λεπτά χωρίς έκπτωση συνέπειας. Η τιμή της Volterra είναι στα 21,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα με πάγιο 4,5 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News