Ο Ψαραντώνης «μάγεψε» τους Μακεδόνες: Όταν ο… τίγρης των Ανωγείων ταξιδεύει την Κρήτη στην Καβάλα

Ελλάδα
Ο Ψαραντώνης «μάγεψε» τους Μακεδόνες: Όταν ο… τίγρης των Ανωγείων ταξιδεύει την Κρήτη στην Καβάλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενθουσίασε τους Μακεδόνες… και όχι μόνο ο Ψαραντώνης, καθώς επικράτησε το αδιαχώρητο και στη δεύτερη «έξτρα» συναυλία του στην Αστική Φάρμα του Τσαλαπετεινού - «Ένας… τίγρης από τ’ Ανώγεια «έφερε» την Κρήτη μέρα μεσημέρι στην Καβάλα», αυτός είναι ο τίτλος ανάρτησης της εκδήλωσης από τοπικό μέσο ενημέρωσης

Όσες συναυλίες και να δώσει ο Ψαραντώνης, όσες φορές και να «ποτίσει» τη Μακεδονική γη με Κρητικό μουσικό ύδωρ, ποτέ δεν είναι αρκετό, καθώς εκτός από εμβληματικός εκπρόσωπος της Κρητικής μουσικής Παράδοσης, είναι μια προσωπικότητα που εμπνέει, καθηλώνει και διδάσκει, καθώς «άντρας δεν είναι άπου λαλεί, που στέκει και κορδίζει, μα εκείνος που τα λόγια του η σύνεση ορίζει». Τρανή απόδειξη, αυτό που έγινε και το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Φεβρουαρίου 2023 στην Αστική Φάρμα της πλατείας Καραολή στην Καβάλα, στον Τσαλαπετεινό…, αναφέρει σε ανάρτησή του το kavalapost.gr. 

Προηγήθηκε η παρουσία του βράδυ της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2023, σε μια βραδιά που ισορροπούσε ανάμεσα στη μυσταγωγία, στην ένταση, στην αγάπη, στον πόλεμο, στον έρωτα και στο πάθος, έννοιες που «έφυγαν» από χορδές και κρουστά και αντήχησαν από τον Ψηλορείτη μέχρι το Παγγαίο.

Δίπλα του ο Γιώργης Ξυλούρης [λαούτο], ο Λάμπης Ξυλούρης [ούτι] και η Νίκη Ξυλούρη [κρουστά] σε ένα αντάμωμα Κρητικό, αλλά εν τέλει παγκόσμιο, όπως αρμόζει στη μουσική (τους).

Δίπλα του εμφανώς συγκινημένος -και πώς να μην είναι- ο «δικός μας» Μιχάλης Πρεπόνης, ο γιατρός, πολυοργανίστας και συνθέτης, συγκίνηση απαράμιλλη όταν ερμηνεύεις μαζί με τον Ψαραντώνη τους Χίλιους δρόμους, το δικό σου «παιδί», το τραγούδι του σε στίχους του επίσης Καβαλιώτη Βασίλη Ευφροσυνίδη που περιλαμβάνεται στον νέο του δίσκο Χρέος. 

Στα καλύτερα στιγμιότυπα της ημέρας; Η αφιέρωση του δίσκου του Μιχάλη Πρεπόνη στον πατέρα του που ήρθε στη συναυλία, μια αφιέρωση που αναγράφεται και στον δίσκο και προσέδωσε… έξτρα συγκίνηση στον Καβαλιώτη μουσικό και μια μικρή… τίγρη, διαμορφώνοντας την ηλικιακή κλίμακα του κοινού από 1 μέχρι τα… 101 (τα καλά των μεσημεριανών συναυλιών), με τη μικρή να κοιμάται καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας, επιβεβαιώνοντας τις… καταπραϋντικές ιδιότητες της Κρητικής μουσικής.

Στα χείλη όλων, να ανταμώσουν ξανά, βράδυ ή μεσημέρι, ακόμη και καλοκαίρι, σε ένα Φεστιβάλ εδώ στην Καβάλα, παρέα με τον Ψαραντώνη και όλη την Παράδοση που τρέφει, γιγαντώνει και διασπείρει όπου μπορεί να ακουστεί η μουσική…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News