Ελλάδα

Νέο νομοσχέδιο: Πότε θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 5 χρόνια;

Αλλάζουν όλα στους δρόμους – Βαρύς ο πέλεκυς για σοβαρές παραβάσεις

Βαριές τιμωρίες περιμένουν τους οδηγούς που υποπίπτουν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις όπως ορίζεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου των 65 άρθρων που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου περιλαμβάνει αλλαγές στις ποινές που ορίζει Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις.

Ειδικότερα, με βάση το νέο σχέδιο νόμου, οι οδηγοί που θα προβούν σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, για τρίτη φορά μέσα σε 5 έτη, δε θα χάνουν διά βίου το δίπλωμά τους όπως ίσχυε πριν, αλλά αυτό θα αφαιρείται για 5 έτη.

Παράλληλα, σε αντίθεση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι οδηγοί που θα έχουν χάσει το δίπλωμά τους θα μπορούν να το ανακτήσουν, με την προϋπόθεση ότι θα εκπαιδευτούν και θα επανεξεταστούν, όπως αναφέρει το carandmotor.gr

Ειδικότερα στο Άρθρο 61 “Ρυθμίσεις αναφορικά με το κυρωτικό πλαίσιο παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. - Αντικατάσταση παρ. 4 και 6 άρθρου 28 ν. 4530/2018”, ορίζονται τα εξής:

«6. Σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας Ρ2 και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για πέντε (5) έτη και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της, κατ’ εφαρμογή της απόφασης που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 107. Η κύρωση του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται και για τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια