Ελλάδα

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αποκατάσταση επιτυχόντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ του έτους 2008

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Αποκατάσταση επιτυχόντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ του έτους 2008»

Νομοθετική πρωτοβουλία για τον διορισμό των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008, που έχουν σειρά κατάταξης ανώτερη του τελευταίου διορισθέντα βάσει του σύμφωνου με το Σύνταγμα α. 73 του ν. 4589/2019, ζητούν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή τους προς την Υπουργό Παιδείας, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη και της Αναπλ. Τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο Ν. Φίλη και Μ. Τζούφη.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Αποκατάσταση επιτυχόντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ του έτους 2008

Το 2008 διεξήχθη γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τον διορισμό και την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Σε αντίθεση με τα οριζόμενα στην Προκήρυξη, με τη μεταγενέστερη διάταξη του ά. 9 παρ. 1 του ν. 3848/2010 προβλέφθηκε μείωση κατά 40% των διοριστέων μέσω του Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και κάλυψη των θέσεων αυτών από ενιαίους πίνακες αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία.

Με τη ΣτΕ (Ολ.) 527/2015 κρίθηκε ότι η κατά 40% κάλυψη από ενιαίους πίνακες αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία αντίκειται στο Σύνταγμα για δύο λόγους:

Α) Επειδή διορίζονται εκπαιδευτικοί κατά παράβαση του Σ. 103 παρ. 7 που επιτάσσει τον έλεγχο των διορισμών από τον ΑΣΕΠ και

Β) Επειδή «η απόκτηση της προϋπηρεσίας αυτής ανάγεται σε προσλήψεις αναπληρωτών ή ωρομισθίων, οι οποίες δεν είχαν υπαχθεί στον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής και, ενόψει και των σχετικών διάσπαρτων στη νομοθεσία διατάξεων (…), δεν προκύπτει ότι έχουν γίνει με αξιοκρατικές εγγυήσεις».

Με την απόφαση αυτή λοιπόν κρίθηκε ότι ο διορισμός επιτυχόντων του ΑΣΕΠ παραλείφθηκε κατά παράβαση των αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας, και μάλιστα σε ποσοστό ύψους 40% των τότε διορισμών, καθώς και ότι επί σειρά ετών εφαρμόζονταν αναξιοκρατικές και αντισυνταγματικές διατάξεις για την πρόσληψη αναπληρωτών.

Βάσει της απόφασης αυτής, μία σειρά επιτυχόντων που πρόλαβαν να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο, δικαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις.

Με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε το ά. 73 του ν. 4589/2019, διάταξη με την οποία διορίστηκε το σύνολο των δικαστικώς δικαιωθέντων. Σημειώνεται ότι τη διάταξη αυτή ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία.

Η διάταξη αυτή κρίθηκε σύμφωνη με το Σύνταγμα, με τη ΣτΕ (Ολ.) 1834/2021. Η απόφαση αυτή έκρινε ότι οι διορισμοί των δικαιωθέντων εκπαιδευτικών είναι διορισμοί ερειδόμενοι σε ειδική διάταξη νόμου, σύμφωνη με το Σύνταγμα. Κατά τον τρόπο αυτόν, η συνταγματική αυτή νομολογία του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για επέκταση του πεδίου εφαρμογής του ά. 73 του ν. 4589/2019 στους επιτυχόντες εκπαιδευτικούς του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 που έχουν σειρά κατάταξης ανώτερη από τον τελευταίο διορισθέντα δυνάμει της ανωτέρω διάταξης.

Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι σύμφωνο με την αρχή της ισότητας και της αξιοκρατίας, ενώ θα αποκαθιστά μια διαχρονική αδικία σε βάρος εκπαιδευτικών που στερήθηκαν τον διορισμό τους κατά παράβαση του Συντάγματος και κατά παράκαμψη του ΑΣΕΠ.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Προτίθεται να λάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τον διορισμό των επιτυχόντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2008 που έχουν σειρά κατάταξης ανώτερη του τελευταίου διορισθέντα βάσει του σύμφωνου με το Σύνταγμα α. 73 του ν. 4589/2019;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φίλης Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θοδωρής

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Γιάννης

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπάρκας Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Συρμαλένιος Νίκος

Τόλκας Άγγελος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Ψυχογιός Γιώργος

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια