Ελλάδα

Συνεκπαιδεύσεις Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-Ισραήλ

Για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους μεταξύ χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ολοκληρώθηκαν οι συνεκπαιδεύσεις που διεξήχθησαν για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους μεταξύ χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Οι συγκεκριμένες συνεκπαιδεύσεις αφορούσαν στη συμμετοχή ισραηλινών δυνάμεων:

- Στην άσκηση τύπου CFX/LIVEX (Command Post Exercise/Live Exercise) με την ονομασία «THRACIAN COOPERATION - 23 (THRACO 23) στο πεδίο βολής Αρμάτων «ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ» στην Ξάνθη με την συμμετοχή των ΗΠΑ και αντικείμενα διεξαγωγής αεροκίνητων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους, τερματικής καθοδήγησης πυρών (Joint Τerminal Αttack Controller - JTAC) Μαχητικών Αεροσκαφών, εκτέλεση βολών Ε/ΕΠ AH-64, πυρών Πυροβολικού και Αρμάτων, όπως και χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ). Αύριο θα πραγματοποιηθεί η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της εν λόγω άσκησης στο πεδίο ασκήσεων στο Πετροχώρι Ξάνθης.

- Στην άσκηση τύπου CPX/LIVEX με την ονομασία «ΤΑΜΣ ΔΜ» στο Πεδίο Ασκήσεων «ΑΜΠΕΛΩΝΑ» στην Κομοτηνή, με αντικείμενα ανάπτυξης Κινητού Σημείου Εφοδιασμού Καυσίμων (ΚΣΕΦΚ) ελικοπτέρων και κινητού αρτοποιείου εκστρατείας.

- Σε αγώνα σε αστικό περιβάλλον στο πεδίο ασκήσεων της Ξάνθης και στο Ειδικό Κέντρο Εκπαίδευσης στον Αγώνα Κατοικηµένων Τόπων και Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΚΕΑΚΤΕΑ) στο Κιλκίς, σε αντικείμενα εκκαθάρισης οικίας, καταρρίχησης με τεχνικές fast-rope και rappel, βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης, καθώς και παροχής Α΄ Βοηθειών Πεδίου Μάχης.

- Σε αντικείμενα ανταλλαγής πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την εξουδετέρωση εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανημάτων και μηχανισμών, καθώς και αυτοσχέδιων μηχανισμών στην σχολή Μηχανικού.

- Στην εκπαίδευση Ισραηλινών αξιωματικών των Τεθωρακισμένων στο Κέντρο Εξομοιωτών (ΚΕΞ) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην ενημέρωσή τους για τις δυνατότητες του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης ΗΝΙΟΧΟΣ των αρμάτων LEO 2HEL.

- Στην επίδειξη σε αντικείμενα που αφορούν στην επιτήρηση και φύλαξη συνόρων στην Αλεξανδρούπολη, στο Σουφλί και στο Διδυμότειχο, επί υποθετικού σεναρίου αποτροπής, με ανάπτυξη περιπόλων με στοιχεία στρατιωτικών σκύλων, ηλεκτροοπτικούς (Η/Ο) αισθητήρες και κάμερες.

Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις είχαν συμφωνηθεί κατά τις συνομιλίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων 'Αμυνας αντιστράτηγο Aviv Kohavi, στο Ισραήλ τον Ιούνιο του 2022.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια