Ελλάδα

Κορωνοϊός: Οι περισσότεροι ασθενείς με long Covid εμφανίζουν βλάβες οργάνων ένα χρόνο μετά

Εξι μήνες μετά την αρχική τους διάγνωση με κορωνοϊό, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία η οποία αποκάλυψε συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας, με το 62% των συμμετεχόντων να υποφέρει από οργανική βλάβη

Πάνω από τους μισούς ασθενείς με μακρά Covid πάσχουν από βλάβες οργάνων ένα χρόνο μετά τα αρχικά συμπτώματα, υποδεικνύει νέα έρευνα. Ακόμη και όσοι δεν νόσησαν σοβαρά όταν διαγνώστηκαν με τον ιό αναφέρουν προβλήματα, με ακραία δυσκολία στην αναπνοή και νοητική δυσλειτουργία μεταξύ των επίμονων συμπτωμάτων.

Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the Royal Society of Medicine, συμμετείχαν 536 άτομα.

Εξι μήνες μετά την αρχική διάγνωσή τους με κορωνοϊό, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία η οποία αποκάλυψε συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας, με το 62% των συμμετεχόντων να υποφέρει από οργανική βλάβη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που επικαλείται η kathimerini.gr, το 59% των ασθενών με long Covid παρουσίαζε πρόβλημα σε ένα όργανο, ενώ το 29% σε περισσότερα όργανα.

Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ 6 και 12 μηνών μετά την αρχική διάγνωσή τους υπήρξε υποχώρηση των συμπτωμάτων, με το ποσοστό των ατόμων που εμφάνιζαν:

  • ακραία δύσπνοια, να μειώνεται από 39% στο 30%,
  • νοητική δυσλειτουργία, από 48% σε 38%,
  • κακή κατάσταση υγείας που επηρέαζε την ποιότητα ζωής τους, από 57% σε 45%.

Σημειώνεται ότι μόλις το 13% όσων συμμετείχαν στη μελέτη νοσηλεύτηκε όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με Covid.

Οπως σημειώνει ο Amitava Banerjee, καθηγητής Επιστήμης Κλινικών Δεδομένων, «μεγάλη ανησυχία» προκαλούν οι επιπτώσεις της long Covid στην ποιότητα ζωής των ασθενών, ιδίως μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης. «Πολλοί υγειονομικοί στην έρευνά μας δεν έπασχαν από ασθένειες, ωστόσο οι 19 από τους 172 εργαζομένους στην Υγεία εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα και έμειναν εκτός εργασίας κατά μέσον όρο 180 ημέρες» σημειώνει ο ίδιος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια