Εύα Καϊλή: Νέο αίτημα αποφυλάκισης - Επιστολή από 10 ευρωβουλευτές

Ελλάδα
Εύα Καϊλή: Νέο αίτημα αποφυλάκισης - Επιστολή από 10 ευρωβουλευτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διευρύνεται η έρευνα για το Qatargate για τις Αλεσάντρα Μορέτι και Μαρί Αρενά - Aν απορριφθεί το νέο αίτημα αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή, ο νέος συνήγορός της θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης

Ενώπιον των Βέλγων δικαστών θα βρεθεί για τρίτη φορά η προφυλακισμένη ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όπως και οι συγκατηγορούμενοί της για το σκάνδαλο Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι και Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο EURACTIV, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα ζητήσει ξανά να αποφυλακιστεί.

Επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Στο μεταξύ, η βελγική εφημερίδα Le Soir ανέφερε ότι δέκα Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, όλοι Ιταλοί, έστειλαν επιστολή στην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα καταγγέλλοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται η Εύα Καϊλή στη φυλακή Χάρεν.

Στην επιστολή, οι 10 ευρωβουλευτές σημείωναν ότι «έχει μπορέσει να δει την 23 μηνών κόρη της μόνο δύο φορές από τη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου. Ένα παιδί χωρίς την παρουσία της μητέρας ή του πατέρα της» και πως η μεταχείριση της Εύας Καϊλή από τις βελγικές αρχές είναι «μια βίαιη πράξη που θα πληρώσει το παιδί και που έχει όλο το άρωμα μιας πρόσθετης ποινής, η οποία εφαρμόζεται πριν ακόμη διεξαχθεί η δίκη».

«Δεν υπάρχει λόγος να το παρακάνουμε. Όχι σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, ειδικά όταν αθώος και ένοχος δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», έγραψαν επίσης.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή είναι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Μπράντο Μπενιφέι, ο Πάολο Ντε Κάστρο, ο πρώην εισαγγελέας κατά της μαφίας Φράνκο Ρομπέρτι και η Αλεσάντρα Μορέτι.

Η επιστολή δεν στάλθηκε από την ομάδα των Ευρωπαίων και Σοσιαλιστών (S&D), αλλά ήταν ατομική πρωτοβουλία συγκεκριμένων ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ρομπέρτα Μέτσολα βρίσκεται σε επαφή με τις βελγικές αρχές για το θέμα.

Το αίτημα αποφυλάκισης

Η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 9.30 ώρα Βελγίου (10.30 ώρα Ελλάδας). Η Εύα Καϊλή έχει υποβάλει ακόμη δύο φορές αίτημα αποφυλάκισης έως τη διεξαγωγή της δίκης, το οποίο απορρίφθηκε. Σήμερα θα παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές με τον νέο Βέλγο συνήγορό της Σβεν Μαρί, γνωστό και από το γεγονός ότι είχε αναλάβει την υπεράσπιση του μακελάρη του Μπατακλάν, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, και τον Έλληνα συνήγορό της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο.

Σύμφωνα με το EURACTIV, αν απορριφθεί και σήμερα το αίτημα αποφυλάκισης, ο νέος συνήγορος της ευρωβουλευτή θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Εάν η έφεση απορριφθεί, σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία, η Εύα Καϊλή μπορεί να υποβάλει νέο αίτημα σε δύο μήνες, και όχι σε ένα μήνα, όπως ισχύει σήμερα. Επίσης, ο ενημερωτικός ιστότοπος αναφέρει πως έχει πληροφορίες πως ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, θα παραστεί στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, αλλά θα είναι η τελευταία, καθώς την υπόθεση θα αναλάβει στο εξής πλήρως ο Σβεν Μαρί.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος πιθανότατα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την Εύα Καϊλή στις υποθέσεις της στην Ελλάδα και σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι η συνύπαρξη Ριζόπουλου και Δημητρακόπουλου ήταν πολύ δύσκολη, καθώς συγκρούστηκαν για την υπερασπιστική στρατηγική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί.

Το ένταλμα Κοτσολίνο και δύο ακόμη ευρωβουλευτές

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία για το σκάνδαλο Qatargate έφερε στο φως το ένταλμα για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο. Σύμφωνα με αυτό, οι Αλεσάντρα Μορέτι και Μαρί Αρενά έχουν εμπλοκή στην υπόθεση και η έρευνα θα διευρυνθεί.

Στο ένταλμα αναφέρεται ότι οι δύο ευρωβουλευτές, μαζί με τους Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, ήταν μέλη μιας «τετραμελούς ομάδας», για την οποία οι αρχές υποπτεύονται ότι προσπάθησε να ενεργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες του Αντόνιο Παντσέρι κατά τη διάρκεια συνάντησης σχετικά με ψήφισμα για το Κατάρ στην Ευρωβουλή στα τέλη του 2021.

Ταραμπέλα και Παντσέρι

Σήμερα, στους Βέλγους δικαστές θα παρουσιαστούν τόσο ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι.

Ο Μαρκ Ταραμπέλα συνελήφθη την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την άρση της ασυλίας του και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Σεν-Ζιλ. Ο δικηγόρος του Μαρκ Ταραμπέλα, Μαξίμ Τέλερ, δήλωσε ότι το βράδυ της Τετάρτης ακόμη μελετούσε τον φάκελο των 2.000 σελίδων και πως εξετάζει «νέες ομολογίες από τον κ. Παντσέρι».

Ο Αντόνιο Παντσέρι, που έχει υπογράψει μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές αρχές, είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου. Φέρεται να είναι ο εγκέφαλος της ομάδας που σχετίζεται με την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστή Κλεζ

Στο μεταξύ, το γραφείο του συνηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα, Μαξίμ Τέλερ, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης του ανακριτή Μισέλ Κλεζ, υποστηρίζοντας ότι έχει παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητας του πελάτη του. Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, «στους όρους του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε για τον κ. Ταραμπέλα, ο δικαστής αναφέρει ότι "οι δημόσιες θέσεις του κατηγορουμένου ήταν αρχικά δυσμενείς για το Κατάρ και στη συνέχεια οι θέσεις αυτές αντιστράφηκαν από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η ύποπτη κίνηση κεφαλαίων"».

Και προστίθεται ότι «το τεκμήριο της αθωότητας καταστρατηγείται εδώ», γιατί «ο δικαστής, με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, υπονοεί σαφώς τη γνώμη του για την ενοχή του κ. Ταραμπέλα στην υπόθεση αυτή» και «ο δικαστής φαίνεται σαφώς να θεωρεί δεδομένα τα αμφισβητούμενα γεγονότα που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News