Σεισμός: Τι συνιστά το «Χ» στα σεισμόπληκτα κτίρια - Τα σημάδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν (vid)

Ελλάδα
Σεισμός: Τι συνιστά το «Χ» στα σεισμόπληκτα κτίρια - Τα σημάδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τους κανόνες ασφαλείας εντός σπιτιού που έχουν να κάνουν με τη στερέωση βαριών αντικειμένων, καταλυτικό ρόλο παίζει και η ποιότητα της κατασκευής

Οσεισμός στην Τουρκία προκάλεσε αρκετή ανησυχία στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε μάρτυρες ενός ανάλογου φαινομένου, αφενός γιατί τα μεγάλα ρήγματα είναι υποθαλάσσια και αφετέρου για το γεγονός ότι τα κτήρια στη χώρα είναι αρτιότερα δομημένα. Ωστόσο η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα και οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την ποιότητα των διαμερισμάτων και των κτηρίων όπου διαμένουν για να είναι ασφαλείς σε περίπτωση που «χτυπήσει» ο «Εγκέλαδος».

Υπάρχουν στα κτίσματα σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εκτός από τους κανόνες ασφαλείας εντός σπιτιού που έχουν να κάνουν με τη στερέωση βαριών αντικειμένων, καταλυτικό ρόλο παίζει και η ποιότητα της κατασκευής. Σε μία οικοδομή «τα προβλήματα φαίνονται αμέσως είτε αφορούν χιαστί ρωγμές είτε τον σκελετό. Μέσα σε μια οικοδομή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι μια πολύ καλή αυτοψία από τον μηχανικό», είπε στο MEGA ο Σωκράτης Δημητριάδης, αρχιτέκτονας, μέλος ΤΕΕ και αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Δημητριάδης έδειξε στην κάμερα ένα κτήριο στην Παραλία Θεσσαλονίκης το οποίο είχε καταπονηθεί από σεισμούς αλλά επισκευάστηκε. Μάλιστα, μπήκε με τον ρεπόρτερ σε ένα κτήριο του 1894 που στον σεισμό του 1978 κρίθηκε «πράσινο». Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη:

  1. Δεν είναι λόγος ανησυχίας η επιφανειακή σκουριά στον οπλισμό αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί.
  2. Οι ρωγμές σε σχήμα «Χ» στα σημεία με τούβλα δείχνουν πως το κτήριο δέχτηκε σημαντική σεισμική φόρτιση και πρέπει να εξεταστούν από ειδικούς.
  3. Σοβαρές θεωρούνται οι βλάβες στον σκελετό ενός κτηρίου.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News