"Παγκόσμια Ημέρα για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία"

Ελλάδα
"Παγκόσμια Ημέρα για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία στοχεύει έως το 2030 στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης στο 60% παγκοσμίως

Την ανάγκη να εξαντλήσει η Πολιτεία όλες τις δυνατότητες στην μάχη με τον παιδικό καρκίνο - με πόρους, με ανθρώπους και κυρίως με γρήγορη έγκυρη διάγνωση και γρήγορη και έγκαιρη πρόσβαση στις θεραπείες - ανέδειξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού καρκίνου.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι το σημαντικό, είναι να έχουμε την έγκαιρη διάγνωση και τη γρήγορη πρόσβαση σε φάρμακα με επίκεντρο την καινοτομία, όπως θέτει ως προτεραιότητα ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα φάρμακα αλλά και την άμεση πρόσβαση στα φάρμακα σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Αντίστοιχα, στον τομέα της ανάπτυξης των υποδομών, ενημέρωσε ότι άμεσα τίθεται σε διαβούλευση το σχέδιο για την αναβάθμιση του βασικού ογκολογικού νοσοκομείου για τα παιδιά, ενώ στον σχεδιασμό εντάσσονται αντίστοιχες δομές στη Βόρειο Ελλάδα και πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών και των γονέων εντός των δομών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ειδική συνεδρίαση, που διεξήχθη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, για τον παιδικό καρκίνο ενημέρωσαν η κυρία Μένια Κουκουγιάννη, συνιδρύτρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, καθώς και ο κ. Γιάννης Ακερμανίδης, μέλος της, η κυρία Πίστη Κρυσταλλίδου, Πρόεδρος του Δ.Σ WIN CANCER, ο κ. Στυλιανός Γραφάκος, Παιδίατρος - Αιματολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας», η κυρία Κατερίνα Κατσιμπάρδη, Ακαδημαϊκός Υπότροφος της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας (ΠΟΑιΜ), ο κ. Παναγιώτης Καζανάς, Πρόεδρος του Παραρτήματος Αχαρνών και Φυλής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο κ. Αχιλλέας Μανωλόπουλος, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων στο Νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐας Κυριακού» και μέλος του Δ.Σ. της «ΦΛΟΓΑΣ» και η κυρία Αναστασία Σταματέα, γονέας παιδιού που νόσησε από καρκίνο.

Η κ. Μένια Κουκουγιάννη, ανέφερε ότι τα καλά νέα είναι ότι ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι ιάσιμος σε όλο και μεγαλύτερα ποσοστό των περιπτώσεων και υπογράμμισε ότι παρότι παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου από ασθένεια σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους στην Ευρώπη, στις ανεπτυγμένες κοινωνίες το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80%, αν και δυστυχώς το ποσοστό στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν ξεπερνά το 20%.

Επισήμανε ότι η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα για την Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με πρωτοβουλία της «Διεθνούς Ένωσης γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά». "Είναι η μέρα που μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο παιδιών και εφήβων και που ενώνουμε όλοι τις φωνές μας να γίνει το 80% των επιβιωσόντων 100%. Μια μέρα όμως δεν είναι αρκετή, γιατί δεν θέλουμε απλώς όλα τα παιδιά να γίνονται καλά. Θέλουμε να έχουν μια καλή και υγιή ζωή σε βάθος χρόνου, χωρίς παρενέργειες στο απώτερο μέλλον. Χωρίς τον καρκίνο να τους σημαδεύει και να τους ακολουθεί για μία ζωή. Καθημερινά περίπου 250 παιδιά σε όλο τον κόσμο χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο. Αριθμός που είναι συγκλονιστικός όταν το 70% όλων των παιδιατρικών καρκίνων είναι ιάσιμοι. Στην Ελλάδα περίπου ένα παιδί την ημέρα νοσεί με καρκίνο. 300- 350 παιδιά ετησίως.

Η πιο κοινή μορφή καρκίνου στα παιδιά είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και ακολουθούν οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος" ενημέρωσε την Επιτροπή και προσέθεσε ότι καταγράφονται ανισότητες στην πρόσβαση και καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες σε όλη την Ευρώπη.

Η κα Κουκουγιάννη μετέφερε στο Σώμα τα αιτήματα της Παιδιατρικής Ογκολογικής Κοινότητας, η οποία ζητά: την ενσωμάτωση στη νομοθεσία των επιστημονικών επιταγών και της κάλυψης των πραγματικών αναγκών των καρκινοπαθών παιδιών, την εξασφάλιση ειδικών προβλέψεων για την έρευνα στα παιδιά. Τη θεσμική κατοχύρωση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την ενεργή συμμετοχή των συνηγόρων φροντιστών, των μικρών μας ασθενών. Τη διάθεση δημόσιων πόρων στην έρευνα για παιδιατρικά ογκολογικά φάρμακα, τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε βασικά, αλλά και καινοτόμα φάρμακα και φάρμακα υποστηρικτικής φροντίδας. Τη διασφάλιση θεραπειών που θα αποτρέψουν τις μακροχρόνιες παρενέργειες των φαρμάκων κατά την ενήλικη ζωή των παιδιών που νόσησαν.

Επίσης, ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για τον καρκίνο στην παιδική ηλικία στοχεύει έως το 2030 στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης στο 60% παγκοσμίως, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαμονής και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία κέντρων αναφοράς στα ογκολογικά νοσοκομεία, με την ολοκληρωμένη και χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις ασφαλιστική κάλυψη, με την υψηλής ποιότητας διαχείριση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και φυσικά με την έγκαιρη διάγνωση και άμεση πρόσβαση των παιδιών σε θεραπεία.

Τέλος, προσέθεσε ότι το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου» έχει ως προτεραιότητα του τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, να αναδείξει τους παιδιατρικούς καρκίνους σε προτεραιότητα και σε εθνικό επίπεδο. Έχοντας σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2021 το «Εθνικό Μητρώο Παιδιών και Εφήβων με Νεοπλασίες» και δύο παιδιατρικές ογκολογικές κλινικές, κέντρα αναφοράς για την παιδιατρική ογκολογία, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εντάξει τους παιδιατρικούς καρκίνους στο «Εθνικό Σχέδιο κατά του Καρκίνου» ως ειδική ενότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News