Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου - Φόβοι για... «μεσογειακό Τσέρνομπιλ»

Ελλάδα
Σεισμός στην Τουρκία: Τρόμος για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου - Φόβοι για... «μεσογειακό Τσέρνομπιλ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα συνέβαινε αν είχε τεθεί σε λειτουργία το πυρηνικό εργοστάσιο; - Ο σεισμός στην Τουρκία έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο την ανάγκη να σταματήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, που μέσα στους επόμενους μήνες υπάρχει ο σχεδιασμός της ολοκλήρωσής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σεισμογενή Βαλκάνια!

Ας είναι ο σεισμός αυτός ένας “προάγγελος” για τη Μεσόγειο ως προς την ανάγκη να σταματήσει εδώ και τώρα η οποιαδήποτε εργασία για την ολοκλήρωση του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Αυτό εύχονται όλοι όσοι αντιδρούν στην πυρηνική ενέργεια. Όπως λέει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου και πυρηνικός φυσικός Μιχάλης Προμπονάς, ο σεισμός στην Τουρκία έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο την ανάγκη να σταματήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, που μέσα στους επόμενους μήνες υπάρχει ο σχεδιασμός της ολοκλήρωσής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σεισμογενή Βαλκάνια!

«Μια σεισμογενής χώρα δεν πρέπει να εγκαθιστά πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς ενέχεται ο κίνδυνος πυρηνικών ατυχημάτων πολύ σημαντικών. Διότι, ό,τι και να προβλέψουμε, δεν μπορούμε να προβλέψουμε την αντίδραση της φύσης. Και ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να προκαλέσει σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο βλάβες, που μπορεί να οδηγήσουν σε διαρροή πυρηνικής ενέργειας», τονίζει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο Μιχάλης Προμπονάς.

Και συνεχίζει λέγοντας πως, «ό,τι και έχεις προβλέψει, πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου και τη φύση. Πόσω μάλλον σε μια χώρα που είναι σεισμογενής και το ξέρουμε», σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα. Στο σημείο αυτό κάνει λόγο για μια κατασκευή που είναι σε εξέλιξη και θεωρητικά την έχουν αναλάβει σοβαροί κατασκευαστές και επιστήμονες. «Ρωσοτουρκική είναι η συνεργασία για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου. Αλλά μιλάμε για μια σεισμογενή χώρα. Είδαμε τι έγινε στην Τουρκία και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες του σεισμού στην περίπτωση που το εργοστάσιο είχε ολοκληρωθεί και ήταν σε λειτουργία»...

Στο σημείο αυτό, ο Μιχάλης Προμπονάς δίνει έμφαση και στο μέγεθος του σεισμού. «Δεν μπορείς να προβλέψεις το μέγεθος ενός σεισμού. Το πάνω από 7,8 που έγινε τώρα ήταν ένα εξωπραγματικό μέγεθος σεισμού. Δε φαινόταν ότι θα γίνει ένας τέτοιος σεισμός. Κι όμως έγινε», όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου και πυρηνικός φυσικός Μιχάλης Προμπονάς.

«Θα μπορούσε να είναι 8 ρίχτερ. Θα μπορούσε να έχει ακολουθήσει τσουνάμι. Γενικά, λοιπόν, το να υπάρχει αυτό το εργοστάσιο δεν είναι κάτι πολύ επικίνδυνο μόνο για την Τουρκία. Είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και για τις γειτονικές χώρες. Αν είναι σε λειτουργία ο σταθμός και συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα, τότε η διαρροή ραδιενέργειας θα φτάσει σε όλες τις γειτονικές χώρες. Εξαρτάται από τον αέρα και το “ταξίδι” που θα κάνει το νέφος. Εξαρτάται από το πόσο μεγάλη θα είναι η διαρροή της πυρηνικής ενέργειας. Και μπορεί να φτάσει παντού. Και θα έχουν πρόβλημα πέρα από τις βαλκανικές χώρες και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Όταν έγινε το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, δεν ήταν μόνο οι γειτονικές χώρες που είχαν πρόβλημα. Η ραδιενέργεια πήγε παντού. Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη», τονίζει με νόημα ο Μιχάλης Προμπονάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου, στο Μπουγιουκτσελί της επαρχίας Μερσίνα στην Τουρκία, βρίσκεται 400 χιλιόμετρα δυτικά από το επίκεντρο του φονικού σεισμού στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Τα εγκαίνια για την κατασκευή του έγιναν το 2015, οι εργασίες ξεκίνησαν το 2018 και τον Μάιο του τρέχοντος έτους αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης μονάδας, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα ακολουθήσουν διαδοχικά έως το 2025. Η ρωσική εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή του σταθμού δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι οι υποδομές δεν έχουν υποστεί καμία ζημιά.

Το πυρηνικό λόμπι στη χώρα μας

Στο μεταξύ, το πυρηνικό λόμπι δεν μπορεί να “συγχωρήσει” στη χώρα μας ότι ουδέποτε οι κυβερνήσεις ήθελαν ή τόλμησαν να αμφισβητήσουν τη σχεδόν ομόφωνη άρνηση του λαού μας για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου εντός των ελληνικών συνόρων.

Έτσι, κάθε δεκαετία περίπου, όπως έχει παρατηρηθεί, με διάφορους τρόπους, επαναφέρουν το ζήτημα και δημιουργούν αναστάτωση και καταγγελίες του αντιπυρηνικού κινήματος.

Μάλιστα, ακριβώς ένα χρόνο πριν - δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2022 - αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βούλγαρου αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι συζητήσεις αφορούσαν σε κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία τον οποίο θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο...

Σύμφωνα με όσα δήλωνε τότε ο Βούλγαρος αξιωματούχος, συζητιέται η υπογραφή σύμβασης 20ετούς διάρκειας με την Ελλάδα ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα μονάδα, καθώς και συνεργασία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης!

Από τότε δεν υπάρχουν νεότερα για την υπόθεση αυτή, που, πάντως, σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο όλα αυτά φαντάζουν ως άκρως επικίνδυνα μετά και τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Μόνο στο επίπεδο ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών υπήρχε μια φήμη πως για την Ελλάδα μια τέτοια συνεργασία κρίθηκε ως ασύμφορη και απορρίφθηκε, αλλά μόνο για λόγους οικονομικούς και όχι... περιβαλλοντικούς...

Περιβαλλοντική “βόμβα” στην περιοχή

Στην Κομισιόν γίνεται ερώτηση αλλά μόνο από την Κύπρο!

Σε αντίθεση με την εκκωφαντική σιωπή των Ελλήνων ευρωβουλευτών για την επικίνδυνη διασύνδεση του σεισμού στην Τουρκία με το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού, ο Κύπριος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών Δημήτρης Παπαδάκης έστειλε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο πρόσφατος φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία μάς υπενθυμίζει ότι υπάρχει μια πυρηνική περιβαλλοντική “βόμβα” στην περιοχή. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου συνεπάγεται κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών».

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής σημειώνει ότι «η πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος είναι πολύ μεγάλη, γιατί ο σταθμός βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει την Τουρκία, με διάφορα ψηφίσματά του, να διακόψει τα σχέδιά της για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, να προσχωρήσει στη Σύμβαση για την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε Διασυνοριακό Πλαίσιο (Σύμβαση του Espoo) και να φροντίσει για τη συμμετοχή των κυβερνήσεων των γειτονικών της χωρών, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, ή έστω να διαβουλευτεί μαζί τους, κατά τον σχεδιασμό οποιωνδήποτε παρόμοιων εργασιών στο μέλλον».

Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν:

«Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να σταματήσει η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου από μια υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, κάτι που ενέχει τεράστιους κινδύνους;

Ποια είναι τα πορίσματα των τεχνικών συνεδριάσεων που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής σχετικά με την ασφάλεια του έργου;».

Ελπίδα, θρήνος και αγωνία

Την ώρα που οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία ξεπερνούν τους 35.000 και τα συνεργεία διάσωσης σταματούν τις προσπάθειές τους, μικρά θαύματα συνεχίζουν να συμβαίνουν. Χθες, 183 ώρες μετά τον τρομακτικό σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διασώστες στην πόλη Χατάι της Τουρκίας ανέσυραν ζωντανό ένα 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια πολυκατοικίας, ενώ μία ώρα νωρίτερα είχε ανασυρθεί ζωντανό ένα 13χρονο αγόρι στην ίδια περιοχή. Κι ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση κι άλλων επιζώντων στα συντρίμμια σταδιακά σβήνουν, ο απολογισμός από τους σεισμούς που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπερνά ήδη τους 35.000 νεκρούς και θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί, αν όχι διπλασιαστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Προχθές Κυριακή ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτηρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ, 170 ώρες μετά τον σεισμό. Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες ότι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων. Ως αργά χθες τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμανμαράς είχαν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό, και συνέχιζαν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού τους.

Ο τελευταίος ως αργά χθες απολογισμός έκανε λόγο για 35.225 νεκρούς, με 31.643 να είναι στην Τουρκία και 3.581 νεκρούς στη Συρία. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας στη βορειοδυτική Συρία.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συλλήψεις ατόμων που σχετίζονται με την ανέγερση κτηρίων τα οποία κατέρρευσαν κατά τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ και εκείνον των 7,4 που ακολούθησε στην Τουρκία, καθώς και οι συλλήψεις ατόμων που προχωρούν σε λεηλασίες. Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη στη Συρία, όπου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο από την πλευρά του ΟΗΕ για τη βοήθεια στους σεισμόπληκτους, Μάρτιν Γκρίφιθς, η φάση των διασώσεων φτάνει στο τέλος της. Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει να παρέχουν στους σεισμόπληκτους καταφύγιο, φαγητό, εκπαίδευση και ψυχολογική βοήθεια. «Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, το οποίο έχει υποφέρει τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια, αυτή η στιγμή ήταν σχεδόν το χειρότερο που έχουν βιώσει αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πληγείσα πόλη. Ο ίδιος τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα μεταφέρουν βοήθεια από τις κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές της Συρίας στα βορειοδυτικά της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες και έχουν επίσης καταστραφεί από τους σεισμούς.

Την ίδια στιγμή οι σεισμοί έχουν πυροδοτήσει τη δυσαρέσκεια ορισμένων Τούρκων για τα εκατομμύρια των Σύριων προσφύγων στη χώρα τους, οι οποίοι κατηγορούνται από κάποιους - που επικαλούνται φήμες - ότι προχωρούν σε λεηλασίες, εν μέσω της καταστροφής και του χάους. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, αφού άνοιξε τα σύνορά της σε ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή. Πολλοί είναι συγκεντρωμένοι στις νότιες περιοχές, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στην πόλη Γκαζιαντέπ, που χτυπήθηκε σκληρά από τον σεισμό, ζουν περίπου μισό εκατομμύριο Σύριοι, είναι δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Η δυσαρέσκεια απέναντι στους Σύριους δεν είναι κάτι το καινούριο, όμως ο σεισμός αύξησε τις εντάσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News