Ξεκινά σήμερα το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά - Πώς αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Κρήτη
Ξεκινά σήμερα το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά - Πώς αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΙΝ.ΚΑ. καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα και γιαούρτια, από σήμερα, Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου έως και τις 20 Φεβρουαρίου, εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, όπως αναφέρει - Πώς αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης και της Θεσσαλίας - «Με αυτή τη λογική, θα μπορούσε να είχε γίνει μία πρόσκληση ανάλογη για μποϊκοτάζ στις ζωοτροφές από τους κτηνοτρόφους, ώστε να αναγκαστούν οι βιομηχανίες να ρίξουν τις τιμές», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Σμπώκος, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου

Αντιδράσεις και ερωτήματα προκαλεί στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που απευθύνει το ΙΝ.ΚΑ./Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας στους καταναλωτές. Τόσο το ΙΝ.ΚΑ. όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δείχνουν να συμφωνούν πως «οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πράγματι μεγάλες». Και μάλιστα ο υπουργός απέδωσε τις ανατιμήσεις στις υψηλές τιμές του παραγωγού, εκτός από τη μείωση της παραγωγής του γάλακτος.

Ωστόσο, μιλώντας στο neakriti.gr, το μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου Βασίλης Σμπώκος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να περνάει τόσο απαρατήρητο το αυξανόμενο κόστος παραγωγής από τη μια, αλλά και οι ελλείψεις του γάλακτος από την άλλη, ως βασικοί παράγοντες ανόδου των τιμών των γαλακτοκομικών στο ράφι!

Αναλυτικότερα, το ΙΝ.ΚΑ. καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα και γιαούρτια από σήμερα Δευτέρα έως τις 20 Φεβρουαρίου, εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, όπως αναφέρει.

Σε ανακοίνωσή της η καταναλωτική οργάνωση αναφέρει πως «μετά από την ίδια εικόνα που παρουσιάζει η αγορά τροφίμων και ιδιαίτερα τα προϊόντα γάλακτος, εμείς ως ΙΝ.ΚΑ./Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, μετά από απαίτηση χιλιάδων ή και εκατομμυρίων καταναλωτών, ξεκινάμε μποϊκοτάζ στα τυροκομικά-γαλακτοκομικά, γάλατα και γιαούρτια, από τις 13 Φεβρουαρίου (σ.σ. σήμερα) έως τις 20 Φεβρουαρίου».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΙΝ.ΚΑ., «ζητάμε από τους πολίτες καταναλωτές να μην αγοράζουν για μία εβδομάδα αυτά τα προϊόντα.

Η δύναμη της αγοράς είμαστε εμείς οι πολίτες καταναλωτές. Λέμε “όχι” στην ακρίβεια παντού, “όχι” στην αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία. Ό,τι δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, ας το κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες καταναλωτές.

Ας φροντίσουμε το πορτοφόλι μας, την τσέπη μας, ας προστατέψουμε το εισόδημα που κάποιοι θέλουν να κλέψουν χωρίς ίχνος λογικής αλλά και ηθικής, αφού παράλληλα μειώνουν τις ποσότητες στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων».

«Πράγματι μεγάλες οι αυξήσεις»

Στις τιμές στα γαλακτοκομικά, το “καλάθι του νοικοκυριού” και τα μέτρα για τις τιμές αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στον ANT1.

«Το κράτος δεν μπορεί να συμμετάσχει ούτε να ενθαρρύνει το μποϊκοτάζ, απαγορεύεται από τον νόμο. Όντως, τα γαλακτοκομικά έχουν πάρει μεγάλη αύξηση, όχι αδικαιολόγητα όμως. Η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό φέτος είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών. Όταν ξεκίνησε η πληθωριστική κρίση, όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, πολλοί κτηνοτρόφοι προτίμησαν να σφάξουν τα ζώα, παρά να διατηρήσουν την παραγωγή γάλακτος, καθώς αυξανόταν πολύ το κόστος και θα τους οδηγούσε σε χρεωκοπία. Μειώθηκε η παραγωγή, έμεινε ίδια η ζήτηση και έτσι αυξήθηκαν οι τιμές, καθώς λειτούργησε ο παγκόσμιος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης», είπε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας και στον πρόεδρο του ΙΝ.ΚΑ., Γιώργο Λαχουρίτη, που ήταν καλεσμένος στο στούντιο.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «υπάρχει επώνυμο γάλα που πωλείται σε χαμηλές τιμές στο “καλάθι του νοικοκυριού” και οι καταναλωτές, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, μπορούν να το επιλέξουν».

«Κανείς δε μιλάει για το κόστος των ζωοτροφών;»

Ωστόσο, από την πλευρά του, το μέλος της προσωρινής διοίκησης του ΣΕΚΝΗ Βασίλης Σμπώκος σχολιάζει μιλώντας στην εφημερίδα μας: «Καταρχάς, στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αυτοί που πλήττονται είναι οι δύο άκρες. Δηλαδή, ο παραγωγός και ο καταναλωτής. Διότι ο μεσάζοντας θα βγάλει το κέρδος του. Αν θεωρεί το Ινστιτούτο Καταναλωτών ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι τιμές είναι να μποϊκοτάρουμε τα προϊόντα, εγώ πιστεύω ότι είναι κάτι που ο κόσμος δε θα το ακολουθήσει. Διότι ο κόσμος σε περίοδο κρίσης μπορεί να κόβει τα περιττά, αλλά όχι και το φαγητό. Και τα γαλακτοκομικά είναι - αν όχι είδος πρώτης ανάγκης - ένα φαγητό που δε λείπει από κανένα τραπέζι».

Συνεχίζοντας, ο Βασίλης Σμπώκος καυτηριάζει και τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη. «Ο Άδωνις δεν ξέρει ότι το προϊόν που βρίσκεται σε έλλειψη και έχει ζήτηση αυξάνεται η τιμή του; Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα. Όταν δεν υπάρχει πρώτη ύλη, δεν υπάρχει αιγοπρόβειο γάλα, όταν υπάρχει ένα στοκ κάθε χρόνο συγκεκριμένο, το οποίο θα το απορροφήσει η αγορά, είτε έτσι είτε αλλιώς, τότε πώς βγαίνουμε και λέμε τέτοια πράγματα; Και θα έλεγα την ίδια ώρα στον υπουργό Ανάπτυξης να μας πείτε πόσο δικαιολογημένη θεωρεί, την ίδια ώρα, την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών»...

Και καταλήγοντας, ο Βασίλης Σμπώκος τονίζει ότι, με αυτή τη λογική, θα μπορούσε να είχε γίνει μια πρόσκληση ανάλογη για μποϊκοτάζ στις ζωοτροφές από τους κτηνοτρόφους, ώστε να αναγκαστούν οι βιομηχανίες να ρίξουν τις τιμές.

Έντονες αντιδράσεις και από την υπόλοιπη χώρα

Αντιδράσεις εκφράζονται όμως και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝ.ΚΑ. για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή, είτε εισαγόμενα. Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό ελληνικό κλάδο που εδώ και μία δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό των κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο, κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες (με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά), ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κ.λπ. Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ, μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενούς τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους»...

Ερωτήματα... “φωτιά”

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Αναρωτιόμαστε, ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ; Αλήθεια, που ήταν κρυμμένος... ο ΙΝ.ΚΑ. όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό; Πού ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν τη νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή; Γιατί δε διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;

Γνωρίζει αυτός ο κύριος, που καλεί τους Έλληνες να μη φάνε ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού; Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;

Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του ελληνικού καταναλωτικού κοινού; Πού είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα, προεκλογικά, να κάνει μποϊκοτάζ μόνο στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων; Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου, και να συνεχίζουν να αγοράζουν ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Υπομονή Συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό... κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News