Δένδιας από Τουρκία: «Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» - Το ευχαριστώ του Τσαβούσογλου

Ελλάδα
Δένδιας από Τουρκία: «Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» - Το ευχαριστώ του Τσαβούσογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το σημαντικό έργο της ελληνικής αποστολής στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, και συμπλήρωσε ότι τόσο η ΕΜΑΚ όσο και οι Ευρωπαίοι διασώστες έχουν καταφέρει να διασώσουν 205 ανθρώπινες ζωές

Δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αντιόχεια. Παράλληλα εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το σημαντικό έργο της ελληνικής αποστολής στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, και συμπλήρωσε ότι τόσο η ΕΜΑΚ όσο και οι Ευρωπαίοι διασώστες έχουν καταφέρει να διασώσουν 205 ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματά εδώ, καθώς με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο συμμετοχής της στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες από τους δυο καταστροφικούς σεισμούς.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα θερμά του λόγια «για το έργο της ελληνικής αποστολής αλλά και για την παρουσία μας εδώ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ζωές που διασώθηκαν τόσο από την ΕΜΑΚ και τους Ευρωπαίους διασώστες, αυστριακούς ολλανδούς και Ισλανδούς, 205 ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

«Πέρα από αυτό να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ ότι δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Να δηλώσω την υπερηφάνεια για Έλληνες διασώστες γιατί αυτή τη δύσκολη ώρα βοήθησαν τον τουρκικό λαό.

Τέλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και στην τουρκική κυβέρνηση για την υποδοχή του.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια»

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αντιόχεια, στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια.

«Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

«Η βοήθεια της Ελλάδας θα συνεχιστεί, είμαστε στο πλευρό του τουρκικού λαού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, «Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού».

Όπως ανέφερε, έχει εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου η Ελλάδα να κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε μία τόσο δύσκολη στιγμή.

«Θα ήθελα να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισε, ενώ δήλωσε περήφανος για τη βοήθεια των Ελλήνων διασωστών στην τουρκική κοινωνία.

Στις σεισμόπληκτες περιοχές Δένδιας – Τσαβούσογλου

Με ένα θερμό εναγκαλισμό υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο αεροδρόμιο των Αδάνων, λίγο μετά τις 9 το πρωί.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σύντομη συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, στην επαρχία Χατάι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συνοδευόμενος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν τρόποι περαιτέρω συνδρομής εκ μέρους της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στην Τουρκία και στη Συρία.

Σημειώνεται πως παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έχει αναλάβει τον συντονισμό φορέων και ιδιωτών που επιθυμούν να συνδράμουν στις προσπάθειες συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News