Ευκλείδης Τσακαλώτος στο neakriti.gr: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε από τα λάθη του»

Κρήτη
Ευκλείδης Τσακαλώτος στο neakriti.gr: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε από τα λάθη του»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως οικονομία και κοινωνία πάνε μαζί, ενώ έκανε σαφές πως το “Δικαιοσύνη παντού” συνάδει με όλα τα πεδία κοινωνικής δραστηριότητας, από την οικονομία μέχρι και τη δημοκρατία

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο neakriti.gr ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως η κυβερνητική εμπειρία είναι η μεγάλη κληρονομιά που έχουν τα στελέχη του κόμματος. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για το δομικό πρόβλημα που υπάρχει στην οικονομία, ενώ τόνισε πως σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν στην εξουσία θα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως οικονομία και κοινωνία πάνε μαζί, ενώ έκανε σαφές πως το “Δικαιοσύνη παντού” συνάδει με όλα τα πεδία κοινωνικής δραστηριότητας, από την οικονομία μέχρι και τη δημοκρατία. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ζήτημα ηγεσίας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χάσει τις εκλογές, ενώ συμπλήρωσε πως οι περιφερειακές ανισότητες πρέπει να περιοριστούν δραματικά...

* Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2024-2027 προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,8% από το 2023 έως και το 2027, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει και δημιουργεί προβλήματα για πολλά νοικοκυριά. Σε περίπτωση που ήσασταν κυβέρνηση τι θα κάνατε; Και ακόμα, θεωρείτε τις εκτιμήσεις αυτές εύλογες;

«Ανάπτυξη είχαμε και πριν το 2009. Η κυβέρνηση μας λέει πως αυξάνονται οι εξαγωγές. Αλλά δε μας λέει πως οι εισαγωγές αυξάνονται πιο γρήγορα από τις εξαγωγές, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε το ίδιο δομικό πρόβλημα με εκείνο που είχαμε πριν το 2009. Και επίσης έχουμε το πρόβλημα του πληθωρισμού. Εκτός του γεγονότος ότι θα αντιμετωπίζαμε τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα όπως εκείνο της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και του κοινωνικού κράτους, θα βάζαμε τα θεμέλια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας. Σκοπός θα ήταν η παραγωγή ανάπτυξης με πιο βιώσιμο και κοινωνικό τρόπο.

Και θα ήθελα να προσθέσω και μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς παγκοσμίως. Και πιο συγκεκριμένα ότι εμείς δε λέμε πρώτα ανάπτυξη και κάποια στιγμή στο μέλλον θα έρθει η κοινωνική ευημερία. Και δε θα εγγυηθούμε όπως έλεγε ο κ. Μητσοτάκης περισσότερες και καλύτερες δουλειές και γενικότερη μείωση φόρων, αλλά στη δική μας αντίληψη οικονομία και κοινωνία πάνε μαζί. Γι’ αυτό λέει και ο Αλέξης Τσίπρας “Δικαιοσύνη παντού”».

* Σε περίπτωση που γίνετε εκ νέου υπουργός Οικονομικών, τι θα κάνετε για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο; Επειδή θίξατε την έννοια του παραγωγικού μοντέλου...

«Εμείς είμαστε αλεπούδες και όχι σκαντζόχοιροι. Ο σκαντζόχοιρος ξέρει ένα πράγμα, ενώ η αλεπού γνωρίζει πολλά πράγματα. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Πρέπει να αλλάξουμε τη χρηματοδότηση των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε με το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να μην πηγαίνουν όλα τα χρήματα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των δανείων που είναι μάστιγα για τα νοικοκυριά.

Το αφήγημα πως πρώτα η ανάπτυξη και κάποια στιγμή στο μέλλον θα στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες έχει σταματήσει από το 2009. Και όποια κυβέρνηση δεν επιθυμεί να το κατανοήσει, έχει πολιτικά προβλήματα. Και πιο συγκεκριμένα δεν μπορεί να δημιουργήσει συναινέσεις σε οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα».

* Η οικονομία ρυθμίζει την πολιτική ή η πολιτική την οικονομία;

«Είναι αλληλένδετα μεγέθη και γι’ αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε βάλει και τον τρίτο πυλώνα που είναι η δημοκρατία. Πέρα από στυγνά τεχνοκρατικά ζητήματα όπως η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, υπάρχει ένα σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης που είναι επικεντρωμένο στο επιτελικό κράτος που μοιράζει την “πίτα” σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Ο τρόπος αντιμετώπισης από την πλευρά της Ν.Δ. των ζητημάτων της κοινωνίας έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται προβλήματα στη δημοκρατία αλλά και στη συνολικότερη οικονομική διαχείριση».

* Ο πληθωρισμός είναι ένα ζητούμενο. Διαβάζω προτάσεις όπως της ΓΣΕΕ που αναφέρεται σε άμεση αύξηση των μισθών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων για να ανασχεθεί ο πληθωρισμός;

«Για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, πρέπει να κάνεις και πράγματα στην πηγή όπου δημιουργούνται τα προβλήματα. Η βασική μας κριτική έναντι της κυβέρνησης είναι πως δε θέλει να χαλάσει το χατίρι συμφερόντων και δεν παρεμβαίνει στην παραγωγή της ενέργειας, που έχει πολλά κέρδη. Και έρχονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι πληρώνουν τους λογαριασμούς και με τη σειρά τους επιδοτούν τις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις. Θεωρώ πως η αύξηση των μισθών είναι μέρος της λήθης. Πρέπει να κατανοήσουμε πως η αύξηση των μισθών είναι κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αλλά η αύξηση των μισθών όλων των άλλων επιχειρήσεων είναι ζήτηση για τα δικά μας προϊόντα. Για τις μικρές επιχειρήσεις, λοιπόν, μπορεί η αύξηση των μισθών να είναι επιπλέον κόστος, αλλά αυτό διορθώνεται από την αύξηση της ζήτησης που θα έχουν οι εργαζόμενοι από τις άλλες επιχειρήσεις.

Για να είναι βιώσιμο το παραγωγικό μοντέλο και να μπορέσουμε να πείσουμε τη νεολαία μας να παραμείνει στην Ελλάδα, θα πρέπει το παραγωγικό μοντέλο να στηρίξει αυξήσεις στους μισθούς και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι το “κλειδί” για ένα νέο οικονομικό-κοινωνικό συμβόλαιο που είναι αντίθετο από την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έλεγε πως οι μισθοί είναι πρόβλημα και πως πρέπει να αυξήσουμε την “πίτα” και κάποια στιγμή θα τη μοιράσουμε».

* Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση;

«Εμείς λέμε “Δικαιοσύνη παντού” και στη δημοκρατία και στην κοινωνία και στην οικονομία. Το λέμε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η οικονομία πρέπει να πάει μαζί με την κοινωνία. Η δημοκρατία πρέπει να στηρίζει. Όταν ο κ. Ξανθός έβαλε τους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία, η δημοκρατία μας εμπλουτίστηκε. Ήταν κοινωνικά και δημοκρατικά σωστό».

«Κλείνει η “ψαλίδα” με τη Ν.Δ.» - «Δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας»

* Ενόψει της προεκλογικής περιόδου, τι καινούργιο θα επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα πιο ώριμο κόμμα που έχει μάθει από τα λάθη του. Είναι ένα κόμμα που έχει κάνει τον απολογισμό του. Είμαστε ένα κόμμα που λέει πως δεν έχει το μονοπώλιο της αλήθειας και στοχεύει σε μια προοδευτική συμμαχική κυβέρνηση. Λέει στο ΜέΡΑ-25, στο ΚΚΕ και το ΚΙΝ.ΑΛ. πως πρέπει να ευθυγραμμίζονται οι θέσεις μας σε ζητήματα υγείας και παιδείας.

Δυνατά όπλα είναι οι εμπειρίες μας, το πρόγραμμά μας και οι έξι εθνικές προτεραιότητές μας που έθεσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του κόμματος. Δύναμή μας είναι η ανανέωση. Όπλο είναι η αντίληψή μας πως η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει πορεία και αυτό απαιτεί μια συμμαχική κυβέρνηση γι’ αυτήν την αλλαγή».

* Εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

«Δε βλέπω πιθανό αυτό το ενδεχόμενο. Η “ψαλίδα” κλείνει καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει υποβαθμίσει το δημοκρατικό αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει την ψευδαίσθηση πως ο ελληνικός λαός επιθυμεί να επιστρέψει στην εποχή της ΕΡΕ».

* Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει σχέδιο για την Κρήτη;

«Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστηρίζουμε πως υπάρχει ένα μοντέλο οικονομικό που δημιουργεί ανισότητες ακόμα και στην περιφέρεια - είναι η τέταρτη ανισότητα. Και έχουμε ένα σχέδιο που στοχεύει στον περιορισμό των περιφερειακών ανισοτήτων...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News