Σεισμός στην Τουρκία: Σταμάτησαν οι έρευνες για τους δύο Έλληνες της Αντιόχειας (vid)

Ελλάδα
Σεισμός στην Τουρκία: Σταμάτησαν οι έρευνες για τους δύο Έλληνες της Αντιόχειας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σταμάτησαν οι έρευνες για την ανεύρεση των δύο Ελλήνων που αγνοούνται στην Αντιόχεια

Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, 10 Φεβρουαρίου διεκόπη η επιχείρηση για την ανεύρεση των δύο Ελλήνων που αγνοούνται στην Αντιόχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, η 1η ΕΜΑΚ που βρίσκεται στο σημείο αποφάσισε να παύσει τη δραστηριότητά της, καθώς, παρά τις επισταμένες έρευνες με όλα τα μέσα, δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος ζωής στα συντρίμμια.

Δείτε βίντεο από τις έρευνες:

Κραυγή αγωνίας από τους συγγενείς των Ελλήνων αγνοουμένων

Νωρίτερα, κραυγή αγωνίας εκφράστηκε από την κόρη των δύο Ελλήνων αγνοουμένων, η οποία ψάχνει τους γονείς της από τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν και έγινε ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Η κόρη των δύο Ελλήνων αγνοουμένων τονίζει στο Newsbomb.gr πως ενώ ζήτησε από τους διασώστες να πάνε από τη Δευτέρα στο σημείο, κανείς δεν πήγε να ψάξει. «Δεν μας έχει βοηθήσει κανένας από τη Δευτέρα», λέει η ίδια στο Newsbomb.gr, ελπίζοντας ότι σε ένα θαύμα έστω και τώρα. «Ψάχνω τους γονείς μου από τη Δευτέρα, κανείς δεν μας έχει βοηθήσει», επαναλαμβάνει με κλάματα η κόρη των Ελλήνων αγνοουμένων και ζητά έστω και τώρα «ας βρούμε τις σορούς τους».

Σύμφωνα με την κόρη των Ελλήνων αγνοουμένων, όπως μεταδίδει το newsbomb.gr, ο προπάππους της είχε έρθει στην Τουρκία από την Ελλάδα και ο πατέρας της γεννήθηκε στην Τουρκία όπως και εκείνη. «Ζούσαμε χρόνια στη Συρία και με τον πόλεμο επιστρέψαμε στην Τουρκία», λέει, ζητώντας ξανά «ας βρεθούν έστω και τώρα οι σοροί των γονιών μου».

O ανιψιός των αγνοουμένων, Μπασέλ Μενουνέ, ζήτησε κι αυτός να συνεχιστούν οι έρευνες στην πολυκατοικία, όπου διέμεναν οι συγγενείς του. Ο ανιψιός των αγνοουμένων υποστήριξε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι μέχρι και χθες, Πέμπτη, ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια της ίδιας πολυκατοικίας ένας γείτονάς τους.

«Τον θείο μου τον παίρναμε αλλά δεν απάντησε»

«Ο θείος μου ο Γιώργος, μαζί με τη γυναίκα του, μετά τον σεισμό εξαφανίστηκαν, κανείς δεν τους έχει δει. Είναι στην Αντιόχεια. Είχε μια επικοινωνία ο γαμπρός τους, την πρώτη ημέρα που έγινε ο σεισμός, με την πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, μια ενημέρωση», σημείωσε ο ανιψιός των αγνοουμένων.

Όπως είπε, έχουν γίνει έρευνες στο σημείο από κάποιες ομάδες. «Τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις-τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον έναν γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε τη βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου. Ακόμα είναι εγκλωβισμένοι κάτω στα ερείπια» τόνισε ο Μενουνέ για το ζευγάρι που ζούσε στην Αντιόχεια τα τελευταία 10 χρόνια.

«Είχα επαφή μαζί τους πριν 20 μέρες, ενώ μετά τον σεισμό δεν κατάφερε η κόρη τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Και εγώ προσπάθησα να τους πάρω την ίδια μέρα, μετά τον σεισμό, αλλά δεν απάντησε ο θείος μου. Δηλαδή δεν έπιασε το κινητό και κανείς δεν μπορούσε να τους μιλήσει από τότε», συμπλήρωσε.

Τι είχε πει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής για τις έρευνες της ΕΜΑΚ

Νωρίτερα την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε: «Χθες το βράδυ επικοινώνησα με τον γαμπρό των δύο αγνοούμενων Ελλήνων. Μας υπέδειξε το σημείο και έγιναν οι εξής ενέργειες: Κλιμάκιο αργά το βράδυ της ΕΜΑΚ έφυγε με διασωστικό σκύλο και πήγε προς το κέντρο του Χατάι. Θυμίζω εδώ ότι η ελληνική αποστολή δουλεύει πιο νότια από το σημείο που βρίσκονται οι δύο αγνοούμενοι Έλληνες. Φύγαμε, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, πήγαμε με διασωστικό σκύλο σε εξαόροφο κτήριο, όπου κάθε όροφος είχε δύο διαμερίσματα», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «έχει ελεγχθεί ο χώρος από άλλες ομάδες διασωστικές, διότι υπάρχουν σημεία σήμανσης. Κάναμε προκαταρκτική έρευνα, επιφανειακή έρευνα. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, αλλά όμως δεν βρήκαμε αυτούς οι οποίοι ταιριάζουν με τις περιγραφές του γαμπρού».

Ακόμη ανέφερε ότι «θα υποβάλλουμε κατ εξαίρεση αίτημα ώστε η ελληνική ΕΜΑΚ να πάει στο σημείο, να κάνει ακόμη εις βάθος έρευνα προκειμένου να βρούμε αυτούς τους αγνοούμενους. Γιατί για μας το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News