Αυτό είναι το ζευγάρι των Ελλήνων που αγνοείται από το φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Ελλάδα
Αυτό είναι το ζευγάρι των Ελλήνων που αγνοείται από το φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ στην 6ώροφη πολυκατοικία στην Αντιόχεια όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι δύο Ελληνες, ένα ζευγάρι 65 και 62 ετών

Της έρευνας για τον εντοπισμό δύο Ελλήνων, ένα ζευγάρι 65 και 62 ετών, από τους άνδρες της ΕΜΑΚ, προηγήθηκε σχετικό αίτημα στην AFAD, την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών κι έκτακτων καταστάσεων για να επιχειρήσει κατ' εξαίρεση στην πολυκατοικία που διέμεναν οι Ελληνες που αγνοούνται. 

Σύμφωνα με τους οικείους τους, το ζευγάρι, ηλικίας 65 και 62 ετών την ώρα που χτύπησε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ βρισκόταν στο διαμέρισμά του στον 5ο όροφο μιας 6ώροφης πολυκατοικίας που έγινε σκόνη και θρύψαλα. Χθες, οι διασώστες έβγαλαν έναν γείτονά τους και οι συγγενείς τους κάνουν έκκληση για να συνεχιστούν οι έρευνες στο σημείο.

//--> //-->

Η ΕΜΑΚ άρχισε να ερευνά στα συντρίμμια του κτηρίου, κι όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης, βρίσκονται σε μεγάλο βάθος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την προσέγγιση στο σημείο. Οπως είπε εξάλλου, ο ανιψιός του αγνοούμενου, χθες τον έπαιρνε τηλέφωνο στο κινητό κι αυτό καλούσε, με τους διασώστες να ζητούν απόλυτη ησυχία για να εντοπίσουν τον ήχο, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Διαβάστε επίσης

Ώρες αγωνίας για τους δύο εγκλωβισμένους Έλληνες στην Αντιόχεια - Ξεκίνησε η επιχείρηση της ΕΜΑΚ (vid)

Χθες το βράδυ, μέλη της 2ης ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη έκαναν, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, έρευνες με διασωστικό σκύλο στην πολυκατοικία που διέμεναν οι δυο Ελληνες. «Για εμάς, το γεγονός ότι είναι Ελληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό «για μας το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης». Εξηγώντας το πώς διαπιστώθηκε ο εγκλωβισμός των δύο Ελλήνων ο κ. Αρτοποιός ανέφερε «χθες το βράδυ επικοινώνησα με τον γαμπρό των δύο αγνοούμενων Ελλήνων. Μας υπέδειξε το σημείο και έγιναν οι εξής ενέργειες. Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ έφυγε, αργά το βράδυ, με διασωστικό σκύλο και πήγε προς το κέντρο του Χατάι. Θυμίζω εδώ ότι η ελληνική αποστολή δουλεύει πιο νότια από το σημείο που βρίσκονται οι δύο αγνοούμενοι Έλληνες. Φύγαμε, κατά παρέκκλιση των πρωτοκόλλων, πήγαμε με διασωστικό σκύλο σε εξαόροφο κτίριο, όπου κάθε όροφος είχε δύο διαμερίσματα».

Όπως εξήγησε, ο χώρος είχε ελεγχθεί από άλλες διασωστικές ομάδες νωρίτερα καθώς υπήρχαν σημεία σήμανσης. "Κάναμε προκαταρκτική έρευνα, επιφανειακή έρευνα. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι, αλλά όμως δεν βρήκαμε αυτούς οι οποίοι ταιριάζουν με τις περιγραφές του γαμπρού" πρόσθεσε.

Αυτοί είναι οι Ελληνες αγνοούμενοι

Ο Γιώργος Αντύπας, 65 ετών και η σύζυγός του, Νίντα Αντύπα, 62 ετών κατοικούσαν στον 5ο όροφο εξαώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό ο οποίος έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Ο Γιώργος Αντύπας είναι Έλληνας και η σύζυγός του κατάγεται από τη Συρία.

Το κλάμα της κόρης

Η κόρη των δύο αγνοούμενων μίλησε σήμερα το πρωί στο Open και προχώρησε σε μια δραματική έκκληση αναφέροντας «όταν έγινε ο σεισμός, ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια και ζητούσαμε από τους διασώστες από τη Δευτέρα να έρθουν να τους αναζητήσουν. Το διαμέρισμά τους ήταν σε 6οροφο κτίριο που γκρεμίστηκε. Οι γονείς μου έμεναν στον 5ο όροφο. Θα μπορούσαν να τους σώσουν εάν έρχονταν τις πρώτες 24 ώρες, ωστόσο δεν ήρθε κανείς στο σημείο. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, είπαν, ψάχνουμε σε σημεία όπου ακούγονται φωνές.Η αδερφή μου μένει στο Ντουμπάι, κάλεσε το προξενείο, τα κανάλια, καλέσαμε όλους όσους μπορούσαμε. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας πολίτης και η μητέρα μου έχει τουρκική και ελληνική υπηκοότητα. Ο προ προπάππους μου είχε έρθει στην Τουρκία από την Ελλάδα και ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Τουρκία όπως και εγώ. Ζούσαμε χρόνια στη Συρία με τον πόλεμο επιστρέψαμε στην Τουρκία.Θέλουμε έστω να βρούμε τις σορούς τους».

Ο ανιψιός των Ελλήνων, Μπασέλ Μενουνέ, μίλησε στην ΕΡΤ και απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν οι έρευνες στην πολυκατοικία που διέμεναν οι συγγενείς του, ενώ έκανε γνωστό πως από τα συντρίμμια του σπιτιού τους, χθες ανασύρθηκε άνδρας ζωντανός. «Την πρώτη μέρα που έγινε ο σεισμός, ο γαμπρός τους, πήρε την ελληνική πρεσβεία και έδωσε πληροφορίες πως έχουμε Ελληνες που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια στην Αντιόχεια. Και μετά περιμέναμε να πάρουμε κάποια απάντηση, να πάρουμε ενημερώσεις. Από τότε έχουν έρθει κάποιες ομάδες. Οι τοπικές ομάδες έψαχναν. Βγάλανε την πρώτη μέρα τρεις-τέσσερις γείτονες ζωντανούς. Χθες έβγαλαν και άλλον ένα γείτονα. Ήταν και αυτός ζωντανός. Και τώρα περιμένουμε την βοήθεια να δούμε τι θα γίνει με τον θείο μου», τόνισε ο Μενουνέ.

Tα τελευταία 10 χρόνια το ζευγάρι ζούσε στην Αντιόχεια, ενώ γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο εξωτερικό. «Είχα επαφή μαζί τους πριν 20 μέρες, ενώ μετά τον σεισμό δεν κατάφερε ούτε η κόρη τους να επικοινωνήσει μαζί τους. Και εγώ προσπάθησα να τους πάρω την ίδια μέρα, μετά το σεισμό, αλλά δεν απάντησε ο θείος μου. Δηλαδή δεν έπιασε το κινητό και κανείς δεν μπορούσε να τους μιλήσει από τότε».

(φωτογραφία AP)

//--> //-->

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News