Απόφαση «βόμβα» του Άρειου Πάγου: Τα funds θα μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς

Ελλάδα
Απόφαση «βόμβα» του Άρειου Πάγου: Τα funds θα μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (56-9), δεχόμενη την εισήγηση της Αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Η δημοσίευση της απόφασης αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, ουσιαστικά οι Αρεοπαγίτες ανάβουν το «πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά.

Μετά την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέο τεράστιο κύμα πλειστηριασμών χιλιάδων «κόκκινων» οφειλετών.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα τέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και αφορά την τύχη περίπου 700.000 πλειστηριασμών ακινήτων ευάλωτων δανειοληπτών – και όσων ακόμη προστεθούν – και εξετάστηκε κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα των funds να εκκινούν τις σχετικές διαδικασίες για ληξιπρόθεσμα δάνεια τραπεζών.

Ουσιαστικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κλήθηκε να αποφανθεί για την ανατροπή ή μη της απόφασης Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου βάσει της οποίας απαγορεύθηκε στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) να διενεργούν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες.

Όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες η απόφαση της Ολομέλειας είναι υπέρ των funds και θα αποτελέσει οδηγό για το θέμα αυτό, για το οποίο έχουν εκδοθεί αντίθετες δικαστικές αποφάσεις αλλά κυρίως η υπ’ αριθμόν 822/22 τμήματος του Αρείου Πάγου, που κατέληξε ότι οι εισπρακτικές – που επικαλούνται νόμο του 2003 για να έχουν φοροαπαλλαγές έως και 38% και δεν δεσμεύονται με πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες– δεν μπορούν να διενεργήσουν πλειστηριασμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News