Γιώργος Σταματάκης: Έφυγε από τη ζωή ο πρώτος μεταδικτατορικός πρόεδρος της ΕΦΕΕ - Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Ελλάδα
Γιώργος Σταματάκης: Έφυγε από τη ζωή ο πρώτος μεταδικτατορικός πρόεδρος της ΕΦΕΕ - Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν από τους ιστορικούς ηγέτες του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος ενώ πρωτοστάτησε στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ τον Ιούνιο του 1975, όντας και πρόεδρος του ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Νομικής το 1974-75 - Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Γιώργος Σταματάκης: Έφυγε από τη ζωή ο πρώτος μεταδικτατορικός πρόεδρος της ΕΦΕΕ

Ήταν από τους ιστορικούς ηγέτες του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος ενώ πρωτοστάτησε στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ τον Ιούνιο του 1975, όντας και πρόεδρος του ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Νομικής το 1974-75

Polutexneio-Poreia-1975-600x3755

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σταματάκης, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος της μεταδικτατορικής Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ), ενώ υπήρξε συνδικαλιστικός ηγέτης της Πανσπουδαστικής ΣΚ και στέλεχος της ΚΝΕ.

Ο Γιώργος Σταματάκης ήταν φοιτητής της Νομικής Αθήνας και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στα χρόνια της χούντας ήταν στέλεχος της ΑντιΕΦΕΕ/ΚΝΕ ενώ από το 1972 πέρασε στην παρανομία. Παράλληλα ήταν από τους ιστορικούς ηγέτες του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος ενώ πρωτοστάτησε στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ τον Ιούνιο του 1975, όντας και πρόεδρος του ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Νομικής το 1974-75.

Παράλληλα υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ καθώς και γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος. Ακόμη ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Α' Αθήνας χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Από τον Περισσό αποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 1989 μαζί με το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ). Τα τελευταία χρόνια είχε επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά στο κίνημα «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά, με τον οποίον είχαν συνυπάρξει και στα ηγετικά κλιμάκια της ΚΝΕ (γραφείο ΚΣ), στην ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και στο ΝΑΡ.

«Έφυγε απο την ζωή ο Γιωργος Σταματάκης, στελεχος του Πράττω, ο ευγενέστερος της αριστεράς με σπουδαία πολιτική σκέψη. Στελεχος του αντιδιδακτορικού κινήματος, 1ος εκλεγμένος πρόεδρος της ΕΦΕΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραιτήθηκε το 1989 ενάντια στην συγκυβέρνηση αριστεράς-Μητσοτάκη», έγραψε στo Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Έφυγε λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 50 χρόνια απο την κατάληψη της Νομικής ο πρώτος Πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ Γιώργος Σταματάκης. Ήταν ο παρανομος σύνδεσμος μας με το ΚΚΕ στην κατάληψη και τα χρόνια της Αντι ΕΦΕΕ. Σημαντική παρουσία με μεγάλη προσφορά τα δύσκολα χρόνια», έγραψε από την πλευρά του στα social media ο Νίκος Μπίστης.

Έφυγε λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 50 χρόνια απο την κατάληψη της Νομικής ο πρώτος Πρόεδρος της μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ...

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο του Γιώργου Σταματάκη, πρώτου Προέδρου της μεταδικτατορικής ΕΦΕΕ. Ο Γιώργος Σταματάκης είχε σημαντική συμβολή στην αντιδικτατορική πάλη, φοιτητής τότε της Νομικής Αθήνας, με θέσεις ευθύνης στην ΑντιΕΦΕΕ και μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ. Τη δεκαετία του ‘80 διετέλεσε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ενώ ακόμα υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το 1987, έως την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, το 1989. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

* Το φωτογραφικό στιγμιότυπο είναι από την πορεία για την δεύτερη επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο εκλιπών βρίσκεται μπροστά και δεξιά κρατώντας την αιματοβαμμένη σημαία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News